ΜΕΡΟΣ II ΚΑΤΟΧΗ ΣΚΥΛΩΝ
Άδεια κατοχής

3.-(1) Κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να κατέχει σκύλο, εκτός αν έχει εφοδιαστεί με τη σχετική άδεια κατοχής η οποία εκδίδεται από την αρμόδια αρχή σύμφωνα με τον Πρώτο Πίνακα.

(2) Η άδεια κατοχής εκδίδεται μετά από την υποβολή σχετικής αίτησης και την προσκόμιση-

(α) Πιστοποιητικού ή βιβλιαρίου υγείας που εκδίδεται από εγγεγραμμένο κτηνίατρο σύμφωνα με το Δεύτερο Πίνακα,

(β) πιστοποιητικού εγγραφής και μόνιμης σήμανσης από το Διευθυντή, και

(γ) απόδειξης πληρωμής από τον κάτοχο του προβλεπομένου στον Τρίτο Πίνακα τέλους για έκδοση τέτοιας άδειας.

(3) Η άδεια κατοχής ισχύει για ένα χρόνο από την ημερομηνία έκδοσης της και ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να την ανανεώνει κάθε χρόνο αφού παρουσιάσει πιστοποιητικό υγείας ή βιβλιάριο υγείας που εκδόθηκε από εγγεγραμμένο κτηνίατρο δεκαπέντε ημέρες πριν τη λήξη της υφιστάμενης άδειας και καταβάλει τα καθορισμένα δικαιώματα. Το περιεχόμενο και τον τύπο του πιστοποιητικού ή του βιβλιαρίου καθορίζει ο Διευθυντής με γνωστοποίηση του που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

(4) Τα τέλη έκδοσης άδειας κατοχής αναφέρονται στον Τρίτο Πίνακα και εισπράττονται από την αρμόδια αρχή που εκδίδει την άδεια. Οι κτηνοτρόφοι οι ποιμένες και οι τυφλοί που κατέχουν σκύλους εξαιρούνται από την καταβολή οποιουδήποτε τέλους.

(5) Η αρμόδια αρχή οφείλει να τηρεί μητρώο ιδιοκτητών σκύλων το οποίο περιλαμβάνει το όνομα, την ταυτότητα, τη διεύθυνση, το τηλέφωνο και το επάγγελμα κάθε προσώπου που του παραχωρήθηκε άδεια κατοχής, καθώς και τον αριθμό εγγραφής του σκύλου με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του σύμφωνο με τον Τέταρτο Πίνακα.

(6) Σκύλος που βρίσκεται στην κατοχή οποιουδήποτε προσώπου παύει από του να βρίσκεται στην κατοχή του εν λόγω προσώπου όταν-

(α) Πωλείται ή παραχωρείται σε άλλο πρόσωπο. Η άδεια μπορεί κατόπιν κοινής αίτησης του κατόχου και του νέου κατόχου να μεταβιβαστεί από τον πρώτο στο δεύτερο με οπισθογράφηση της άδειας για την υπόλοιπη περίοδο της ισχύος της:

Νοείται ότι η όλη διαδικασία μεταβίβασης γίνεται μέσω της αρμόδιας αρχής.

(β)  Το πρόσωπο αυτό δηλώνει στην αρμόδια αρχή το θάνατο του σκύλου του, με υπεύθυνη δήλωσή του, σύμφωνα με τον τύπο που περιλαμβάνεται στο νέο Έκτο Πίνακα ή προσκομίσει πιστοποιητικό θανάτου από εγγεγραμμένο κτηνίατρο:

Νοείται ότι η αρμόδια αρχή ενημερώνει αμέσως το Διευθυντή και την αστυνομία για το θάνατο του σκύλου του και ο Διευθυντής ενημερώνει σχετικά το Μητρώο που τηρείται με βάση το άρθρο 8 του βασικού νόμου:

Νοείται περαιτέρω ότι, σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης του ιδιοκτήτη, σύμφωνα με την παράγραφο (γ) του άρθρου 18 του βασικού νόμου, ο ίδιος υπόκειται, σε περίπτωση καταδίκης του, σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις χίλιες λίρες ή μέχρι τρεις μήνες φυλάκιση ή και στις δύο αυτές ποινές.

(γ) Το πρόσωπο αυτό απολέσει το σκύλο και δηλώσει τούτο αμέσως στην αρμόδια αρχή. Η άδεια κατοχής σε τέτοια περίπτωση ακυρούται μετά παρέλευση έξι μηνών, εκτός σε περίπτωση που η απώλεια οφείλεται σε κλοπή που επιβεβαιώνεται μετά από έρευνα από την Αστυνομία.

Επιθεώρηση υποστατικών από την αρμόδια αρχή

4.-(1) Η αρμόδια αρχή έχει το δικαίωμα να επιθεωρεί την οικία ή το υποστατικό που ο ιδιοκτήτης διαθέτει για διαμονή του σκύλου, για να διαπιστώσει αν οι συνθήκες διαβίωσης του σκύλου δεν εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ασφάλεια και ευημερία των ανθρώπων.

(2) Αν υπάρχει υποψία ότι οι συνθήκες διαβίωσης του σκύλου αντιβαίνουν προς τις διατάξεις του περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου, τότε γίνεται αναφορά στο Διευθυντή, εξουσιοδοτημένο Κτηνιατρικό Λειτουργό ή Ιατρικό Επιθεωρητή και στην Επαρχιακή Επιτροπή Ευημερίας των Ζώων για διερεύνηση της υπόθεσης σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου.

Υποχρέωση - ανάρτησης πινακίδας

5. Ο ιδιοκτήτης και /ή ο κάτοχος και /ή ο φύλακας σκύλου υποχρεούται να έχει αναρτημένη πινακίδα με προειδοποίηση «ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΥΛΟΣ» στην είσοδο της κατοικίας και /ή των υποστατικών του.

Άρνηση έκδοσης άδειας κατοχής σε ορισμένες περιπτώσεις

6.-(1) Η αρμόδια αρχή μπορεί να αρνηθεί τη χορήγηση άδειας κατοχής σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή να αρνηθεί να ανανεώσει άδεια ή να ανακαλέσει και/ ή ακυρώσει οποιαδήποτε άδεια που χορήγησε σε οποιοδήποτε πρόσωπο για κατοχή σκύλου για οποιοδήποτε από τους παρακάτω λόγους:

(α) Όταν ο σκύλος-

(i) διαπιστώνεται από την αρμόδια αρχή ότι φαίνεται επικίνδυνος για το κοινό ή τα ζώα, όταν βρίσκεται εκτός του υποστατικού του ιδιοκτήτη, και /ή

(ii) διαπιστώνεται από την αρμόδια αρχή ότι προκαλεί οχληρία, και /ή

(iii) ανήκει σε μια από τις φυλές που περιλαμβάνονται στον Πέμπτο Πίνακα και τούτο επιβεβαιούται από εγγεγραμμένο κτηνίατρο ή Κτηνιατρικό Λειτουργό:

Νοείται ότι η υποπαράγραφος αυτή δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που για σκύλο τέτοιας φυλής έχει εξασφαλιστεί άδεια με βάση τις διατάξεις του άρθρου 11.

(β) όταν το πρόσωπο το οποίο αποτείνεται για χορήγηση άδειας κατοχής είναι ηλικίας κάτω των δεκαέξι χρονών ή έχει καταδικασθεί για παράβαση του περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου,

(γ) όταν ο αιτητής άδειας κατοχής σκύλου, ο ιδιοκτήτης ή ο κάτοχος του σκύλου-

(i) δε διαθέτει τους χώρους ή τα υποστατικά που εξασφαλίζουν ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης, που απαιτούνται για την κατηγορία ή φυλή του σκύλου·

(ii) όταν οι συνθήκες διαβίωσης του σκύλου τον καθιστούν επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την υγεία άλλων σκύλων ή ζώων

(iii) όταν ο ιδιοκτήτης εγκαταλείπει το σκύλο του ή εξ υπαιτιότητας του ιδιοκτήτη, φροντιστή ή φύλακα του σκύλου ο σκύλος δραπετεύει ή διαφεύγει,

(δ) όταν ο σκύλος διαβιεί σε χώρους ή υποστατικά που δεν ανήκουν στον ιδιοκτήτη του σκύλου, εκτός αν έχει γραπτή εξουσιοδότηση να τα χρησιμοποιεί από το νόμιμο ιδιοκτήτη,

(ε) όταν ο σκύλος αφήνεται συστηματικά να κυκλοφορεί ελεύθερος στους δρόμους, αφήνει ακαθαρσίες οπουδήποτε και προκαλεί οχληρία στους ενοίκους των παρακείμενων με το χώρο του υποστατικού και κατόπιν γραπτής προειδοποίησης της αρμόδιας αρχής, ο ιδιοκτήτης παραλείπει να πάρει τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα.

(2) Σε περίπτωση που ύστερα από σχετική καταγγελία της αρμόδιας αρχής στην Επαρχιακή Επιτροπή Ευημερίας Ζώων, η τελευταία διαπιστώσει έπειτα από σχετική έρευνα ότι ιδιοκτήτης σκύλου ενεργεί κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος άρθρου, τότε ο σκύλος του παραδίδεται στην αρμόδια αρχή. Η αρμόδια αρχή μεριμνά στη συνέχεια μέσω της Επαρχιακής Επιτροπής Ευημερίας των Ζώων για τη διάθεσή του σκύλου σε οργάνωση προστασίας των ζώων ή σε άλλο πρόσωπο.

(3) Αν η διάθεση του σκύλου με βάση το εδάφιο (2) σε οργάνωση προστασίας ζώων ή σε άλλο πρόσωπο δεν καθίσταται δυνατή μέσα σε τριάντα μέρες από την ημέρα που ο σκύλος παραδίδεται στην αρμόδια αρχή, τότε ο σκύλος παραδίδεται στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για ευθανασία.

(4) Οποιαδήποτε έξοδα συνεπάγεται η εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου καταβάλλονται από τον ιδιοκτήτη του σκύλου.

Υποστατικά και χώροι περιπάτου

7.-(1) Η αρμόδια αρχή είναι υποχρεωμένη να διατηρεί εγκεκριμένα και κατάλληλα υποστατικά για τη φύλαξη σκύλων.

(2) Η αρμόδια αρχή δύναται να υποδείξει και να ανακοινώσει κατάλληλους χώρους περιπάτου για σκύλους στους οποίους δε θα τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις της υποπαραγράφου (iii) της παραγράφου (ε) του άρθρου 18.

Μητρώο εγγραφής σκύλων

8.-(1) Ο Διευθυντής οφείλει να τηρεί μητρώο εγγραφής των σκύλων που περιέχει τον αριθμό εγγραφής του σκύλου και τις πληροφορίες που αναφέρονται στο Δεύτερο Πίνακα.

(2) Όλοι οι σκύλοι ηλικίας μεγαλύτερης των έξι μηνών, πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο εγγραφής που τηρείται από το Διευθυντή. Όλοι οι ιδιοκτήτες ή τα πρόσωπα που έχουν υπό τη φροντίδα ή φύλαξη απευθύνονται στο Διευθυντή για εγγραφή στο μητρώο των σκύλων, παρουσιάζοντας πιστοποιητικό υγείας ή βιβλιάριο υγείας που αναφέρεται στο άρθρο 3(2).

Σήμανση

9.-(1) Όλοι οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο σκύλοι πρέπει να σημαδεύονται με τρόπο μόνιμο που φέρει κωδικό αριθμό ή άλλο στοιχείο που αντιστοιχεί με τον αριθμό εγγραφής κάθε σκύλου.

(2) Ο Διευθυντής έχει τη διακριτική εξουσία να επιλέγει τον τρόπο και τη μέθοδο σήμανσης των σκύλων.

(3) Ο Διευθυντής μπορεί με γνωστοποίησή του που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας-

(α) Να αναθέτει σε κατάλληλο πρόσωπο την εφαρμογή της σήμανσης των σκύλων:

Νοείται ότι το πρόσωπο το οποίο διενεργεί τη σήμανση ενημερώνει την αρμόδια αρχή για κάθε σήμανση την οποία διενεργεί εντός ενός μηνός από την εν λόγω διενέργεια.

(β) Να καθορίζει τα τέλη σήμανσης και εγγραφής στο μητρώο κατόπιν έγκρισης του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και δημοσίευσης τούτων στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Αδέσποτοι σκύλοι

10.-(1)(α) Οποιοσδήποτε αδέσποτος σκύλος μπορεί να συλληφθεί από την αρμόδια αρχή η οποία οφείλει να προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια για να ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη του σκύλου. Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στην αρμόδια αρχή τα έξοδα σύλληψης και φύλαξης ή εξέτασης και θεραπείας, όπου χρειάζεται, του σκύλου από εγγεγραμμένο κτηνίατρο.

(β) Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις που εγκυμονούν άμεσους κινδύνους όπου αδέσποτοι σκύλοι είναι αδύνατο ή δύσκολο να συλληφθούν από την αρμόδια αρχή και δεν μπορεί να εξασφαλισθεί άμεσα η βοήθεια εγγεγραμμένου κτηνιάτρου, αυτοί μπορούν να θανατώνονται από την Αστυνομία, νοουμένου ότι η θανάτωση θα γίνεται με την ελάχιστη δυνατή φυσική και ψυχική ταλαιπωρία του ζώου, με τη μέθοδο που προβλέπεται στην παράγραφο (δ) του παρόντος εδαφίου.

(γ) Σε περίπτωση που δεν ανευρίσκεται ο ιδιοκτήτης αδέσποτου σκύλου εντός δεκαπέντε ημερών από τη σύλληψή του από την αρμόδια αρχή, τότε ο σκύλος παραχωρείται σε άλλον ενδιαφερόμενο ή παραδίδεται στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για ευθανασία:

Νοείται ότι, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που αναφέρονται στην παράγραφο (β), μόνο εγγεγραμμένος κτηνίατρος θανατώνει σκύλο:

Νοείται περαιτέρω ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής τους οι αδέσποτοι σκύλοι θα διαμένουν σε εγκεκριμένα από το Διευθυντή υποστατικά.

(δ) Η μέθοδος θανάτωσης σκύλου που πρέπει-

(i) Να προκαλεί την άμεση απώλεια των αισθήσεων και το θάνατο, ή

(ii) να αρχίζει με την εφαρμογή βαθιάς γενικής αναισθησίας, την οποία θα ακολουθεί μια διαδικασία που θα προκαλεί τελικά και οριστικά το θάνατο.

(2) Καμιά αποζημίωση είναι πληρωτέα προς τον ιδιοκτήτη σε περίπτωση θανάτωσης σκύλου δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1).

Απαγορεύσεις

11.-(1) Απαγορεύεται-

(α) Η εισαγωγή στην Κύπρο επικίνδυνων φυλών σκύλων με χαρακτηριστικά του μαχητή ή που εκτρέφονται με σκοπό την ανάπτυξη τέτοιων χαρακτηριστικών και ανήκουν σε οποιαδήποτε φυλή που αναφέρεται στον Πέμπτο Πίνακα,

(β) η κατοχή, η εκτροφή, η αναπαραγωγή, η πώληση, η ανταλλαγή σκύλων που περιγράφονται στην παράγραφο (α), η προσφορά, η διαφήμιση και η έκθεση τους για πώληση ή ανταλλαγή:

Νοείται ότι η κατοχή σκύλου που ανήκει σε φυλή που αναφέρεται στον Πέμπτο Πίνακα και βρίσκεται στην Κύπρο κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου, δεν αποτελεί αδίκημα, νοουμένου ότι ο ιδιοκτήτης έχει εξασφαλίσει την προβλεπόμενη άδεια που αναφέρεται στον Τρίτο Πίνακα:

Νοείται περαιτέρω ότι στις φυλές που αναφέρονται στον Πέμπτο Πίνακα περιλαμβάνονται και σκύλοι που προέρχονται από τη διασταύρωση τέτοιων φυλών ή και σκύλοι που προέρχονται από τη διασταύρωση σκύλου οποιασδήποτε φυλής με σκύλο φυλής του Πέμπτου Πίνακα στους οποίους εγγεγραμμένος κτηνίατρος βεβαιώνει ότι επικρατούν τα χαρακτηριστικά των επικίνδυνων φυλών:

Νοείται ακόμη περαιτέρω ότι ο Υπουργός μπορεί να τροποποιεί τον Πέμπτο Πίνακα ύστερα από σύσταση του Διευθυντή με γνωστοποίηση του που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

(2)(α) Σκύλοι που ανήκουν σε φυλή που αναφέρεται στον Πέμπτο Πίνακα που βρίσκονται ήδη στην Κύπρο, πρέπει να στειρωθούν εντός τριάντα ημερών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου από εγγεγραμμένο Κτηνίατρο, που εκδίδει και το ανάλογο πιστοποιητικό το οποίο κοινοποιεί αμέσως στην αρμόδια αρχή και στο Διευθυντή.

(β) Χωρίς επηρεασμό της γενικότητας της παραγράφου (α) σκύλοι που ανήκουν στις φυλές που περιλαμβάνονται στον Πέμπτο Πίνακα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι έναντι ζημιάς σε ξένη περιουσία και προξένησης βλάβης έναντι οποιουδήποτε προσώπου, να φέρουν φίμωτρο εγκεκριμένο από το Διευθυντή και να είναι δεμένοι με λουρί και να κρατούνται από πρόσωπο ηλικίας τουλάχιστο 16 ετών, όταν βρίσκονται εκτός των ορίων της οικίας ή των υποστατικών του ιδιοκτήτη τους:

Νοείται ότι σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται από εγγεγραμμένο Κτηνίατρο ή και Κτηνιατρικό Λειτουργό επιθετικές τάσεις των σκύλων που αναφέρονται στο εδάφιο (2) προς το κοινό ή τα ζώα, οι σκύλοι αφού συλληφθούν από την αρμόδια αρχή υποβάλλονται σε ευθανασία από εγγεγραμμένο Κτηνίατρο:

Νοείται περαιτέρω ότι σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις που εγκυμονούν άμεσους κινδύνους που είναι αδύνατο ή δύσκολο τέτοιοι σκύλοι να συλληφθούν από την αρμόδια αρχή και δεν μπορεί να εξασφαλισθεί άμεσα η βοήθεια εγγεγραμμένου Κτηνιάτρου, αυτοί μπορούν να θανατώνονται από την Αστυνομία, νοουμένου ότι η θανάτωση θα γίνεται με την ελάχιστη δυνατή φυσική και ψυχική ταλαιπωρία του ζώου ανάλογα με τις περιστάσεις και με τη μέθοδο που προβλέπεται στην παράγραφο (δ) του εδαφίου (1) του άρθρου 10 του παρόντος Νόμου.