Προοίμιο

Το Ανώτατον Συνταγματικόν Δικαστήριον επί τη βάσει του Άρθρου 135 του Συντάγματος εκδίδει τον παρόντα Διαδικαστικόν Κανονισμόν:-

1. Ο παρών Διαδικαστικός Κανονισμός θα αναφέρεται ως ο Διαδικαστικός Κανονισμός του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου 1962.

2.-(1) Εις παρόντα Διαδικαστικόν Κανονισμόν, εκτός εάν το κείμενον άλλως απαιτή:-

« Άρθρον» σημαίνει Άρθρον του Συντάγματος·

«Γραμματεία» σημαίνει την Γραμματείαν του Δικαστηρίου·

«Δημοκρατία» σημαίνει την Δημοκρατίαν της Κύπρου·

«Δικαστήριον» σημαίνει το Ανώτατον Συνταγματικόν Δικαστήριον της Δημοκρατίας·

«δικαστήριον» σημαίνει οιονδήποτε άλλο δικαστήριον της Δημοκρατίας πλην του Δικαστηρίου·

«Δικαστής» σημαίνει Δικαστήν του Δικαστηρίου και συμπεριλαμβάνει τον Πρόεδρον αυτού·

«έγγραφος πρότασις» συμπεριλαμβάνει αίτησιν, ένστασιν ή ανταπάντησιν·

«Εισηγητής» σημαίνει Εισηγητήν του Δικαστηρίου διορισθέντα δυνάμει των προνοιών του περί Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου (Εισηγηταί) Νόμου, 1962·

«Πρωτοκολλητής» σημαίνει Πρωτοκολλητήν του Δικαστηρίου·

«Σύνταγμα» σημαίνει το Σύνταγμα της Δημοκρατίας·

«υπόθεσις» σημαίνει οιανδήποτε διαδικασίαν αρχομένην καθ' οιονδήποτε τρόπον ενώπιον του Δικαστηρίου.

(2) Ο περί Ερμηνείας Νόμος, Κεφ. 1, θα εφαρμόζεται διά την ερμηνείαν του παρόντος Κανονισμού καθ' όν τρόπον εφαρμόζεται διά την ερμηνείαν οιουδήποτε Νόμου.

3. Οσάκις πρόκειται να διενεργηθή τι υπό οιουδήποτε προσώπου ή υπό οιουδήποτε οργάνου ή αρχής εν τη Δημοκρατία ή της Δημοκρατίας, τούτο δύναται να διενεργηθή διά συνηγόρου ενεργούντος δυνάμει εγγράφου εξουσιοδοτήσεως προς τον σκοπόν τούτον εκ μέρους του τοιούτου προσώπου, οργάνου ή αρχής, εκτός εάν το κείμενον άλλως απαιτή ή το Δικαστήριον άλλως ήθελεν ορίσει.

4.-(1) Εκτός εάν άλλως προνοήται εις το παρόντα Κανονισμόν, πάσα διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου δέον να άρχεται δι' εγγράφου αιτήσεως επί Εντύπου ως το υπ' Αριθ. 1 του συνημμένου Παραρτήματος.

(2) Οσάκις εκάστη τοιαύτη αίτησις παρουσιάζεται προς σφράγισιν, αύτη δέον να είναι υπογεγραμμένη και χρονολογημένη υπό του αιτητού ή του συνηγόρου αυτού, και δέον:-

(α) να περιλαμβάνη το όνομα του Δικαστηρίου, το έτος κατά την διάρκειαν του οποίου η τοιαύτη αίτησις καταχωρίζεται, το Άρθρον ή Άρθρα δυνάμει των οποίων γίνεται αύτη, το όνομα, επάγγελμα και την πλήρη διεύθυνσιν του αιτητού, το όνομα και την πλήρη διεύθυνσιν του καθ' ου η αίτησις, το όνομα του συνηγόρου του αιτητού, εάν συνήγορος ενεργή εκ μέρους του αιτητού, και διεύθυνσιν επιδόσεως εν Λευκωσία,

(β) να περιλαμβάνη έκθεσιν της υποθέσεως του αιτητού διαλαμβάνουσαν-

(i) κατά συνοπτικόν τρόπον όλα τα ουσιώδη γεγονότα, επί των οποίων βασίζεται η τοιαύτη αίτησις, και

(ii) ειδικώς την ζητουμένην θεραπείαν, και

(γ) να συνοδεύεται υπό αντιγράφων όλων των εν αυτή αναφερομένων εγγράφων των ευρισκομένων εις την κατοχήν ή υπό την εξουσίαν του αιτητού.

Νοείται ότι ουδεμία τοιαύτη αίτηση γίνεται δεκτή προς καταχώρηση εάν δεν συνοδεύεται από αντίγραφο της πλήρους διοικητικής απόφασης, όπου υπάρχει, η οποία προσβάλλεται.

(δ) Ουδέν δικόγραφο γίνεται δεκτό προς καταχώρηση εκτός εάν τα τεκμήρια και παραρτήματα στα οποία αυτό αναφέρεται σηματοδοτούνται ένα έκαστο χωριστά προς ευχερή εντοπισμό τους με ειδικές ενδείξεις σελίδων ή ειδικούς σελιδοδείκτες.

(3) Άμα τη καταχωρίσει της αιτήσεώς του προς σφράγισιν ο αιτητής δέον να αφήνη έν αντίγραφον της τοιαύτης αιτήσεως δι' επίδοσιν εις ένα έκαστον καθ' ου η αίτησις και έτερον αντίγραφον διά την ένορκον ομολογίαν επιδόσεως και άλλα επιπλέον αντίγραφα, τα οποία δυνατόν να απητούντο υπό του Πρωτοκολλητού.

(4) Εάν η αίτησις είναι τοιαύτη ώστε να δύναται να σφραγισθή, ο Πρωτοκολλητής δέον να καταχωρίση ταύτην εις το Βιβλίον Αιτήσεων, να αριθμήση αυτήν κατά σειράν προτεραιότητος και να σημειώση επί της αιτήσεως τα ακόλουθα: «Κατεχωρίσθη και εσφραγίσθη ταύτην την…………….. ημέραν του μηνός …………….. 19…………. ». Ακολούθως δέον να σφραγίση ταύτην διά της σφραγίδος του Δικαστηρίου, οπότε η διαδικασία θα θεωρήται ως αρξαμένη.

5.-(1) Ο καθ' ου η αίτησις δύναται εντός είκοσι και μιας (21) ημερών από της ημερομηνίας επιδόσεως εις αυτόν της αιτήσεως, να καταχωρίση εις την Γραμματείαν και να επιδώση εις την διεύθυνσιν επιδόσεως του αιτητού ένστασιν επί Εντύπου ως το υπ' Αριθ. 2, του συνημμένου Παραρτήματος.

(2) Εκάστη ένστασις δέον να υπογράφεται και να χρονολογήται υπό του καθ' ου η αίτησις ή του συνηγόρου αυτού και δέον:-

(α) να περιλαμβάνη το όνομα του συνηγόρου του καθ' ου η αίτησις, εάν συνήγορος ενεργή εκ μέρους αυτού, και διεύθυνσιν επιδόσεως εις Λευκωσίαν,

(β) να περιλαμβάνη συνοπτικήν έκθεσιν των ουσιωδών γεγονότων, επί των οποίων η τοιαύτη ένστασις βασίζεται, και

(γ) να συνοδεύεται υπό αντιγράφων όλων των εν αυτή αναφερομένων εγγράφων των ευρισκομένων εις την κατοχήν ή υπό την εξουσία του καθ' ου η αίτησις.

(3) Άμα τη καταχωρίσει της ενστάσεως ο καθ' ου η αίτησις δέον να αφήνη δι' έκαστον αιτητήν έν αντίγραφον της τοιαύτης ενστάσεως δι' επίδοσιν και έτερον αντίγραφον διά την ένορκον ομολογίαν επιδόσεως και άλλα επιπλέον αντίγραφα, τα οποία δυνατόν να απητούντο υπό του Πρωτοκολλητού.

(4) Ο Πρωτοκολλητής δέον να σημείωση επί της ενστάσεως τα ακόλουθα:

«Κατεχωρίσθη ταύτην την………………… ημέραν του μηνός………………………….19.... ».

6. Οσάκις ο αιτητής επιθυμεί να καταχωρίση ανταπάντησιν προς την τοιαύτη την ένστασιν, ούτος δέον να καταχωρίζη ταύτην και αντίγραφον αυτής δέον να παραδίδη εις την διεύθυνσιν επιδόσεως του καθ' ου η αίτησις εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών από της ημερομηνίας επιδόσεως της ενστάσεως.

7. Έκαστος διάδικος δέον διά των εγγράφων προτάσεων αυτού να εκθέτη τα νομικά σημεία επί των οποίων στηρίζεται, αιτιολογών συγχρόνως ταύτα πλήρως. Διάδικος εμφανιζόμενος άνευ συνηγόρου δεν υποχρεούται εις συμμόρφωσιν προς τον κανονισμόν τούτον.

7Α. Το Δικαστήριο ή Δικαστής δύναται να διατάξη όπως έγγραφος πρότασις μη συμμορφουμένη προς τας προνοίας των κανονισμών 4, 5 και 7 διαγραφή, τροποποιηθή ή συμπληρωθή ούτως ώστε να συμμορφούται προς τας τοιαύτας προνοίας ή να εκδώσει οιανδήποτε άλλην διαταγήν την οποίαν ήθελε θεωρήσει αρμόζουσαν.

8. Το Δικαστήριον πριν ή επιληφθή προσφυγή τίνος, είτε αυτεπαγγέλτως είτε τη αιτήσει οιουδήποτε διαδίκου, δυνάμει της παραγράφου 2 του Άρθρου 134 δέον το Δικαστήριον ή Δικαστής να διατάττη την επίδοσιν ειδοποιήσεων εις τους διαδίκους ή τους συνηγόρους αυτών, εάν ωρίσθησαν συνήγοροι τουλάχιστον επτά (7) ημέρας ενωρίτερον διά των οποίων να καλή αυτούς να εμφανισθούν ενώπιον του Δικαστηρίου εις το ιδιαίτερον γραφείον των Δικαστών αυτού, εις ημέραν και ώραν αι οποίαι δέον να αναφέρωνται εις τας τοιαύτας ειδοποιήσεις, όπως εκθέσωσι τους ισχυρισμούς αυτών επί του θέματος.

9.-(1) Εις περιπτώσεις διαδικασίας συμφώνως προς το άρθρον 146 το Δικαστήριον ή οιοιδήποτε δύο Δικασταί ενεργούντες εκ συμφώνου, δύνανται να διατάξωσιν όπως διεξαχθή Προσαγωγή της υποθέσεως ενώπιον Δικαστού ή Εισηγητού.

Η τοιαύτη διαταγή δύναται να ακυρωθή ή να τροποποιηθή καθ' ον τρόπον εγένετο.

(2) Κατά την διάρκειαν της Προσαγωγής της υποθέσεως έκαστος διάδικος δέον να αναπτύξη την υπόθεσιν αυτού και να προσαγάγη οιανδήποτε υπάρχουσαν γραπτήν ή προφορικήν μαρτυρίαν υποστηρίζουσαν ταύτην.

Εάν Δικαστής ή Εισηγητής επιλαμβανόμενος υποθέσεως τινος κρίνη ότι εγείρεται εν αυτή νομικόν τι θέμα, δι' αποφάσεως δε υπό του Δικαστηρίου προδικαστικώς επί τούτου δυνατόν να διεγιγνώσκετο η όλη υπόθεσις ή οιονδήποτε συγκεκριμένον μέρος αυτής, ο τοιούτος Δικαστής ή Εισηγητής δύναται κατά την κρίσην αυτού να παραπέμψη το τοιούτον νομικόν θέμα προς το Δικαστήριον δι' απόφασιν αναστέλλων την περαιτέρω διαδικασίαν της Προσαγωγής άχρι της αποφάσεως του Δικαστηρίου επί τούτου.

(3) Μετά την Προσαγωγήν υποθέσεώς τινος ο επιληφθείς ταύτης Δικαστής ή Εισηγητής δέον να συντάξη έγγραφον Έκθεσιν της Υποθέσεως περιλαμβάνουσαν την προβληθείσαν επιχειρηματολογίαν, την προσαχθείσαν μαρτυρίαν ως και τα χρήζοντα αποφάσεως επίδικα θέματα.

(4) Υπό την επιφύλαξιν της παραγράφου 2 του άρθρου 134 η ακρόασις της υποθέσεως θα διεξάγηται ενώπιον του Δικαστηρίου εις ημερομηνίαν ορισθησομένην δι' εγγράφου ειδοποιήσεως προς τους διαδίκους συνοδευόμενης υπό αντιγράφου της Εκθέσεως της Υποθέσεως.

(5) Η ακρόασις της υποθέσεως ενώπιον του Δικαστηρίου θα περιορίζεται εις αγόρευσεις υπό ή εκ μέρους των διαδίκων επί τη βάσει της Εκθέσεως της Υποθέσεως.

Το Δικαστήριον όμως είτε αυτεπαγγέλτως είτε τη αιτήσει οιουδήποτε διαδίκου δύναται-

(α) να εξετάζη οιονδήποτε ισχυρισμόν ότι η Έκθεσις της Υποθέσεως δεν έχει δεόντως συνταχθή·

(β) να διατάττη την ακρόασιν περαιτέρω μαρτυρίας·

(γ) να διατάττη την επανακρόασιν μαρτυρίας ήδη ακουσθείσης κατά την διάρκειαν της Προσαγωγής·

(δ) να διατάττη την ακρόασιν αγορεύσεων επί οιουδήποτε επιδίκου θέματος μη περιλαμβανομένου εν τη Εκθέσει της Υποθέσεως.

Έγγραφος ειδοποίησις περί της τοιαύτης αιτήσεως παραθέτουσα πλήρως τους λόγους, επί των οποίων αυτή βασίζεται, δέον να καταχωρίζηται παρά τη Γραμματεία και αντίγραφον ταύτης να παραδίδηται υπό του αιτούντος προς όλους τους διαδίκους εν τη υποθέσει τουλάχιστον πέντε (5) ημέρας προ της ημερομηνίας ακροάσεως της υποθέσεως υπό του Δικαστηρίου.

(6) Αι πρόνοιαι της παραγράφου (2) του κανονισμού 10 του παρόντος διαδικαστικού κανονισμού δεον να εφαρμόζονται τηρουμένων των αναλογιών οσάκις Δικαστής ή Εισηγητής επιλαμβάνηται υποθέσεώς τινος δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

(7) Ο Εισηγητής, ενώπιον του οποίου διεξάγεται Προσαγωγή τις δυνάμει του παρόντος κανονισμού, κέκτηται διά τους σκοπούς της τοιαύτης Προσαγωγής όλας τας εξουσίας και τα καθήκοντα Δικαστού, συμφώνως προς τους κανονισμούς 11, 12, 14, 18, 19 και 22 του παρόντος Διαδικαστικού Κανονισμού, οιαδήποτε δε μνεία Δικαστού εις τους εν λόγω κανονισμούς και εις τον κανονισμό 20 θα θεωρήται ως περιλαμβάνουσα Εισηγητή επιλαμβανόμενων υποθέσεώς τινος συμφώνως προς τον παρόντα κανονισμόν.

10.-(1) Εκάστη υπόθεσις θα ορίζεται κατ' αρχήν δι' ακρόασιν προς έκδοσιν οδηγιών εκτός εις περιπτώσεις όπου εξεδόθη διάταγμα συμφώνως της παραγράφου (1) του κανονισμού 9.

(2) Κατά την διάρκειαν της τοιαύτης ακροάσεως το Δικαστήριον ή Δικαστής δύναται να εκδώση τοιαύτας οδηγίας αναφορικώς προς περαιτέρω εγγράφους προτάσεις, λεπτομερείας, αποκάλυψιν ή επιθεώρησιν εγγράφων, αποδεικτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων ενόρκων ομολογιών αποδεικνυουσών τα γεγονότα εφ' ων βασίζεται έκαστος διάδικος, επιθεώρησιν του επιδίκου μέρους, διαδικασίαν συμφώνως προς την παράγραφον 2 του Άρθρου 134, ημερομηνίαν δημοσίας ακροάσεως, καταχώρησην και ανταλλαγήν μεταξύ των διαδίκων εγγράφου επιχειρηματολογίας εντός καθοριζομένων χρονικών ορίων ως και την διάρκειαν τυχόν μεταγενεστέρων αγορεύσεων, ή οιασδήποτε άλλας οδηγίας σχετικός τυχόν μεταγενεστέρων αγορεύσεων, ή οιασδήποτε άλλας οδηγίας σχετικώς προς την διαδικασίαν της υποθέσεως ως ήθελε κρίνει αναγκαίον.

11. Προς πλήρη απονομήν της δικαιοσύνης το Δικαστήριον ή Δικαστής δύναται εις οιανδήποτε υπόθεσιν να καλέση οιονδήποτε πρόσωπον να δώση μαρτυρίαν ή να προσαγάγη έγγραφα. Προς τον σκοπόν τούτον το Δικαστήριον ή Δικαστής δύναται να διορίση εμπειρογνώμονα, όπως διεξαγάγη έλεγχον ή προβή εις εξέτασιν ή άλλην έρευναν, η οποία θα ήτο αναγκαία διά να δυνηθή ούτος να γνωμοδοτήση εις την υπόθεσιν.

12.-(1) Το Δικαστήριον ή Δικαστής δύναται να διατάξη οιονδήποτε αιτητήν να παρουσιασθή αυτοπροσώπως είτε διά να δώση ενόρκως ή άλλως πως πληροφορίας προς το Δικαστήριον, είτε διά να παρουσιάση έγγραφα ή άλλα αποδεικτικά μέσα. Εάν αιτητής τις διαταχθείς να εμφανισθή αυτοπροσώπως αρνηθή να πράξη ούτω, η ακολουθητέα διαδικασία εξαναγκασμού προς συμμόρφωσιν του τοιούτου αιτητού, η οποία δυνατόν να εφαρμοσθή, θα είναι ως η ισχύουσα διά τον εξαναγκασμόν εμφανίσεως μάρτυρος, όστις αρνήται να συμμορφωθή προς μαρτυρικήν κλήσιν.

Εάν ο τοιούτος αιτητής είναι νομικόν πρόσωπον δημοσίου δικαίου ή πρόσωπον δημοσίου δικαίου άνευ νομικής προσωπικότητος, η ακολουθητέα διαδικασία εξαναγκασμού του τοιούτου προσώπου να παρουσιασθή αυτοπροσώπως θα ασκήται εναντίον του προσώπου εκείνου, το οποίον δικαιούται να εναγάγη ή να εναχθή, εν ονόματι του τοιούτου αιτητού.

(2) Το Δικαστήριον δύναται να διατάξη τον καθ' ου η αίτησις να δώση ενόρκως ή άλλως πως πληροφορίας ή να παρουσιάση έγγραφα ή άλλα αποδεικτικά μέσα διά δεόντως εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου.

13.-(1) Προς πλήρη απονομήν της δικαιοσύνης το Δικαστήριον ή εις περιπτώσεις διαδικασίας συμφώνως προς το Άρθρον 146 οιοιδήποτε δύο Δικασταί ενεργούντες εκ συμφώνου, δύνανται, καθ' οιονδήποτε στάδιον της διαδικασίας, είτε αυτεπαγγέλτως είτε τη αιτήσει οιουδήποτε διαδίκου, να εκδίδωσι προσωρινόν διάταγμα το οποίον όμως δεν θα διαγιγνώσκη την ουσίαν της υποθέσεως.

(2) Προσωρινόν διάταγμα εκδιδόμενον συμφώνως προς τον κανονισμόν τούτον δύναται είτε συνεπεία επειγούσης ανάγκης είτε συνεπεία άλλων ειδικών περιστάσεων να εκδοθή άνευ ειδοποιήσεως και υφ' οίους όρους ήθελε θεωρηθή πρέπον υπό τας περιστάσεις.

Ειδοποίησις δέον να επιδίδεται παρευθύς προς πάντας τους διαδίκους, οίτινες επηρεάζονται συνεπεία διατάγματος εκδοθέντος δυνάμει της παραγράφου ταύτης, διά να δυνηθώσιν ούτοι να ενστώσι κατ' αυτού. Άμα τη τοιαύτη ενστάσει το Δικαστήριον, αφού ακούσει τους ισχυρισμούς των διαδίκων ή των συνηγόρων αυτών, δύναται είτε να ακυρώσει είτε να τροποποιήση είτε να επικυρώση το τοιούτον διάταγμα υφ' οίους όρους ήθελε θεωρήσει πρέποντας.

14. Το Δικαστήριον ή Δικαστής δύναται καθ' οιονδήποτε στάδιον της διαδικασίας να διατάξη οιονδήποτε διάδικον να δώση εγγύησιν διά τα συνεπαγόμενα έξοδα.

15.-(1) Πάσα διαδικασία συμφώνως προς την παράγραφον 1 του Άρθρου 144 ή την παράγραφον 1 του Άρθρου 151, θα άρχεται δι' εγγράφου αναφοράς υποβαλλομένης υπό του επηρεαζομένου δικαστηρίου ή της Επιτροπής Δημοσίας Υπηρεσίας, αναλόγως της περιστάσεως.

(2) Πάσα διαδικασία συμφώνως προς την παράγραφον 2 του Άρθρου 139 ή συμφώνως προς το Άρθρον 149, θα άρχεται ως ακολούθως:-

(α) εάν η αναφορά γίνεται υπό του επηρεαζομένου δικαστηρίου, αύτη δέον να είναι έγγραφος·

(β) εις πάσαν άλλην περίπτωσιν η έναρξις διαδικασίας θα επιτρέπεται μόνο κατόπιν αδείας του Δικαστηρίου ή δύο Δικαστών ενεργούντων εκ συμφώνου, ο τρόπος δε της διαδικασίας θα καθορίζεται άμα τη παραχωρήσει της τοιαύτης αδείας.

(3) Εξαιρουμένων των κανονισμών 4 έως 10, αμφοτέρων συμπεριλαμβανομένων, οίτινες δεν θα εφαρμόζωνται εις οιανδήποτε διαδικασίαν αναφερομένην εις τας παραγράφους (1) και (2) του κανονισμού τούτου, άπαντες οι λοιποί κανονισμοί θα εφαρμόζωνται τηρουμένων των αναλογιών και εφ' όσον αι περιστάσεις επιτρέπουν τούτο, εκτός εάν το Δικαστήριον άλλως ήθελεν ορίσει.

16. Οσάκις υπόθεσις εμπίπτουσα εις την δικαιοδοσίαν του Δικαστηρίου άρχεται εις άλλο δικαστήριον, το Δικαστήριον δύναται να δεχθή την διαβίβασιν της τοιαύτης υποθέσεως εκ του τοιούτου δικαστηρίου, οπότε η διαδικασία θα θεωρήται ως αρξαμένη εις το Δικαστήριον από της ημερομηνίας κατά την οποίαν ήρξατο εις άλλο δικαστήριον.

17. Το Δικαστήριον δύναται να εκδώση οιανδήποτε απόφασιν δυνάμει οιουδήποτε Άρθρου χορηγούντος αυτώ αρμοδιότητα, εάν η δικαιοσύνη απαιτή ούτω, ανεξαρτήτως του εάν εις την ενώπιον αυτού εκκρεμούσαν διαδικασίαν ζητηθή ή μη η τοιαύτη απόφασις.

18. Ο κατά την ημέραν της εκδόσεως του παρόντος Κανονισμού ισχύων εν τη Δημοκρατία περί Πολιτικής Δικονομίας Διαδικαστικός Κανονισμός θα εφαρμόζεται τηρουμένων των αναλογιών και εφ' όσον αι περιστάσεις επιτρέπουν τούτο, εις πάσαν διαδικασίαν ενώπιον του Δικαστηρίου, εκτός εάν άλλως προβλέπεται εις τον παρόντα Κανονισμόν ή εκτός το Δικαστήριον ή Δικαστής άλλως ήθελεν ορίσει.

19. Καθ' οιονδήποτε στάδιον της διαδικασίας το Δικαστήριον ή Δικαστής δύναται να εκδώση τοιαύτας οδηγίας, αι οποίαι απαιτούνται προς το συμφέρον της δικαιοσύνης.

20.-(1) Οιονδήποτε διάταγμα ή οιαιδήποτε οδηγίαι διδόμεναι υπό Δικαστού συμφώνως προς τον παρόντα Κανονισμόν θα υπόκεινται κατόπιν αιτήσεως του επηρεαζομένου διαδίκου εις αναθεώρησιν υπό του Δικαστηρίου, καταχωριζομένης προς τον σκοπόν τούτον εις την Γραμματείαν εντός επτά (7) ημερών από της ημερομηνίας από της οποίας το τοιούτο διάταγμα ή αι τοιαύται οδηγίαι περιήλθον εις γνώσιν του διαδίκου ή, όπου συνήγορος ενεργεί κατ' εντολήν διαδίκου, εις γνώσιν του τοιούτου συνηγόρου.

(2) Η καταχωρήσις αιτήσεως δι' αναθεώρησιν συμφώνως της παραγράφου (1) του παρόντος κανονισμού θα αναστέλλη, εκκρεμούσης της εκβάσεως της τοιαύτης αναθεωρήσεως, την εφαρμογήν του τοιούτου διατάγματος ή των τοιούτων οδηγιών, εκτός εάν το Δικαστήριον ή οιοιδήποτε δύο Δικασταί ενεργούντες εκ συμφώνου άλλως ήθελον ορίσει.

21. Εκάστη απόφασις του Δικαστηρίου θα απαγγέλλεται υπό του Προέδρου ή οιουδήποτε Δικαστού οριζομένου υπ' αυτού προς τον σκοπόν τούτον, και δέον να υπογράφεται υφ' όλων των Δικαστών, υπό την επιφύλαξιν ότι οιοσδήποτε Δικαστής δύναται να εκφράση διάφορον γνώμην επί θεμελιώδους τινός θέματος ήτις δέον να ενσωματούται εις την εν λόγω απόφασιν του Δικαστηρίου.

22. Τα δικαστικά έξοδα οιασδήποτε διαδικασίας θα επαφίενται εις την κρίσιν του Δικαστηρίου ή του επιλαμβανομένου της υποθέσεως Δικαστού ή Εισηγητού αναλόγως της περιπτώσεως.

22Α. Εκτός αν το δικαστήριο διατάξει διαφορετικά, τα δικηγορικά έξοδα τα οποία θα επιτρέπονται σε σχέση με οποιανδήποτε διαδικασία, θα καθορίζονται με βάση την κλίμακα, η οποία προβλέπεται στο Παράρτημα Α των παρόντων Κανονισμών.

 

23. Τα πληρωτέα δικαστικά τέλη σε οποιαδήποτε διαδικασία θα είναι τα ακόλουθα:
1. Για καταχώριση προσφυγής 96,00
2. Για καταχώριση ειδοποίησης αναθεωρητικής έφεσης εναντίον Απόφασης Διοικητικού Δικαστηρίου 159,00
3.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα δικαστικά τέλη θα είναι τα ίδια με αυτά που πληρώνονται σε πολιτικές αγωγές ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου στην κλίμακα που υπερβαίνει τις €100:



Νοείται ότι τα δικαστικά αυτά τέλη δε θα πληρώνονται από οποιοδήποτε όργανο ή αρχή στη Δημοκρατία ή τη Δημοκρατία αναφορικά με οποιαδήποτε διαδικασία.

24. Όλα τα δικαστικά τέλη θα εισπράττωνται υπό μορφήν χαρτοσήμων της Δημοκρατίας.

25. Ο παρών Κανονισμός τίθεται εν ισχύι την 21η Απριλίου 1962, οπότε ο Διαδικαστικός Κανονισμός του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου 1961, καταργείται. Οιαδήποτε διαδικασία ήρξατο και οιαιδήποτε έγγραφοι προτάσεις κατεχωρίσθησαν δυνάμει του ούτω καταργουμένου Κανονισμού θεωρούνται ως γενόμενοι συμφώνως προς τον παρόντα Κανονισμόν.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΝΤΥΠΟΝ ΑΡΙΘ. 1

ΑΙΤΗΣΙΣ (Κανονισμός 4).

Εν τω Ανωτάτω Συνταγματικώ Δικαστηρίω

Υπόθεσις Αριθ. /          .

Επί τοις αφορώσι το Άρθρον/τα Άρθρα (α)............................................. του Συντάγματος.

Μεταξύ: (β) Α.Β.,

Αιτητού.

και

 

Γ.Δ.,

Καθ' ου η αίτησις.

Τω Γ.Δ., εκ (γ).....................................................

Ειδοποιείσθε ότι ο ως άνω Αιτητής διά της παρούσης εξαιτείται παρά του Δικαστηρίου την ακόλουθον θεραπείαν:-(δ)

Η παρούσα αίτησις βασίζεται επί των ακολούθων νομικών σημείων:-(ε)

Η παρούσα αίτησις βασίζεται επί των ακολούθων γεγονότων:-(στ)

Η διεύθυνση επιδόσεως του Αιτητού είναι η ακόλουθος:-(ζ)

Καταχωρίστηκε και σφραγίστηκε 
σήμερα στις (η)……………., 20………
και ορίστηκε για έκδοση οδηγιών στις
……… του ………, 20……… και ώρα ……… π.μ.

(Υπογραφή)

Δικηγόρος δι' αιτητήν (θ)

Αιτητής (θ)

Πρωτοκολλητής.

Ημερομηνία:

Σημείωσις: Ένστασις δύναται να καταχωρισθή εντός είκοσι και μιας (21) ημερών από της ημερομηνίας επιδόσεως της αιτήσεως ταύτης, είτε προσωπικώς είτε διά συνηγόρου, διά παραδόσεως ταύτης εις τον Πρωτοκολλητήν του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου ομού μετ' αντιγράφου προς επίδοσιν εις τον Αιτητήν και άλλου αντιγράφου διά την ένορκον ομολογίαν επιδόσεως.

(α) Αναφέρατε το Άρθρον ή τα Άρθρα του Συντάγματος, δυνάμει των οποίων γίνεται η παρούσα αίτησις.

(β) Δηλώσατε το πλήρες όνομα, την διεύθυνσιν και το επάγγελμα του Αιτητού.

(γ) Δηλώσατε την πλήρη διεύθυνσιν του Καθ' ου η αίτησις.

(δ) Δηλώσατε ειδικώς την ζητουμένην θεραπείαν.

(ε) Εκθέσατε τα νομικά σημεία επί των οποίων η παρούσα αίτησις βασίζεται.

(Όταν ο Αιτητής εμφανίζεται άνευ συνηγόρου δεν υποχρεούται να συμμορφωθή προς τούτο).

(στ) Εκθέσατε κατά συνοπτικόν τρόπον όλα τα ουσιώδη γεγονότα, επί των οποίων η παρούσα αίτησις βασίζεται.

(ζ) Δηλώσατε το πλήρες όνομα, την διεύθυνσιν και το επάγγελμα προσώπου τινός εντός των δημοτικών ορίων Λευκωσίας, παρά τω οποίω δύνανται να αφεθώσιν έγγραφα προοριζόμενα διά τον Αιτητήν.

(η) Η ημερομηνία δέον να συμπληρωθή υπό του Πρωτοκολλητού.

(θ) Απαλείψατε τας λέξεις εκείνας, αίτινες αναλόγως της περιπτώσεως δεν χρειάζονται.

 

ΕΝΤΥΠΟΝ ΑΡ. 2

ΕΝΣΤΑΣΙΣ (Κανονισμός 5).

Εν τω Ανωτάτω Συνταγματικώ Δικαστηρίω

Υπόθεσις Αριθ. /              .

Επί τοις αφορώσι το Άρθρον/τα Άρθρα (α) …………………… του Συντάγματος.

Μεταξύ: (β) Α.Β.,

Αιτητού.

και

 

Γ.Δ.

Καθ' ου η αίτησις.

Τω Α.Β., εκ (γ)…………………

 

Διά του παρόντος δίδεται ειδοποίησις ότι ο Γ. Δ., εκ ……………………………προτίθεται να ενστή κατά της ως άνω αιτήσεως.

Η παρούσα ένστασις βασίζεται επί των ακολούθων νομικών σημείων:-(δ)

Η παρούσα ένστασις βασίζεται επί των ακολούθων γεγονότων:-(ε)

Η διεύθυνση επιδόσεως του Καθ' ου η αίτησις είναι η ακόλουθος:-(στ)

Κατεχωρίσθη ταύτην

(Υπογραφή)

την (ζ)…………………ημέραν

Δικηγόρος διά τον Καθ" ου η αίτησις (η)

του (ζ)…………, 19……

Ο Καθ' ου η αίτησις (η)

Πρωτοκολλητής.

Ημερομηνία:

Σ η μ ε ί ω σ ι ς: Ανταπάντησις δύναται να καταχωρισθή και να δοθή εις την διεύθυνσιν του καθ' ου η αίτησις εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών από της ημερομηνίας επιδόσεως της ενστάσεως ταύτης.

(α) Αναφέρατε το Άρθρον ή τα Άρθρα του Συντάγματος, δυνάμει των οποίων εγένετο η αίτησις.

(β) Καταγράψατε το ίδιον τίτλον ως εν τη αιτήσει.

(γ) Δηλώσατε το πλήρες όνομα και την διεύθυνσιν του Αιτητού.

(δ) Εκθέσατε τα νομικά σημεία επί των οποίων η παρούσα ένστασις βασίζεται.

(Όταν ο Καθ' ου η αίτησις εμφανίζεται άνευ συνηγόρου δεν υποχρεούται να συμμορφωθή προς τούτο).

(ε) Εκθέσατε κατά συνοπτικόν τρόπον όλα τα ουσιώδη γεγονότα, επί των οποίων βασίζεται η ένστασις αύτη.

(στ) Δηλώσατε το πλήρες όνομα, την διεύθυνσιν και το επάγγελμα προσώπου τινός εντός των δημοτικών ορίων Λευκωσίας, παρά τω οποίω δύνανται να αφεθώσιν έγγραφα προοριζόμενα διά τον Καθ' ου η αίτησις.

(ζ) Η ημερομηνία δέον να συμπληρωθή υπό του Πρωτοκολλητού.

(η) Απαλείψατε τας λέξεις εκείνας, αίτινες αναλόγως της περιπτώσεως δεν χρειάζονται.

Εξεδόθη υπό του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου ταύτην την 21ην ημέραν του Απριλίου 1962.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ "Α"

1. Οδηγίες για έγερση προσφυγής ή καταχώριση ένστασης 137-231
2. Σύνταξη προσφυγής ή ένστασης 170-272
3. Εμφάνιση για οδηγίες (θα επιτρέπονται έξοδα μόνο για δύο εμφανίσεις
για οδηγίες)
72-144
4. Προετοιμασία για την ακρόαση προσφυγής (εφόσον λάβει χώρα προφορική ακρόαση) 200-507
5. Προφορική αγόρευση ή σύνταξη γραπτής αγόρευσης αιτητή/καθ'ου η αίτηση στην προσφυγή 303-510
6. Προφορική απαντητική αγόρευση/σύνταξη γραπτής απαντητικής αγόρευσης αιτητή στην προσφυγή 120-200
7. Σύνταξη συμπληρωματικής γραπτής αγόρευσης αιτητή/καθ'ου η αίτηση (μετά από οδηγίες του δικαστηρίου 120-200
8. Εμφάνιση για τελικές προφορικές διευκρινήσεις ή αγορεύσεις 141-242
9. Εμφάνιση για λήψη απόφασης που επιφυλάχθηκε:
(α) Σε προσφυγή 119-152
(β) Σε αίτηση 80-120
10. Σύνταξη γραπτής αίτησης (μονομερούς ή διά κλήσεως) 80-102
11. Εμφάνιση ενώπιον του Δικαστηρίου για ακρόαση σε μονομερή αίτηση 159-200
12. Εμφάνιση ενώπιον του Δικαστηρίου για ακρόαση αιτήσεως διά κλήσεως:
(α) Όπου δεν υπάρχει ένσταση 159-200
(β) Όπου υπάρχει ένσταση 182-221
13. Σύνταξη γραπτής αγόρευσης σε μονομερή αίτηση ή αίτηση διά κλήσεως αιτητή/καθ'ου η αίτηση 120-182
14. Εμφάνιση ενώπιον του Δικαστηρίου για οδηγίες σε μονομερή αίτηση ή αίτηση διά κλήσεως (θα επιτρέπονται έξοδα μόνο για μια εμφάνιση για οδηγίες) 72-120
15. Σύνταξη ένορκης δήλωσης 62-80
16. Αναγκαίες επιστολές 41-57
17. Ετοιμασία καταλόγου εξόδων 62-80
18. Εμφάνιση στον Πρωτοκολλητή για ψήφιση καταλόγου εξόδων 77-102
19. Εμφάνιση στον Πρωτοκολλητή για καταχώριση δικογράφων 41-51
Σημείωση
4 του Κανονισμού 11.10.1962 (7/1962)

Οιαδήποτε Προσαγωγή διαταχθείσα ή αρξαμένη, συμφώνως προς τον καταργηθέντα κανονισμόν 9 [Σ.Σ.: δηλαδή του Κανονισμού 21.4.1962 (3/1962)], θα θεωρήται ως διαταχθείσα ή αρξαμένη, και θα συνεχίζεται μέχρις αποπερατώσεως αυτής συμφώνως προς τας προνοίας του νέου κανονισμού 9 [Σ.Σ.: δηλαδή του Κανονισμού 11.10.1962 (7/1962)] του περιεχομένου εν τω προηγουμένω κανονισμώ.

Σημείωση
6 του 11.10.1962 (7/1962)

Ο παρών διαδικαστικός κανονισμός [Σ.Σ.: δηλαδή ο Κανονισμός 11.10.1962 (7/1962)] τίθεται εν ισχύϊ την 11ην Οκτωβρίου 1962.

Σημείωση
3 του Κανονισμού 14.11.1986 (10/1986)

Ο Διαδικαστικός αυτός Κανονισμός [Σ.Σ.: δηλαδή ο Κανονισμός 14.11.1986 (10/1986)], ισχύει από τις 10 Σεπτεμβρίου, 1986.

Σημείωση
2 του Κανονισμού 18.06.1993 (5/1993)

Ο Διαδικαστικός αυτός Κανονισμός [Σ.Σ.: δηλαδή ο Διαδικαστικός Κανονισμός 18.06.1993 (5/1993)] θα ισχύει από την 1η Ιουλίου 1993.

Σημείωση
3 του Διαδικαστικού Κανονισμού 19.07.1996 (14/1996)

Ο παρών Διαδικαστικός Κανονισμός [Σ.Σ.: δηλαδή ο Διαδικαστικός Κανονισμός 19.07.1966 (14/1996)] τίθεται σε ισχύ την 1.9.96. Η δικηγορική αμοιβή για εργασία η οποία έγινε πριν την 1.9.96 θα καθορίζεται σύμφωνα με τον προϊσχύοντα Διαδικαστικό Κανονισμό [Σ.Σ.: δηλαδή το Διαδικαστικό Κανονισμό 18.06.1993 (5/1993)].

Σημείωση
3 του Διαδικαστικού Κανονισμού 29.12.2000 (8/2000)

Ο παρών Διαδικαστικός Κανονισμός [Σ.Σ.: δηλαδή ο Διαδικαστικός Κανονισμός 29.12.2000 (8/2000)] τίθεται σε ισχύ την 1.1.2001. Η δικηγορική αμοιβή για εργασία η οποία έγινε πριν την 1.1.2001 θα καθορίζεται σύμφωνα με τον προϊσχύοντα Διαδικαστικό Κανονισμό.

Σημείωση
3 του Διαδικαστικού Κανονισμού 21.12.2001 (10/2001)

Ο παρών Διαδικαστικός Κανονισμός [Σ.Σ.: δηλαδή ο Διαδικαστικός Κανονισμός 21.12.2001 (10/2001)] τίθεται σε ισχύ την 1.1.2002. Η δικηγορική αμοιβή για εργασία η οποία έγινε πριν την 1.1.2002 θα καθορίζεται σύμφωνα με τους προϊσχύοντες Διαδικαστικούς Κανονισμούς.

Σημείωση
2 του Διαδικαστικού Κανονισμού 22.02.2002 (21/2002)

Ο Διαδικαστικός αυτός Κανονισμός [Σ.Σ.: δηλαδή ο Διαδικαστικός Κανονισμός 22-02-2002 (21/2002)] τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαρτίου 2002.

Σημείωση
3 του Διαδικαστικού Κανονισμού 20.01.2006 (4/2006)

Ο παρών Διαδικαστικός Κανονισμός [Σ.Σ.: δηλαδή ο Διαδικαστικός Κανονισμός 20.01.2006 (4/2006)], τίθεται σε ισχύ την 1.2.2006. Η δικηγορική αμοιβή για εργασία η οποία έγινε πριν την 1.2.2006 θα καθορίζεται σύμφωνα με τους προϊσχύσαντες Διαδικαστικούς Κανονισμούς.

Σημείωση
2 του Διαδικαστικού Κανονισμού 05.12.2007 (24/2007)

Ο Διαδικαστικός αυτός Κανονισμός [Σ.Σ.: δηλαδή ο Διαδικαστικός Κανονισμός 05.12.2007 (24/2007)], τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, 2008.

Σημείωση
3 του Διαδικαστικού Κανονισμού 05.12.2007 (28/2007)

Ο παρών Διαδικαστικός Κανονισμός [Σ.Σ.: δηλαδή ο Διαδικαστικός Κανονισμός 05.12.2007 (28/2007)], τίθεται σε ισχύ την 01.01.2008. Η δικηγορική αμοιβή για εργασία η οποία έγινε πριν την 01.01.2008 θα καθορίζεται σύμφωνα με τους προϊσχύσαντες Διαδικαστικούς Κανονισμούς, μετατρέποντας το συνολικό ποσό, από Κυπριακές λίρες σε Ευρώ στη βάση της ισοτιμίας 0.585274.

Σημείωση
3 του Διαδικαστικού Κανονισμού 4/2017Έναρξη Ισχύος

Νέα ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Διαδικαστικού Κανονισμού [Σ.Σ.: δηλαδή του Διαδικαστικού Κανονισμού 4/2017] καθορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.  Η δικηγορική αμοιβή για εργασία η οποία έγινε πριν από την εν λόγω ημερομηνία, θα καθορίζεται σύμφωνα με τον προϊσχύσαντα Διαδικαστικό Κανονισμό.