ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι-ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ.
Γενικές αρχές

14. Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης-

(α) Ενεργούν με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των δικαιούχων των οποίων τα δικαιώματα εκπροσωπούν, και

(β) δεν επιβάλλουν στους δικαιούχους, των οποίων τα δικαιώματα εκπροσωπούν, υποχρεώσεις οι οποίες δεν είναι αντικειμενικά αναγκαίες για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους ή για την αποτελεσματική διαχείριση των δικαιωμάτων τους.

Δικαιώματα των δικαιούχων

15. Οι δικαιούχοι έχουν τα ακόλουθα δικαιώματα τα οποία ορίζονται στο Καταστατικό ή στους όρους προσχώρησης μέλους του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης:

(α) Το δικαίωμα να εξουσιοδοτούν οργανισμό συλλογικής διαχείρισης της επιλογής τους να διαχειρίζεται τα δικαιώματα, τις κατηγορίες δικαιωμάτων ή τα είδη έργων και άλλα αντικείμενα της επιλογής τους, για τις επικράτειες της επιλογής τους, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος, ιθαγένειας, κατοικίας ή εγκατάστασης είτε του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης είτε του δικαιούχου:

Νοείται ότι ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης υποχρεούται να διαχειρίζεται τα εν λόγω δικαιώματα, τις κατηγορίες δικαιωμάτων ή τα είδη έργων και άλλα αντικείμενα, υπό τον όρο ότι η διαχείριση τους εμπίπτει στο πεδίο δραστηριοτήτων του, εκτός εάν ο οργανισμός έχει αντικειμενικά αιτιολογημένους λόγους να αρνηθεί την ανάληψη της διαχείρισης.

(β) το δικαίωμα να χορηγούν άδειες μη εμπορικής χρήσεως δικαιωμάτων, κατηγοριών δικαιωμάτων ή ειδών έργων και άλλων αντικειμένων της επιλογής τους.

(γ) το δικαίωμα να τερματίζουν την εξουσιοδότηση, να διαχειρίζονται δικαιώματα κατηγορίες δικαιωμάτων ή είδη έργων και άλλα αντικείμενα που τους έχουν ανατεθεί από οργανισμό συλλογικής διαχείρισης, ή να ανακαλούν από οργανισμό συλλογικής διαχείρισης οποιοδήποτε εκ των δικαιωμάτων, κατηγοριών δικαιωμάτων ή ειδών έργων και άλλων αντικειμένων επιλογής τους, όπως ορίζεται στις διατάξεις της παραγράφου (α) για τις επικράτειες της επιλογής τους, κατόπιν επίδοσης εύλογης προειδοποίησης η οποία δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες:

Νοείται ότι, ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δύναται να αποφασίζει ότι η ημερομηνία έναρξης της ισχύος μιας τέτοιας λήξης ή ανάκλησης θα λαμβάνει χώρα μόνο στο τέλος του οικονομικού έτους.

(δ) Εάν υπάρχουν ποσά που οφείλονται σε δικαιούχο για πράξεις εκμετάλλευσης που έγιναν πριν από την ημερομηνία της λήξης της ισχύος της εξουσιοδότησης ή της ανάκλησης των δικαιωμάτων, ή δυνάμει άδειας που χορηγήθηκε πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της λήξης ή της ανάκλησης, ο δικαιούχος διατηρεί τα δικαιώματά του βάσει των διατάξεων των άρθρων 22, 23, 28, 30, 38 και 43.

(ε) Ένας οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δεν περιορίζει την άσκηση των δικαιωμάτων που προβλέπονται στις διατάξεις των παραγράφων (γ) και (δ) επιβάλλοντας ως όρο άσκησης των δικαιωμάτων αυτών να ανατίθεται η διαχείριση των δικαιωμάτων ή των κατηγοριών δικαιωμάτων ή των ειδών έργων και άλλων θεματικών αντικειμένων που υπόκεινται σε λήξη ή ανάκληση σε άλλο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης.

(στ) Όταν ο δικαιούχος εξουσιοδοτεί οργανισμό συλλογικής διαχείρισης να διαχειρίζεται τα δικαιώματά του, παρέχει τη συναίνεσή του συγκεκριμένα για κάθε δικαίωμα ή κατηγορία δικαιωμάτων ήείδος έργων και άλλα θεματικά αντικείμενα που τον εξουσιοδοτεί να διαχειρίζεται και οποιαδήποτε τέτοια συναίνεση αποδεικνύεται τεκμηριωμένα γραπτώς.

(ζ) Ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης ενημερώνει τους δικαιούχους σχετικά με τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων (α) έως (στ), καθώς και για οποιουσδήποτε όρους συνδεόμενους με το δικαίωμα που προβλέπεται στις διατάξεις της παραγράφου (β), πριν λάβει τη συναίνεσή τους για τη διαχείριση κάθε δικαιώματος ή κατηγορίας δικαιωμάτων ή είδους έργων και άλλων θεματικών αντικειμένων.

(η) Κάθε οργανισμός συλλογικής διαχείρισης ενημερώνει τους δικαιούχους που τον έχουν ήδη εξουσιοδοτήσει για τα δικαιώματά τους όπως προβλέπονται στις διατάξεις των παραγράφων (α) έως (στ), καθώς και για οποιουσδήποτε όρους συνδεόμενους με το δικαίωμα σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου (β), από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου.

Κανόνες των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης για την προσχώρηση μέλους

16.(1) Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης συμμορφώνονται με τους κανόνες προσχώρησης μέλους σύμφωνα με τις διατάξεις των εδαφίων (2) έως (5) .

(2)(α) Ένας οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δέχεται ως μέλη δικαιούχους και οντότητες που εκπροσωπούν δικαιούχους, καθώς και άλλους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και ενώσεις δικαιούχων, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις προσχώρησης, οι οποίες βασίζονται σε αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια που δεν εισάγουν διακρίσεις.

(β) Οι προϋποθέσεις προσχώρησης περιλαμβάνονται στο καταστατικό ή στους όρους προσχώρησης του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης και δημοσιοποιούνται.

(γ) Αν ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης απορρίψει το αίτημα προσχώρησης, παρέχεται στον δικαιούχο αιτιολογημένη απόφαση των λόγων της απόρριψής του.

(3)(α) Το καταστατικό του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης προβλέπει κατάλληλους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς για τη συμμετοχή όλων των μελών του στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του οργανισμού.

(β) Η εκπροσώπηση των διαφόρων κατηγοριών μελών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι δίκαιη και ισορροπημένη.

(4) Ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης επιτρέπει στα μέλη του να επικοινωνούν με τον οργανισμό με ηλεκτρονικά μέσα, ακόμη και για την άσκηση των δικαιωμάτων που έχουν ως μέλη.

(5) Ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης τηρεί αρχεία των μελών του, τα οποία ενημερώνει άμεσα για οποιαδήποτε αλλαγή.

Δικαιώματα δικαιούχων που δεν είναι μέλη του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης

17. Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης συμμορφώνονται με τις διατάξεις του εδαφίου (4) του άρθρου 16, του εδαφίου (2) του άρθρου 39 και του άρθρου 43 σχετικά με τους δικαιούχους οι οποίοι έχουν άμεση νομική σχέση με αυτούς βάσει των διατάξεων του νόμου ή βάσει εκχώρησης, άδειας ή οποιασδήποτε άλλης συμβατικής συμφωνίας, αλλά δεν είναι μέλη τους.

Γενική συνέλευση των μελών του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης

18.-(1) Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης οργανώνουν τη γενική συνέλευση των μελών τους σύμφωνα με τις διατάξεις των εδαφίων (2) έως (10).

(2) Η γενική συνέλευση των μελών συγκαλείται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

(3) Η γενική συνέλευση των μελών αποφασίζει για οποιαδήποτε τροποποίηση του Καταστατικού και των όρων προσχώρησης μέλους του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, αν οι όροι αυτοί δεν ρυθμίζονται από το Καταστατικό.

(4) Η γενική συνέλευση των μελών αποφασίζει τον διορισμό ή την απόλυση των διευθυντών, παρακολουθεί τη γενική απόδοσή τους και εγκρίνει τις αμοιβές τους καθώς και άλλα οφέλη, όπως χρηματικά και μη χρηματικά οφέλη, απονομή σύνταξης και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δικαιώματα σε άλλες παροχές και δικαιώματα σε αποζημίωση λόγω απόλυσης:

Νοείται ότι όταν το καταστατικό του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης προβλέπει για δυαδικό σύστημα συμβουλίου, η γενική συνέλευση των μελών δεν μπορεί να αποφασίζει το διορισμό ή την απόλυση των μελών του διοικητικού συμβουλίου ή να εγκρίνει της αμοιβές τους και άλλα οφέλη σε περίπτωση που η εξουσία λήψης αυτών των αποφάσεων έχει εκχωρηθεί στο εποπτικό συμβούλιο.

(5) Σύμφωνα με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Κεφάλαιο 2 του παρόντος Μέρους, η γενική συνέλευση των μελών λαμβάνει αποφάσεις τουλάχιστον για τα εξής ζητήματα-

(α) Τη γενική πολιτική για τη διανομή των ποσών που οφείλονται στους δικαιούχους·

(β) τη γενική πολιτική για τη χρήση των ποσών που δεν μπορούν να διανεμηθούν·

(γ) τη γενική επενδυτική πολιτική για τα έσοδα από τα δικαιώματα και για τυχόν έσοδα που προκύπτουν από την επένδυση εσόδων από τα δικαιώματα·

(δ) τη γενική πολιτική για τις κρατήσεις επί των εσόδων από τα δικαιώματα και επί τυχόν εσόδων που προκύπτουν από την επένδυση εσόδων από τα δικαιώματα·

(ε) τη χρήση των ποσών που δεν μπορούν να διανεμηθούν·

(στ) την πολιτική για τη διαχείριση του κινδύνου·

(ζ) την έγκριση οποιασδήποτε κτήσης, πώλησης ή υποθήκης ακινήτων·

(η) την έγκριση συγχωνεύσεων και συμμαχιών, τη σύσταση θυγατρικών και την εξαγορά άλλων οντοτήτων ή μετοχών ή δικαιωμάτων σε άλλες οντότητες·

(θ) την έγκριση της λήψης δανείων, την χορήγηση δανείων ή την παροχή ασφάλειας για δάνεια.

(6) Η γενική συνέλευση των μελών μπορεί να αναθέτει, μέσω απόφασης ή πρόνοιας στο Καταστατικό, τις εξουσίες που αναφέρονται στις διατάξεις των παραγράφων (στ), (ζ), (η) και (θ) του εδαφίου (5) στο όργανο που ασκεί την εποπτική λειτουργία.

(7) Η γενική συνέλευση των μελών ελέγχει τις δραστηριότητες του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης λαμβάνοντας τουλάχιστον απόφαση για τον διορισμό ή την απομάκρυνση του ελεγκτή και εγκρίνοντας την ετήσια έκθεση διαφάνειας που αναφέρεται στις διατάξεις του άρθρου 32.

(8)(α) Όλα τα μέλη του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν και να ψηφίζουν στη γενική συνέλευση των μελών.

(β) Στο Καταστατικό ή στους όρους προσχώρησης μέλους του οργανισμού συλλογικής δύνανται να προβλέπονται περιορισμοί στα δικαιώματα συμμετοχής και ψήφου στη γενική συνέλευση με βάση ένα από τα δύο ή και τα δύοακόλουθα κριτήρια-

(i) Τη διάρκεια της ιδιότητας μέλους·

(ii) τα ποσά που έχουν εισπραχθεί ή οφείλονται σε μέλος,

υπό την προϋπόθεση ότι τα κριτήρια αυτά καθορίζονται και εφαρμόζονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.

(γ) Τα κριτήρια που προβλέπονται στις διατάξεις των υποπαραγράφων (i) και (ii) της παραγράφου (β) περιλαμβάνονται στο καταστατικό ή στους όρους προσχώρησης μέλους της εταιρείας συλλογικής διαχείρισης και δημοσιοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 29 και 31.

(9)(α) Κάθε μέλος οργανισμού συλλογικής διαχείρισης έχει το δικαίωμα να ορίζει οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ή οντότητα ως πληρεξούσιο αντιπρόσωπο με γραπτή εξουσιοδότηση προκειμένου να συμμετέχει και να ψηφίζει στη γενική συνέλευση των μελών για λογαριασμό του, υπό την προϋπόθεση ότι ο διορισμός αυτός δεν οδηγεί σε σύγκρουση συμφερόντων που είναι δυνατόν να συμβεί όταν το μέλος που προβαίνει στον διορισμό και ο πληρεξούσιος ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες δικαιούχων εντός του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης.

(β) Κάθε πληρεξουσιοδότηση ισχύει για μία μόνο γενική συνέλευση των μελών.

(γ) Ο πληρεξούσιος αντιπρόσωπος έχει τα ίδια δικαιώματα στη γενική συνέλευση των μελών με εκείνα του μέλους που προβαίνει στον διορισμό.

(δ) Ο πληρεξούσιος αντιπρόσωπος ψηφίζει σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει το μέλος που τον διόρισε.

(10)(α) Σε περίπτωση που εταιρεία συλλογικής διαχείρισης έχει μέλη τα οποία είναι οντότητες που εκπροσωπούν δικαιούχους, όλες ή ορισμένες από τις εξουσίες της γενικής συνέλευσης των μελών μπορεί να ασκούνται από συνέλευση αυτών των δικαιούχων.

(β) Οι διατάξεις των εδαφίων (2) έως (9) εφαρμόζονται στην περίπτωση της παραγράφου (α) κατ’ αναλογία στη συνέλευση των δικαιούχων.

Εξουσία Εποπτείας

19.-(1)(α) Κάθε οργανισμός συλλογικής διαχείρισης έχει εξουσία να ασκεί εποπτεία σύμφωνα με την οποία διενεργείται διαρκής παρακολούθηση των δραστηριοτήτων και των ενεργειών των προσώπων που διαχειρίζονται τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του οργανισμού.

(β) Η Αρμόδια Αρχή προβαίνει σε περιοδικό έλεγχο των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης προκειμένου να διαπιστώσει την εγκαθίδρυση και λειτουργία της εξουσίας εποπτείας.

(2) Η εκπροσώπηση των διαφορετικών κατηγοριών μελών του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης στο όργανο που έχει την εξουσία εποπτείας πρέπει να είναι δίκαιη και ισορροπημένη.

(3) Κάθε πρόσωπο που έχει την εξουσία της εποπτείας υποβάλλει στη γενική συνέλευση των μελών ετήσια ατομική δήλωση σχετικά με συγκρούσεις συμφερόντων, η οποία περιέχει τις πληροφορίες που αναφέρονται στις διατάξεις της παραγράφου (β) του εδαφίου (2) του άρθρου 20.

(4) Το όργανο που έχει την εξουσία εποπτείας συνέρχεται τακτικά και έχει τουλάχιστον τις ακόλουθες εξουσίες-

(α) Την άσκηση των εξουσιών που του έχουν εκχωρηθεί από τη γενική συνέλευση των μελών, δυνάμει, μεταξύ άλλων, των διατάξεων των εδαφίων (4) έως (6) του άρθρου 18·

(β) την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων και της εκτέλεσης των καθηκόντων των προσώπων που αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 20, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης των μελών και ιδίως των γενικών πολιτικών που παρατίθενται στις διατάξεις των παραγράφων (α) έως (δ) του εδαφίου (5) του άρθρου 18.

(5) Το όργανο που έχει την εξουσία εποπτείας να υποβάλλει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο στη γενική συνέλευση των μελών έκθεση σχετικά με την άσκηση των εξουσιών του.

Υποχρεώσεις των προσώπων που διαχειρίζονται τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης. 20.-(1)(α) Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα πρόσωπα που διαχειρίζονται τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους να ενεργούν σωστά, συνετά και κατάλληλα, με τη χρήση κατάλληλων διοικητικών και λογιστικών διαδικασιών, καθώς και μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου.

(β) Η Αρμόδια Αρχή ασκεί έλεγχο της συμμόρφωσης των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης σύμφωνα με τις δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1) υποχρεώσεις τους.

(2)(α) Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης θεσπίζουν και εφαρμόζουν διαδικασίες, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις συμφερόντων, και, σε περίπτωση που τέτοιες συγκρούσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν, εντοπίζονται, τυγχάνουν χειρισμού, παρακολουθούνται και γνωστοποιούνται πραγματικές ή δυνητικές συγκρούσεις συμφερόντων, κατά τρόπον ώστε να αποτρέπεται η αρνητική επίδρασή τους στα συλλογικά συμφέροντα των δικαιούχων που εκπροσωπεί ο οργανισμός.

(β) Οι διαδικασίες που προβλέπονται στις διατάξεις της παραγράφου (α) περιλαμβάνουν την υποβολή ετήσιας ατομικής δήλωσης από καθένα από τα πρόσωπα που αναφέρονται στις διατάξεις της παραγράφου (α) του εδαφίου (1) προς τη γενική συνέλευση των μελών, δήλωση η οποία περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες -

(i)Οποιαδήποτε συμφέροντα στον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης·

(ii)κάθε αμοιβή που έλαβε από στον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης κατά το προηγηθέν οικονομικό έτος, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών σχεδίων, των παροχών σε είδος και άλλων ειδών παροχών·

(iii)τα ποσά που έλαβε κατά το προηγηθέν οικονομικό έτος ως δικαιούχος από τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης·

(iv)δήλωση σχετικά με οποιαδήποτε πραγματική ή δυνητική σύγκρουση μεταξύ τυχόν προσωπικών συμφερόντων και εκείνων του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης ή μεταξύ τυχόν υποχρεώσεων έναντι της εταιρείας συλλογικής διαχείρισης και τυχόν υποχρέωσης προς οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

(γ) Η Αρμόδια Αρχή προβαίνει σε ελέγχους των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι οι πιο πάνω διαδικασίες εφαρμόζονται.