Γενική συνέλευση των μελών του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης

18.-(1) Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης οργανώνουν τη γενική συνέλευση των μελών τους σύμφωνα με τις διατάξεις των εδαφίων (2) έως (10).

(2) Η γενική συνέλευση των μελών συγκαλείται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

(3) Η γενική συνέλευση των μελών αποφασίζει για οποιαδήποτε τροποποίηση του Καταστατικού και των όρων προσχώρησης μέλους του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, αν οι όροι αυτοί δεν ρυθμίζονται από το Καταστατικό.

(4) Η γενική συνέλευση των μελών αποφασίζει τον διορισμό ή την απόλυση των διευθυντών, παρακολουθεί τη γενική απόδοσή τους και εγκρίνει τις αμοιβές τους καθώς και άλλα οφέλη, όπως χρηματικά και μη χρηματικά οφέλη, απονομή σύνταξης και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δικαιώματα σε άλλες παροχές και δικαιώματα σε αποζημίωση λόγω απόλυσης:

Νοείται ότι όταν το καταστατικό του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης προβλέπει για δυαδικό σύστημα συμβουλίου, η γενική συνέλευση των μελών δεν μπορεί να αποφασίζει το διορισμό ή την απόλυση των μελών του διοικητικού συμβουλίου ή να εγκρίνει της αμοιβές τους και άλλα οφέλη σε περίπτωση που η εξουσία λήψης αυτών των αποφάσεων έχει εκχωρηθεί στο εποπτικό συμβούλιο.

(5) Σύμφωνα με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Κεφάλαιο 2 του παρόντος Μέρους, η γενική συνέλευση των μελών λαμβάνει αποφάσεις τουλάχιστον για τα εξής ζητήματα-

(α) Τη γενική πολιτική για τη διανομή των ποσών που οφείλονται στους δικαιούχους·

(β) τη γενική πολιτική για τη χρήση των ποσών που δεν μπορούν να διανεμηθούν·

(γ) τη γενική επενδυτική πολιτική για τα έσοδα από τα δικαιώματα και για τυχόν έσοδα που προκύπτουν από την επένδυση εσόδων από τα δικαιώματα·

(δ) τη γενική πολιτική για τις κρατήσεις επί των εσόδων από τα δικαιώματα και επί τυχόν εσόδων που προκύπτουν από την επένδυση εσόδων από τα δικαιώματα·

(ε) τη χρήση των ποσών που δεν μπορούν να διανεμηθούν·

(στ) την πολιτική για τη διαχείριση του κινδύνου·

(ζ) την έγκριση οποιασδήποτε κτήσης, πώλησης ή υποθήκης ακινήτων·

(η) την έγκριση συγχωνεύσεων και συμμαχιών, τη σύσταση θυγατρικών και την εξαγορά άλλων οντοτήτων ή μετοχών ή δικαιωμάτων σε άλλες οντότητες·

(θ) την έγκριση της λήψης δανείων, την χορήγηση δανείων ή την παροχή ασφάλειας για δάνεια.

(6) Η γενική συνέλευση των μελών μπορεί να αναθέτει, μέσω απόφασης ή πρόνοιας στο Καταστατικό, τις εξουσίες που αναφέρονται στις διατάξεις των παραγράφων (στ), (ζ), (η) και (θ) του εδαφίου (5) στο όργανο που ασκεί την εποπτική λειτουργία.

(7) Η γενική συνέλευση των μελών ελέγχει τις δραστηριότητες του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης λαμβάνοντας τουλάχιστον απόφαση για τον διορισμό ή την απομάκρυνση του ελεγκτή και εγκρίνοντας την ετήσια έκθεση διαφάνειας που αναφέρεται στις διατάξεις του άρθρου 32.

(8)(α) Όλα τα μέλη του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν και να ψηφίζουν στη γενική συνέλευση των μελών.

(β) Στο Καταστατικό ή στους όρους προσχώρησης μέλους του οργανισμού συλλογικής δύνανται να προβλέπονται περιορισμοί στα δικαιώματα συμμετοχής και ψήφου στη γενική συνέλευση με βάση ένα από τα δύο ή και τα δύοακόλουθα κριτήρια-

(i) Τη διάρκεια της ιδιότητας μέλους·

(ii) τα ποσά που έχουν εισπραχθεί ή οφείλονται σε μέλος,

υπό την προϋπόθεση ότι τα κριτήρια αυτά καθορίζονται και εφαρμόζονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.

(γ) Τα κριτήρια που προβλέπονται στις διατάξεις των υποπαραγράφων (i) και (ii) της παραγράφου (β) περιλαμβάνονται στο καταστατικό ή στους όρους προσχώρησης μέλους της εταιρείας συλλογικής διαχείρισης και δημοσιοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 29 και 31.

(9)(α) Κάθε μέλος οργανισμού συλλογικής διαχείρισης έχει το δικαίωμα να ορίζει οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ή οντότητα ως πληρεξούσιο αντιπρόσωπο με γραπτή εξουσιοδότηση προκειμένου να συμμετέχει και να ψηφίζει στη γενική συνέλευση των μελών για λογαριασμό του, υπό την προϋπόθεση ότι ο διορισμός αυτός δεν οδηγεί σε σύγκρουση συμφερόντων που είναι δυνατόν να συμβεί όταν το μέλος που προβαίνει στον διορισμό και ο πληρεξούσιος ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες δικαιούχων εντός του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης.

(β) Κάθε πληρεξουσιοδότηση ισχύει για μία μόνο γενική συνέλευση των μελών.

(γ) Ο πληρεξούσιος αντιπρόσωπος έχει τα ίδια δικαιώματα στη γενική συνέλευση των μελών με εκείνα του μέλους που προβαίνει στον διορισμό.

(δ) Ο πληρεξούσιος αντιπρόσωπος ψηφίζει σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει το μέλος που τον διόρισε.

(10)(α) Σε περίπτωση που εταιρεία συλλογικής διαχείρισης έχει μέλη τα οποία είναι οντότητες που εκπροσωπούν δικαιούχους, όλες ή ορισμένες από τις εξουσίες της γενικής συνέλευσης των μελών μπορεί να ασκούνται από συνέλευση αυτών των δικαιούχων.

(β) Οι διατάξεις των εδαφίων (2) έως (9) εφαρμόζονται στην περίπτωση της παραγράφου (α) κατ’ αναλογία στη συνέλευση των δικαιούχων.