Ίδρυση δημόσιας σχολής

5.-(1) Καμιά δημόσια σχολή δεν μπορεί να ιδρυθεί και να λειτουργήσει στη Δημοκρατία, παρά μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις ειδικής γι' αυτό νομοθεσίας.

(2) Κάθε φορά που μελετάται η ίδρυση δημόσιας σχολής, το Υπουργικό Συμβούλιο παραπέμπει το θέμα σε ειδική επιτροπή, που διορίζεται από αυτό για καταρτισμό μελέτης και υποβολής σχετικής εισήγησης, στην οποία εκπροσωπούνται, με ένα εκπρόσωπο το καθένα, τα ακόλουθα Υπουργεία, Γραφείο, Πανεπιστήμιο και σχολές:

(α)  το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού·

(β)  το Υπουργείο Οικονομικών·

(γ)  το Υπουργείο ή τα Υπουργεία, που έχουν αρμοδιότητα για τα επαγγέλματα, για τα οποία θα παρέχει εκπαίδευση η υπό μελέτη σχολή·

(δ)  το Γραφείο Προγραμματισμού·

(ε)  το Πανεπιστήμιο Κύπρου·

(στ) οι δημόσιες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου· και

(ζ) οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου, που έχουν εκπαιδευτικά αξιολογημένους-πιστοποιημένους κλάδους σπουδών.

Νοείται ότι ο Υπουργός μπορεί να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, το διορισμό ενός ή δύο επιπρόσθετων προσώπων εγνωσμένου κύρους και με γνώσεις στο βασικό αντικείμενο της υπό ίδρυσης σχολής.

(3) Η ειδική επιτροπή οφείλει να συντάξει τη μελέτη και να υποβάλει τις εισηγήσεις της μέσα στην προθεσμία που ορίζεται κάθε φορά και σύμφωνα με τους όρους εντολής της.

(4) Η μελέτη και οι εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής υποβάλλονται στον Υπουργό, που τις παραπέμπει στη Συμβουλευτική Επιτροπή για υποβολή απόψεων και παρατηρήσεων.

(5)Όταν η Συμβουλευτική Επιτροπή υποβάλει στον Υπουργό τις απόψεις και τις παρατηρήσεις της, αυτός υποβάλλει στο Υπουργικό Συμβούλιο τη μελέτη και τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής, τις σχετικές απόψεις και παρατηρήσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής, καθώς και τις δικές του και οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες ή στοιχεία που κρίνει αναγκαία για τη λήψη απόφασης.