Προοίμιο

Ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται από το Άρθρο 163 του Συντάγματος και το Άρθρο 17 του περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) Νόμου του 1964, το Ανώτατο Δικαστήριο εκδίδει τους ακόλουθους Διαδικαστικούς Κανονισμούς:

1.

(1) Οι παρόντες Κανονισμοί θα αναφέρονται ως οι Περί της Εκδίκασης Καθυστερημένων Υποθέσεων (Ειδικοί) Διαδικαστικοί Κανονισμοί του 2022.

2.

(2) Οι Κανονισμοί αφορούν σε όλες τις εκκρεμούσες υποθέσεις που καταχωρίστηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, 2019 και στις οποίες δεν έχει κατά την ημερομηνία δημοσίευσης των Κανονισμών αρχίσει επί της ουσίας η ακροαματική διαδικασία.

3.

(3) Για όλες τις υποθέσεις μεταξύ των πιο πάνω ετών, για τις οποίες δεν έχει κατά τη δημοσίευση των παρόντων Κανονισμών γίνει αίτηση για ορισμό, το Πρωτοκολλητείο θα αποστείλει άμεσα επιστολή στους διαδίκους ή τους δικηγόρους αυτών, στην τελευταία γνωστοποιηθείσα από αυτούς διεύθυνση, περιλαμβανομένης και ηλεκτρονικής τοιαύτης, εάν υπάρχει, όπως εντός 10 ημερών από την ημερομηνία της επιστολής καταχωριστεί σχετική αίτηση προς ορισμό της υπόθεσης για ακρόαση, σε αντίθετη δε περίπτωση η υπόθεση θα θεωρείται ως εγκαταλειφθείσα και απορριφθείσα, αφού τούτο πιστοποιηθεί από Δικαστή του Δικαστηρίου της επαρχία στην οποία εκκρεμεί η υπόθεση.

Νοείται ότι, επί της ως άνω απορριφθείσας υπόθεσης, θα υπάρχει δικαίωμα καταχώρισης αιτήσεως για επαναφορά, εντός ευλόγου χρόνου, επί τη καταβολή των δημιουργηθέντων εξόδων στην άλλη πλευρά, το δε Δικαστήριο δύναται να την επαναφέρει για καλό λόγο συναρτώμενο κατά περίπτωση προς αντικειμενικά δεδομένα, μη επιτρέποντα την έγκαιρη αίτηση για ορισμό της υπόθεσης για ακρόαση.

4.

(4) Για όλες τις υποθέσεις μεταξύ των πιο πάνω ετών για τις οποίες υπάρχει ήδη ορισμένη  ημερομηνία έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας ή που έχουν οριστεί για οποιονδήποτε σκοπό ενώπιον του Δικαστηρίου, δεν επιτρέπεται, χωρίς την προηγούμενη άδεια του δικαστηρίου, η καταχώριση οποιασδήποτε ενδιάμεσης αίτησης. Το αίτημα για άδεια τίθεται προφορικώς ενώπιον του δικαστηρίου προς έγκριση ή απόρριψη αναλόγως της περιπτώσεως. Εναπόκειται στο δικαστήριο να εξετάσει το αίτημα για να δώσει όλες τις πρέπουσες οδηγίες ή/και να αποφασίσει ασκώντας τη διακριτική του ευχέρεια προς το συμφέρον της δικαιοσύνης.

5.

(5) Η ακροαματική διαδικασία κάθε υπόθεσης θα αρχίζει και θα συνεχίζεται απρόσκοπτα, τον χειρισμό δε της όλης διαδικασίας διεκπεραίωσης της θα έχει το Δικαστήριο, με στόχο την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης και την περίσωση εξόδων.

6.

(6) Προς τον σκοπό εφαρμογής των προνοιών της προηγούμενης παραγράφου, εναπόκειται στο Δικαστήριο να καταρτίσει, κατά την πρώτη ημερομηνία ορισμού της υπόθεσης, κατάλογο μαρτύρων από την κάθε πλευρά, στη βάση των θέσεων των διαδίκων. Τo δικαστήριο, σε συνεννόηση με τους δικηγόρους ή τους διαδίκους, καταβάλλει κάθε προσπάθεια να περιορίσει τον κατάλογο των μαρτύρων έχοντας υπόψη το εύρος της διαφοράς όπως προκύπτει από την αντίστοιχη δικογραφία.

7.

(7) Το Δικαστήριο θα έχει, περαιτέρω, τη δυνατότητα, αφού λάβει προηγουμένως τις θέσεις των διαδίκων, να ορίζει χρονικά πλαίσια μέσα στα οποία θα γίνεται η εξέταση και αντεξέταση μαρτύρων, αναλόγως της φύσης της υπόθεσης και των εκατέρωθεν ισχυρισμών στη δικογραφία.

8.

(8) Χωρίς επηρεασμό των προνοιών των προηγούμενων παραγράφων (5)-(7), η ακροαματική διαδικασία δύναται να διεξάγεται στη βάση έγγραφης μόνο μαρτυρίας και/ή σε συνδυασμό με προφορική μαρτυρία, ως το Δικαστήριο, ανεξαρτήτως της κλίμακας της υπόθεσης, ήθελε ορίσει προς το σκοπό της ταχύτερης εκδίκασης της υπόθεσης και της περίσωσης εξόδων.

9.

(9) Οποιοδήποτε αίτημα κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας γίνεται προφορικώς ενώπιον του Δικαστηρίου και δίδονται υπ΄ αυτού οι ανάλογες οδηγίες.

10.

(10) Για όσες διαδικασίες δεν προβλέπονται δικηγορικά δικαιώματα σύμφωνα με τον περί Πολιτικής Δικονομίας Διαδικαστικό Κανονισμό, θα επιδικάζεται δικηγορική αμοιβή που προβλέπεται για οδηγίες ή άλλως πως, κατά την κρίση του Δικαστηρίου.

11.

(11) Οι διατάξεις του «Μέρους 37: Ποικίλες διατάξεις σχετικά με ακροάσεις» των νέων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας, ενσωματώνονται στους παρόντες Κανονισμούς και θα τυγχάνουν εφαρμογής ως ακολούθως:

37.1 Ερμηνεία

(1) Στο παρόν Μέρος, αναφορά σε ακρόαση περιλαμβάνει και αναφορά σε δίκη.

37.2 Γενικός κανόνας: η ακρόαση είναι δημόσια

(1) Ο γενικός κανόνας είναι ότι η ακρόαση είναι δημόσια. Το κοινό μπορεί να αποκλείεται από το σύνολο ή οποιοδήποτε μέρος της δίκης με απόφαση του δικαστηρίου όταν αυτό είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας της Δημοκρατίας ή της συνταγματικής τάξης ή της δημόσιας τάξης ή της δημόσιας ασφάλειας ή των δημόσιων ηθών ή όταν τα συμφέροντα παιδιών ή η προστασία της ιδιωτικής ζωής των διαδίκων το απαιτεί ή σε ειδικές περιστάσεις όταν, κατά τη γνώμη του δικαστηρίου, η δημοσιότητα θα επηρέαζε δυσμενώς τα συμφέροντα της Δικαιοσύνης.

(2) Η απαίτηση δημόσιας ακρόασης δεν απαιτεί από το δικαστήριο την πραγματοποίηση ειδικών διευθετήσεων για την παρουσία κοινού.

(3) Το δικαστήριο δύναται να διατάξει όπως η ταυτότητα οποιουδήποτε διαδίκου ή μάρτυρα μη αποκαλυφθεί αν κρίνει ότι η μη αποκάλυψη είναι απαραίτητη προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα του διαδίκου ή μάρτυρα.

37.3 Παράλειψη προσέλευσης στη δίκη

(1) Το δικαστήριο δύναται να προχωρήσει σε δίκη στην απουσία διαδίκου, αλλά:

(α) αν δεν παραστεί στη δίκη κανένας διάδικος, δύναται να διαγράψει το σύνολο της δικαστικής διαδικασίας∙

(β) αν δεν παραστεί ο ενάγων, δύναται να διαγράψει την απαίτηση και οποιαδήποτε υπεράσπιση σε ανταπαίτηση∙ και

(γ) αν δεν παραστεί ο εναγόμενος, δύναται να διαγράψει την υπεράσπιση ή ανταπαίτηση (ή και τα δύο).

(2) Όταν το δικαστήριο διαγράψει δικαστική διαδικασία ή οποιοδήποτε μέρος αυτής δυνάμει του παρόντος κανονισμού, δύναται στη συνέχεια να επαναφέρει τη δικαστική διαδικασία ή το μέρος αυτής.

(3) Όταν ο διάδικος δεν παρίσταται και το δικαστήριο εκδίδει απόφαση ή διάταγμα εναντίον του, ο διάδικος ο οποίος παρέλειψε να παραστεί δύναται να αιτηθεί τον παραμερισμό της απόφασης ή του διατάγματος.

(4) Αίτηση δυνάμει της παραγράφου (2) ή της παραγράφου (3) υποστηρίζεται από μαρτυρία.

(5) Όταν υποβάλλεται αίτηση δυνάμει της παραγράφου (2) ή (3) από διάδικο ο οποίος παρέλειψε να παραστεί στη δίκη, το δικαστήριο δύναται να εγκρίνει την αίτηση μόνο αν ο διάδικος:

(α) ενήργησε εγκαίρως όταν πληροφορήθηκε ότι το δικαστήριο είχε ασκήσει την εξουσία διαγραφής ή έκδοσης απόφασης ή διατάγματος εναντίον του∙

(β) είχε καλό λόγο να μην παραστεί στη δίκη∙ και

(γ) έχει εύλογη προοπτική επιτυχίας κατά τη δίκη.

37.4 Δέσμες εγγράφων για την ακρόαση

(1) Εκτός αν το δικαστήριο διατάξει διαφορετικά, ο ενάγων καταχωρίζει δέσμη εγγράφων για την ακρόαση, η οποία περιέχει έγγραφα τα οποία απαιτούνται από οποιοδήποτε δικαστικό διάταγμα.

(2) Ο ενάγων καταχωρίζει τη δέσμη εγγράφων για την ακρόαση όχι περισσότερο από 7 ημέρες και όχι λιγότερο από 3 ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης.

37.5 Σειρά παρουσίασης κατά τη δίκη

(1) Κατά την δίκη, ο διάδικος που ξεκινά και η σειρά των αγορεύσεων θα είναι ως ορίζεται από οποιοδήποτε καθορισθέν χρονοδιάγραμμα ή ως οι οδηγίες του δικαστηρίου. Όπου δεν έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα, ούτε έχουν δοθεί οδηγίες από το δικαστήριο, η σειρά παρουσίασης θα έχει ως εξής:

(α) Οι διάδικοι προβαίνουν σε σύντομες, εισαγωγικές αγορεύσεις αρχίζοντας από τον ενάγοντα και ακολουθεί ο εναγόμενος και οι άλλοι διάδικοι, συνήθως με αυτή τη σειρά∙

(β) στη συνέχεια οι διάδικοι παρουσιάζουν τους μάρτυρές τους αρχίζοντας με τον ενάγοντα και ακολουθεί ο εναγόμενος και οι άλλοι διάδικοι, συνήθως με αυτή τη σειρά∙

(γ) με την ολοκλήρωση της μαρτυρίας, οι διάδικοι προβαίνουν σε τελικές αγορεύσεις αρχίζοντας με τον ενάγοντα και ακολουθεί ο εναγόμενος και οι άλλοι διάδικοι, συνήθως με αυτή τη σειρά∙

(δ) Ο ενάγων συνήθως έχει δικαίωμα σύντομης απάντησης επί των τελικών αγορεύσεων.

(2) Όταν υπάρχουν δύο ή περισσότεροι διάδικοι οι οποίοι εκπροσωπούνται ξεχωριστά, η σειρά παρουσίασης θα είναι ως διατάξει το δικαστήριο.

(3) Ανεξαρτήτως των προνοιών των κανονισμών 37.5(1) και (2) και του κανονισμού 30.5, το δικαστήριο θα έχει, καθ΄ όλο τον χρόνο, πλήρη έλεγχο της διεξαγωγής της δίκης και του χρονοδιαγράμματος και δύναται κατά ή πριν τη δίκη να δώσει οδηγίες για το χρονοδιάγραμμα και τη διεξαγωγή της δίκης ως κρίνει κατάλληλο ή να διαφοροποιήσει οποιαδήποτε διαταγή ή οδηγίες έχουν δοθεί αναφορικά με τα πιο πάνω.

(4) Οι κανονισμοί 35.7(1)-(3) εφαρμόζονται συνήθως σε όλα τα είδη ακροάσεων με κατάλληλες τροποποιήσεις.

(5) Άνευ βλάβης των προνοιών του κανονισμού 37.5(3), το δικαστήριο σε συνεννόηση με τους διάδικους επιδιώκει να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα της δίκης πριν την έναρξη της. Παράδειγμα χρονοδιαγράμματος της δίκης παρατίθεται στο Έντυπο αρ.61.

37.6 Συνεδρίες δικαστηρίου

(1) Όταν το δικαστήριο ορίζει ημερομηνία ή ημερομηνίες για ακρόαση, εκτός αν είναι ανέφικτο, δίδει οδηγίες όπως οι ημερομηνίες της ακρόασης είναι διαδοχικές.

37.7 Ποικίλες διατάξεις

(1) Κάθε έγγραφο ή άλλο τεκμήριο το οποίο κατατίθεται ως μαρτυρία και αποδεικνύεται κατά τη δίκη σημειώνεται από δικαστή ή δικαστικό λειτουργό όταν αυτό κατατίθεται και η ένδειξη η οποία τοποθετείται σε αυτό σημειώνεται στα πρακτικά του δικαστηρίου. Σε περίπτωση εγγράφου, αυτό τοποθετείται στη δέσμη εγγράφων.

(2) Τα τεκμήρια παραμένουν υπό τη φύλαξη του δικαστηρίου και δεν δίδονται εκτός δικαστηρίου παρά μόνο με άδεια δικαστή.

(3) Όταν δικαστής ο οποίος εκφωνεί απόφαση κάνει χρήση σημειώσεων ή αναγιγνώσκει γραπτή απόφαση, οι σημειώσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται ή η απόφαση η οποία αναγιγνώσκεται παραδίδεται αμέσως στον Πρωτοκολλητή για καταχώριση.

(4) Ο δικαστής σημειώνει τον χρόνο κατά τον οποίο μια ακρόαση ή δίκη αρχίζει και ολοκληρώνεται καθώς και τον πραγματικό χρόνο οποίος αφιερώνεται σε αυτή κάθε μέρα κατά την οποία λαμβάνει χώρα, για σκοπούς υπολογισμού των εξόδων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
ΕΝΤΥΠΟ

Πατήστε εδώ για το ΕΝΤΥΠΟ ΑΡ. 61.