1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί της Ρύθμισης της Δράσης και της Προσφοράς των Ομάδων Εξειδικευμένων Εθελοντών στις Κρατικές Υπηρεσίες της Δημοκρατίας Νόμος του 2026.
2. Στον παρόντα Νόμο, εκτός εάν από το κείμενο προκύπτει διαφορετική έννοια-
«Δημοκρατία» σημαίνει την Κυπριακή Δημοκρατία·
«εξειδικευμένος εθελοντής» σημαίνει πρόσωπο το οποίο είναι μέλος Ομάδας Εξειδικευμένων Εθελοντών και έχει αποκτήσει την ιδιότητα του εξειδικευμένου εθελοντή από Κρατική Υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου·
«Κρατικές Υπηρεσίες» σημαίνει την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, το Τμήμα Δασών, τη Διεύθυνση Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών (ΟΚΥΠΥ), την Αστυνομία Κύπρου, την Πολιτική Άμυνα και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας·
«Μητρώο Ομάδων Εξειδικευμένων Εθελοντών ή Μητρώο» σημαίνει το μητρώο που τηρεί η Κρατική Υπηρεσία και στο οποίο καταγράφονται όλες οι εν ενεργεία Ομάδες Εξειδικευμένων Εθελοντών οι οποίες είναι αναγνωρισμένες από την Κρατική Υπηρεσία, καθώς και τα πιστοποιημένα από την Κρατική Υπηρεσία μέλη της Ομάδας, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου·
«Ομάδα Εξειδικευμένων Εθελοντών ή Ομάδα» σημαίνει εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ομάδων Εξειδικευμένων Εθελοντών, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου, μη κερδοσκοπικό οργανισμό ή ίδρυμα ή σωματείο·
«προϊστάμενος της Κρατικής Υπηρεσίας» σημαίνει τον προϊστάμενο εκάστης Κρατικής Υπηρεσίας.
3. Σκοπός της σύστασης και δράσης των Ομάδων Εξειδικευμένων Εθελοντών είναι η παροχή συνδρομής στις Κρατικές Υπηρεσίες και η ενίσχυση του έργου τους, μεταξύ άλλων, κατά την αντιμετώπιση των κινδύνων από πυρκαγιές, πλημμύρες, θεομηνίες και άλλες καταστροφές, την αναζήτηση ελλειπόντων προσώπων, την παροχή φροντίδας υγείας σε καταστάσεις κρίσεων, την εκκένωση οικιών και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ανακούφισης σε πληγέντες και την αντιμετώπιση άλλων περιστατικών, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του παρόντος Νόμου, με την εθελοντική συμμετοχή εξειδικευμένων εθελοντών, οι οποίοι είναι μέλη των Ομάδων.
4. Το έργο των Ομάδων Εξειδικευμένων Εθελοντών και των μελών αυτών έχει τιμητικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται οποιασδήποτε μορφής αμοιβή για την υπηρεσία τους.
5.-(1) Κατόπιν υποβολής αίτησης σε Κρατική Υπηρεσία, μη κερδοσκοπικός οργανισμός ή ίδρυμα ή σωματείο δύναται να εγγραφεί στο Μητρώο Ομάδων Εξειδικευμένων Εθελοντών της Κρατικής Υπηρεσίας, έπειτα από σχετική έγκριση του προϊσταμένου της Κρατικής Υπηρεσίας:
(2) Ο προϊστάμενος της Κρατικής Υπηρεσίας δύναται να καθορίζει, ανά διαστήματα, αναλόγως των αναγκών της Κρατικής Υπηρεσίας, τον μέγιστο αριθμό των Ομάδων Εξειδικευμένων Εθελοντών που δύναται να εγγραφούν στο Μητρώο της εν λόγω Κρατικής Υπηρεσίας.
(3) Εκάστη Ομάδα δύναται να εγγραφεί στο Μητρώο Ομάδων Εξειδικευμένων Εθελοντών σε περισσότερες από μία Κρατικές Υπηρεσίες.
6.-(1) Ομάδα Εξειδικευμένων Εθελοντών που εγγράφεται στο Μητρώο δηλώνει στην Κρατική Υπηρεσία, σε χρόνο που ήθελε καθορίσει ο προϊστάμενος της Κρατικής Υπηρεσίας, τις επαρχίες στις οποίες διατηρεί υποομάδες με εξειδικευμένους εθελοντές, τα στοιχεία του υπεύθυνου επικοινωνίας της Ομάδας, τους επαρχιακούς υπεύθυνους της Ομάδας και τη σύνθεση εκάστης υποομάδας ανά επαρχία, καθώς και τον βασικό εξοπλισμό και τα πυροσβεστικά και/ή επιχειρησιακά οχήματα που κατέχει η Ομάδα για σκοπούς συνδρομής σε επιχειρήσεις της Κρατικής Υπηρεσίας.
(2) Εκάστη Ομάδα Εξειδικευμένων Εθελοντών γνωστοποιεί αμέσως στην Κρατική Υπηρεσία οποιαδήποτε αλλαγή των πιο πάνω αναφερόμενων στοιχείων.
7. Ομάδες εθελοντών οι οποίες πριν από και/ή κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου συνεργάζονταν και/ή συνεργάζονται με την Κρατική Υπηρεσία και αναγνωρίζονταν και/ή αναγνωρίζονται ως ομάδες εξειδικευμένων εθελοντών εγγράφονται αυτόματα στο Μητρώο της Κρατικής Υπηρεσίας.
8. Τα μέλη των Ομάδων Εξειδικευμένων Εθελοντών δύναται να επιχειρούν σε επιχειρήσεις της Κρατικής Υπηρεσίας, νοουμένου ότι προηγουμένως έχουν λάβει από την Κρατική Υπηρεσία προσωπικά σχετική πιστοποίηση απόκτησης της ιδιότητας του εξειδικευμένου εθελοντή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16.
9.-(1) Μέλος Ομάδας Εξειδικευμένων Εθελοντών το οποίο κατέχει την ιδιότητα του εξειδικευμένου εθελοντή δύναται να αποχωρήσει από την Ομάδα Εξειδικευμένων Εθελοντών στην οποία είναι μέλος και να ενταχθεί σε άλλη Ομάδα στην οποία έγινε αποδεκτό, ώστε να συνεχίσει να παρέχει εφεξής τις υπηρεσίες του μέσω αυτής.
(2) Εκάστη Ομάδα γνωστοποιεί την αποχώρηση μέλους της στις Κρατικές Υπηρεσίες και, σε περίπτωση που το εν λόγω μέλος εγγραφεί σε άλλη Ομάδα, η τελευταία γνωστοποιεί στις Κρατικές Υπηρεσίες την εγγραφή του μέλους στην εν λόγω Ομάδα.
(3) Εξειδικευμένος εθελοντής δύναται να είναι μέλος μόνο μίας Ομάδας Εξειδικευμένων Εθελοντών.
10. Οι Ομάδες Εξειδικευμένων Εθελοντών υπάγονται επιχειρησιακά στην Κρατική Υπηρεσία που τις κινητοποιεί από το στάδιο που λαμβάνουν από την Κρατική Υπηρεσία οδηγίες για εμπλοκή σε επιχείρηση της εν λόγω Κρατικής Υπηρεσίας μέχρι την αποδέσμευσή τους.
11. Τηρουμένων των διατάξεων του περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της Επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Δεδομένων αυτών Νόμου, η Κρατική Υπηρεσία δύναται να κατέχει, διατηρεί, αρχειοθετεί, επεξεργάζεται και κοινοποιεί στις άλλες Κρατικές Υπηρεσίες στοιχεία των μελών των Ομάδων Εξειδικευμένων Εθελοντών, στον βαθμό που κρίνεται αναγκαίο για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου.
12.-(1) Πολίτης της Δημοκρατίας ή άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτης χώρας, ο οποίος έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας του αλλά δεν έχει συμπληρώσει το εξηκοστό (60ο) έτος της ηλικίας του και διαμένει μόνιμα και νόμιμα στη Δημοκρατία, δύναται να αποκτήσει την ιδιότητα του εξειδικευμένου εθελοντή, εφόσον πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
(α) Εάν πρόκειται για άρρεν πολίτη της Δημοκρατίας, έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του ή έχει απαλλαγεί νόμιμα από αυτές για λόγους άλλους από λόγους υγείας·
(β) διαθέτει καλή σωματική υγεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14·
(γ) έχει καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας και/ή της αγγλικής γλώσσας·
(δ) δεν έχει καταδικαστεί για οποιοδήποτε από τα αδικήματα που αναφέρονται κατωτέρω και, σε περίπτωση καταδίκης, έχει αποκατασταθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Αποκαταστάσεως Καταδικασθέντων Νόμου, ήτοι για αδίκημα:
(i) εναντίον της δημόσιας τάξης·
(ii) εναντίον της άσκησης νόμιμης εξουσίας·
(iii) που παραβλάπτει το κοινό γενικά·
(iv) εναντίον των ηθών·
(v) εναντίον ανηλίκων·
(vi) που αφορά σε παιδική πορνογραφία και/ή άλλο συναφές αδίκημα·
(vii) εναντίον του προσώπου·
(viii) που αφορά σε κλοπή, ληστεία, εκβίαση και διάρρηξη·
(ix) που αφορά σε κακόβουλη βλάβη σε περιουσία·
(x) που αφορά σε ψευδείς παραστάσεις, σε πλαστογραφία, πλαστοπροσωπία και/ή άλλο συναφές αδίκημα·
(xi) που αφορά σε ενδοοικογενειακή βία·
(xii) που προβλέπεται στον περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμο·
(xiii) που προβλέπεται στον περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμο·
(xiv) που προβλέπεται στον περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νόμο·
(xv) που προβλέπεται στον περί Δασών Νόμο·
(xvi) που προβλέπεται στον περί Πρόληψης και Κατάσβεσης Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο·
(xvii) που προβλέπεται στον περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο·
(xviii) που προβλέπεται στον περί Πυροβόλων και Μη Πυροβόλων Όπλων Νόμο·
(xix) που προβλέπεται στον περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμο· και/ή
(xx) που αφορά τη ρύπανση του περιβάλλοντος:
(ε) έχει υποβάλει σχετικό αίτημα ένταξης σε Ομάδα Εξειδικευμένων Εθελοντών το οποίο έγινε αποδεκτό:
(2) Τα απαραίτητα πιστοποιητικά και/ή δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση καθορίζονται από τον προϊστάμενο της Κρατικής Υπηρεσίας.
(3) Τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά και/ή δικαιολογητικά υποβάλλονται στην Κρατική Υπηρεσία, διά μέσου της Ομάδας Εξειδικευμένων Εθελοντών στην οποία εντάσσεται ο υποψήφιος εξειδικευμένος εθελοντής, σε χρόνο και τόπο που ήθελε καθορίσει ο προϊστάμενος της Κρατικής Υπηρεσίας.
(4) Ο προϊστάμενος της Κρατικής Υπηρεσίας εξετάζει την αίτηση και αποφασίζει για την έγκριση ή την απόρριψή της.
13. Σε περίπτωση που εξειδικευμένος εθελοντής ευρίσκεται πλησίον περιστατικού στο οποίο δύναται να παρέχει βοήθεια προς την Κρατική Υπηρεσία, αλλά για το οποίο περιστατικό η Ομάδα του δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει, δύναται να συμμετάσχει υπό την ιδιότητά του ως μέλους Ομάδας Εξειδικευμένων Εθελοντών, αφού προηγουμένως λάβει άδεια για εμπλοκή του από την Ομάδα του και από τον υπεύθυνο για το περιστατικό στην Κρατική Υπηρεσία.
14.-(1) Οι Ομάδες Εξειδικευμένων Εθελοντών μεριμνούν όπως τα μέλη τους προσκομίζουν, ανά διετία, πιστοποιητικό υγείας ή οποιοδήποτε άλλο ιατρικό πιστοποιητικό καθορίζει η Κρατική Υπηρεσία, το οποίο ακολούθως εκάστη Ομάδα γνωστοποιεί στην Κρατική Υπηρεσία.
(2) Ο προϊστάμενος της Κρατικής Υπηρεσίας δύναται να ανακαλεί την ιδιότητα του εξειδικευμένου εθελοντή από πρόσωπο το οποίο αντιμετωπίζει ζήτημα υγείας που δεν του επιτρέπει να συμμετέχει σε επιχειρήσεις της Κρατικής Υπηρεσίας, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του παρόντος Νόμου.
(3) Για σκοπούς εξακρίβωσης κατά πόσο ένα ζήτημα υγείας δεν επιτρέπει σε μέλος Ομάδας Εξειδικευμένων Εθελοντών να μετέχει σε επιχειρήσεις της Κρατικής Υπηρεσίας, ο προϊστάμενος της Κρατικής Υπηρεσίας δύναται να διατάξει όπως το μέλος αυτό εξεταστεί από ιατρό συμβεβλημένο με το Γενικό Σύστημα Υγείας, ο οποίος κοινοποιεί τα αποτελέσματα της εξέτασής του στον προϊστάμενο της Κρατικής Υπηρεσίας, που στη συνέχεια ενημερώνει τον εθελοντή για τα αποτελέσματα.
15.-(1) Η εκπαίδευση του υποψήφιου εξειδικευμένου εθελοντή είναι υποχρεωτική και στοχεύει στην εξοικείωσή του με το αντικείμενο παροχής βοήθειας, τις διαδικασίες, τον εξοπλισμό και τα καθήκοντα που πρόκειται να αναλάβει στην Κρατική Υπηρεσία.
(2) Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, ο υποψήφιος δύναται, κατόπιν απόφασης του προϊσταμένου της Κρατικής Υπηρεσίας, να υποβληθεί σε εξέταση για τη διαπίστωση του επιπέδου κατανόησης και αφομοίωσης των θεμάτων της εκπαίδευσης.
(3) Με την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης που προβλέπεται στο εδάφιο (1), καθώς και της εξέτασης που αναφέρεται στο εδάφιο (2), στις περιπτώσεις που αυτή διεξάγεται, ο εθελοντής λαμβάνει πιστοποιητικό εκπαίδευσης εξειδικευμένου εθελοντή και εγγράφεται στο Μητρώο Ομάδων Εξειδικευμένων Εθελοντών της Κρατικής Υπηρεσίας μέσω της Ομάδας στην οποία εντάσσεται.
16.-(1) Η ιδιότητα του εξειδικευμένου εθελοντή αποκτάται μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της καθορισμένης εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15, και την επακόλουθη εγγραφή του υποψήφιου εξειδικευμένου εθελοντή στο Μητρώο Ομάδων Εξειδικευμένων Εθελοντών της Κρατικής Υπηρεσίας.
(2) Η Κρατική Υπηρεσία παρέχει στον εξειδικευμένο εθελοντή, μετά την απόκτηση της εν λόγω ιδιότητας, ταυτότητα εξειδικευμένου εθελοντή.
(3) Εκάστη Ομάδα παρέχει στα μέλη της που κατέχουν την ιδιότητα του εξειδικευμένου εθελοντή το διακριτικό έμβλημα που καθορίζεται στο Παράρτημα, το οποίο ο εθελοντής υποχρεούται να φέρει επί της επιχειρησιακής στολής του.
17. Οι εθελοντές που κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου κατέχουν πιστοποίηση ως εξειδικευμένοι εθελοντές από Κρατική Υπηρεσία, όπως ο όρος αυτός καθορίζεται στο άρθρο 2, διατηρούν την ιδιότητα αυτή.
18. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες εξειδικευμένου εθελοντή, μέλους Ομάδας Εξειδικευμένων Εθελοντών, προς την Κρατική Υπηρεσία δεν δημιουργούν οποιαδήποτε υπαλληλική και/ή δημοσιοϋπαλληλική σχέση αυτού με την Κρατική Υπηρεσία και ο εξειδικευμένος εθελοντής δεν αποκτά οποιαδήποτε άλλα δικαιώματα και/ή υποχρεώσεις πέραν αυτών που απορρέουν από τις διατάξεις του παρόντος Νόμου.
19.-(1) Η ιδιότητα του εξειδικευμένου εθελοντή παύει με τη συμπλήρωση του εξηκοστού πέμπτου (65ου) έτους της ηλικίας του.
(2) Με απόφαση του προϊσταμένου της Κρατικής Υπηρεσίας, η ιδιότητα του εξειδικευμένου εθελοντή αφαιρείται σε περίπτωση-
(α) σοβαρού λόγου υγείας που δεν επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων αυτού·
(β) καταδίκης για αδίκημα το οποίο αναφέρεται στην παράγραφο (δ) του εδαφίου (1) του άρθρου 12·
(γ) αδικαιολόγητης άρνησης εκτέλεσης υπηρεσίας, εκτός εάν η υπηρεσία την οποία καλείται να εκτελέσει δεν εμπίπτει στο πλαίσιο των ικανοτήτων του και/ή του αντικειμένου για το οποίο έχει εκπαιδευτεί·
(δ) παράλειψης εκτέλεσης εντολής ή οδηγίας που του δόθηκε από μέλος της Κρατικής Υπηρεσίας·
(ε) ανάρμοστης και απρεπούς διαγωγής εντός της υπηρεσίας ή συμπεριφοράς με την οποία θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του και/ή άλλα πρόσωπα·
(στ) αποχώρησης ιδία βουλήσει του εξειδικευμένου εθελοντή.
(3) Σε περίπτωση αφαίρεσης της ιδιότητας του εξειδικευμένου εθελοντή δυνάμει των διατάξεων των παραγράφων (β), (γ), (δ) και (ε) του εδαφίου (2), δεν επιτρέπεται η επανάκτησή της:
20.-(1) Η Κρατική Υπηρεσία μεριμνά όπως οι εξειδικευμένοι εθελοντές εκπαιδεύονται, καθώς και τυγχάνουν επανεκπαίδευσης, σε τακτά χρονικά διαστήματα, στο αντικείμενο στο οποίο καλούνται από την Κρατική Υπηρεσία για να επιχειρούν με τις Ομάδες τους.
(2) Οι εκπαιδεύσεις που προβλέπονται στις διατάξεις του εδαφίου (1) δύναται, με απόφαση του προϊσταμένου της Κρατικής Υπηρεσίας, να πραγματοποιούνται από μέλη της Κρατικής Υπηρεσίας και/ή άλλους εκπαιδευτές και/ή φορείς αναγνωρισμένους από την Κρατική Υπηρεσία για σκοπούς εκπαίδευσης.
21. Εκάστη Κρατική Υπηρεσία, στο πλαίσιο εκπαίδευσης των Ομάδων Εξειδικευμένων Εθελοντών, δύναται να συνεργάζεται με άλλες Κρατικές Υπηρεσίες, με σκοπό τη διενέργεια κοινών εκπαιδεύσεων.
22. Οι Ομάδες Εξειδικευμένων Εθελοντών δύναται να συμμετάσχουν σε ασκήσεις που διεξάγονται από τις Κρατικές Υπηρεσίες.
24.-(1) Ομάδα Εξειδικευμένων Εθελοντών δύναται να επιχειρεί σε επιχειρήσεις των Κρατικών Υπηρεσιών αποκλειστικά με μέλη της τα οποία κατέχουν την ιδιότητα του εξειδικευμένου εθελοντή από Κρατική Υπηρεσία και έχουν τύχει σχετικής εκπαίδευσης από την Κρατική Υπηρεσία που καλεί την Ομάδα να συμμετέχει σε επιχειρήσεις.
(2) Ομάδα Εξειδικευμένων Εθελοντών δύναται να ανταποκριθεί και να επιχειρήσει, μόνο εφόσον κληθεί ή λάβει σχετικές οδηγίες από την Κρατική Υπηρεσία.
(3) Η Κρατική Υπηρεσία καλεί τον εκάστοτε δηλωμένο υπεύθυνο Ομάδας Εξειδικευμένων Εθελοντών ή, κατά περίπτωση, τον επαρχιακό υπεύθυνο της Ομάδας, ο οποίος οφείλει να ενημερώσει τα μέλη της Ομάδας, το συντομότερο δυνατόν, με σκοπό να ανταποκριθούν.
(4) Σε περίπτωση που για συγκεκριμένο περιστατικό Ομάδα Εξειδικευμένων Εθελοντών κληθεί να επιχειρήσει από δύο ή περισσότερες Κρατικές Υπηρεσίες, δύναται να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα μιας Κρατικής Υπηρεσίας ή να αποστείλει μέλη της για να καλύψουν το αίτημα μιας Κρατικής Υπηρεσίας και άλλα μέλη της για να καλύψουν το αίτημα άλλης Κρατικής Υπηρεσίας:
(5) Σε περίπτωση που Ομάδα Εξειδικευμένων Εθελοντών κληθεί να συμμετάσχει σε επιχείρηση, έχει τις ακόλουθες υποχρεώσεις:
(α) Προσέρχεται έγκαιρα στον χώρο του περιστατικού και/ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της υποδειχθεί από τον υπεύθυνο του περιστατικού ή την Κρατική Υπηρεσία από την οποία έχει κληθεί·
(β) μεριμνά ότι όλα τα μέλη της που συμμετέχουν στην επιχείρηση φέρουν, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό, ο οποίος πληροί, κατ’ ελάχιστον, τα πρότυπα ασφαλείας του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί η Κρατική Υπηρεσία που τους καλεί·
(γ) εκτελεί τα καθήκοντά της σύμφωνα με τις οδηγίες του εκάστοτε υπεύθυνου για το περιστατικό της Κρατικής Υπηρεσίας από την οποία έχει κληθεί·
(δ) από τη στιγμή της κλήσης μέχρι και την αποδέσμευση της Ομάδας, δεν δημοσιεύει φωτογραφίες και/ή άλλο οπτικοακουστικό υλικό και/ή πληροφορίες γραπτές και/ή προφορικές που αφορούν εν εξελίξει περιστατικό και το περιεχόμενο των οποίων ενδέχεται να επηρεάσει τη δημόσια τάξη και/ή την ασφάλεια και/ή ενδέχεται να δημιουργήσει πανικό στο κοινό και/ή ενδέχεται να προσβάλει και/ή αποκαλύψει δεδομένα που αφορούν τρίτα πρόσωπα:
25.-(1) Οι Ομάδες Εξειδικευμένων Εθελοντών συμμετέχουν μαζί με τις Κρατικές Υπηρεσίες στις ακόλουθες επιχειρήσεις:
(α) Κατάσβεση πυρκαγιών, λήψη μέτρων για την πρόληψη αυτών, περιπολίες για εντοπισμό πυρκαγιών, παροχή βοήθειας προς πρόσωπα που κινδυνεύουν από αυτές, καθώς και ενέργειες που αποσκοπούν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος, των ζώων και των περιουσιών που κινδυνεύουν από πυρκαγιές·
(β) αντιμετώπιση κινδύνων και ζημιών που προκαλούνται από πλημμύρες, σεισμούς, καταρρεύσεις, θεομηνίες και άλλες καταστροφές·
(γ) έρευνες για εντοπισμό προσώπων και/ή άλλες έρευνες·
(δ) άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα υποστατικά και/ή άλλα μέρη, που προκαλούνται από βροχοπτώσεις και/ή πλημμύρες και/ή άλλες αιτίες, φυσικές και μη·
(ε) παροχή υποστηρικτικής βοήθειας στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ασθενοφόρων του ΟΚΥΠΥ για ενημέρωση των πολιτών σε καταστάσεις κρίσεων και/ή παροχή βασικών πρώτων βοηθειών υπό την εποπτεία και τον έλεγχο αυτής και/ή συμμετοχή στη διοικητική μέριμνα αυτής και/ή στη διανομή προμηθειών, υλικών και εξοπλισμού και/ή παροχή υποστήριξης πολιτών που δεν χρήζουν άμεσης περίθαλψης στο πεδίο και/ή διοικητική υποστήριξη στα κινητά κέντρα παροχής φροντίδας υγείας·
(στ) εκκένωση οικιών και/ή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ανακούφισης σε πληγέντες·
(ζ) οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα για την οποία λαμβάνουν σχετικές οδηγίες από την Κρατική Υπηρεσία.
(2) Κατόπιν οδηγιών της Κρατικής Υπηρεσίας, Ομάδα Εξειδικευμένων Εθελοντών δύναται να-
(α) εισέρχεται και, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, να παραβιάζει οποιαδήποτε περίφραξη υποστατικού ή υποστατικό ή μέρος στο οποίο εξερράγη πυρκαγιά ή εισέρχεται σε οποιαδήποτε ιδιωτική ή κρατική περιουσία ή μέρος στο οποίο είναι αναγκαίο να εισέλθει για σκοπούς κατάσβεσης πυρκαγιάς ή προστασίας του υποστατικού ή του μέρους από πράξεις που επιτελούνται για σκοπούς πυρόσβεσης, χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη ή του κατόχου αυτού·
(β) πράττει ό,τι κρίνεται αναγκαίο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ή για προστασία από την πυρκαγιά ή από τις αναφερόμενες πιο πάνω πράξεις που επιτελούνται σε οποιοδήποτε τέτοιο υποστατικό ή μέρος ή για τη διάσωση οποιουδήποτε προσώπου ή περιουσίας σε αυτό·
(γ) προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη διεξαγωγή έρευνας για εντοπισμό προσώπου·
(δ) πράττει ό,τι κρίνεται αναγκαίο για την άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα υποστατικά και/ή άλλα μέρη, που προκαλούνται από βροχοπτώσεις και/ή πλημμύρες και/ή άλλες αιτίες, φυσικές και μη·
(ε) προβαίνει σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα και/ή ενέργεια για την οποία λαμβάνει σχετικές οδηγίες από την αρμόδια Κρατική Υπηρεσία.
26. Ομάδα Εξειδικευμένων Εθελοντών θεωρείται ότι λαμβάνει μέρος σε επιχείρηση της Κρατικής Υπηρεσίας που την καλεί από την ώρα που καλείται να πράξει τούτο και ανταποκρίνεται θετικά μέχρι και την ώρα που αποδεσμεύεται από την Κρατική Υπηρεσία.
27. Οι Κρατικές Υπηρεσίες μεριμνούν όπως, κατά τις επιχειρήσεις στις οποίες καλούν Ομάδες Εξειδικευμένων Εθελοντών να συμμετάσχουν, έχουν επικοινωνία με τον επικεφαλής εκάστης Ομάδας που επιχειρεί:
29.-(1) Με δαπάνη της Ομάδας Εξειδικευμένων Εθελοντών παρέχεται σε μέλος της ο αναγκαίος εξοπλισμός ατομικής προστασίας, για σκοπούς εκτέλεσης των καθηκόντων του.
(2) Ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας που παραχωρείται στα μέλη Ομάδας Εξειδικευμένων Εθελοντών πληροί, κατ’ ελάχιστον, τα πρότυπα της στολής και του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού που χρησιμοποιούν τα μέλη των Κρατικών Υπηρεσιών και είναι κατάλληλος για τις επιχειρήσεις στις οποίες δύναται να κληθεί η Ομάδα να επιχειρήσει.
(3) Εκάστη Ομάδα Εξιδεικευμένων Εθελοντών δηλώνει, ανά έτος, στον προϊστάμενο της Κρατικής Υπηρεσίας, τα μέσα και τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας με τα οποία εφοδιάζει τα μέλη της και τα πρότυπα αυτών.
30. Ομάδα Εξειδικευμένων Εθελοντών δύναται να κατέχει και να χρησιμοποιεί σε επιχειρήσεις των Κρατικών Υπηρεσιών, στις οποίες καλείται να μετέχει, πυροσβεστικά και/ή επιχειρησιακά οχήματα, τα οποία είναι διαμορφωμένα για χρήση σε τέτοιες επιχειρήσεις:
31. Για όχημα που δηλώνεται από Ομάδα Εξειδικευμένων Εθελοντών στην Κρατική Υπηρεσία ως πυροσβεστικό όχημα, η Ομάδα παρουσιάζει στην Κρατική Υπηρεσία όλα τα αναγκαία έγγραφα προς επιβεβαίωση ότι το εν λόγω όχημα έχει εγγραφεί ως τέτοιο από τον Έφορο Μηχανοκινήτων Οχημάτων.
32. Ομάδα Εξειδικευμένων Εθελοντών, κατά την εγγραφή της στο Μητρώο, γνωστοποιεί στην Κρατική Υπηρεσία τα στοιχεία των οχημάτων που δύναται να χρησιμοποιήσει σε επιχειρήσεις και τις τεχνικές τους δυνατότητες.
33. Ανεξαρτήτως των διατάξεων οποιοδήποτε άλλου Νόμου, τα επιχειρησιακά οχήματα Ομάδας Εξειδικευμένων Εθελοντών φέρουν τα διακριτικά της Ομάδας, αναλάμποντες φανούς χρώματος κόκκινου και άσπρου, τουλάχιστον επί της οροφής του οχήματος, καθώς και σειρήνα και το διακριτικό έμβλημα που καθορίζεται στο Παράρτημα, κατόπιν πιστοποίησης και εγγραφής στο Μητρώο, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου:
34. Όχημα το οποίο έχει δηλωθεί και σκοπείται να χρησιμοποιηθεί από Ομάδα Εξειδικευμένων Εθελοντών σε επιχειρήσεις των Κρατικών Υπηρεσιών φέρει, κατά τον χρόνο χρήσης του, τα εν ισχύι έγγραφα που προβλέπονται από τις ειδικές νομοθεσίες για τη χρήση οχήματος σε δημόσιους δρόμους, περιλαμβανομένων πιστοποιητικού καταλληλότητας, ασφάλειας έναντι τρίτου και άδειας κυκλοφορίας:
35. Εξειδικευμένοι εθελοντές οι οποίοι επιχειρούν σε περιστατικό δύναται, κατόπιν οδηγιών μέλους της Κρατικής Υπηρεσίας, να εισέρχονται, αποκλειστικά ως επιβάτες, σε οχήματα που ανήκουν στην Κρατική Υπηρεσία.
36.-(1) Ομάδα Εξειδικευμένων Εθελοντών δύναται να χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό που κρίνεται αναγκαίος για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων που της ανατίθενται.
(2) Εκάστη Ομάδα Εξειδικευμένων Εθελοντών μεριμνά όπως το σύνολο του εξοπλισμού που προτίθεται να χρησιμοποιήσει σε επιχειρήσεις της Κρατικής Υπηρεσίας είναι σε άριστη λειτουργική κατάσταση.
37.-(1) Οι Κρατικές Υπηρεσίες δύναται να παρέχουν στις Ομάδες Εξειδικευμένων Εθελοντών εξοπλισμό και/ή οποιαδήποτε άλλη εξάρτυση για σκοπούς εκτέλεσης των καθηκόντων τους και/ή επιχειρησιακής ετοιμότητας και/ή στο πλαίσιο εκπαιδεύσεων.
(2) Εκάστη Ομάδα Εξειδικευμένων Εθελοντών χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό και/ή την εξάρτυση αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό που της έχει παραχωρηθεί και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διατηρεί τον εξοπλισμό και/ή την εξάρτυση σε καλή και λειτουργήσιμη κατάσταση.
(3) Σε περίπτωση που ο εξοπλισμός και/ή η εξάρτυση υποστεί οποιαδήποτε βλάβη και/ή δυσλειτουργία, η Ομάδα Εξειδικευμένων Εθελοντών οφείλει να ενημερώσει αμέσως την Κρατική Υπηρεσία.
38.-(1) Σε εξειδικευμένο εθελοντή δύναται να απονεμηθούν από τη Δημοκρατία οι ηθικές αμοιβές της εύφημης μνείας, της ευαρέσκειας ή του επαίνου για την επιτέλεση εξαίρετης πράξης, κατόπιν εισήγησης της Κρατικής Υπηρεσίας.
(2) Ο θεσμός του εξειδικευμένου εθελοντή εορτάζεται την 5η Δεκεμβρίου εκάστου έτους στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού.
39.-(1) Εξειδικευμένος εθελοντής και/ή Ομάδα Εξειδικευμένων Εθελοντών δεν ευθύνεται έναντι τρίτου ή της Δημοκρατίας για οποιαδήποτε βλάβη σε πρόσωπο, απώλεια ή ζημιά που προσγίνεται από πράξη ή παράλειψη κατά την παροχή στην Κρατική Υπηρεσία εθελοντικών υπηρεσιών, στη σκηνή περιστατικού στο οποίο έχει κληθεί να επιχειρήσει και επιχειρεί, εφόσον ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Κρατικής Υπηρεσίας και τις διατάξεις του παρόντος Νόμου:
(2) Βλάβη ή ζημιά που προσγίνεται από εξειδικευμένο εθελοντή και/ή Ομάδα Εξειδικευμένων Εθελοντών στη σκηνή πυρκαγιάς ή απειλούμενης πυρκαγιάς ή πλημμύρας ή, γενικότερα, στο πλαίσιο οποιασδήποτε επιχείρησης των Κρατικών Υπηρεσιών θεωρείται ως βλάβη ή ζημιά από πυρκαγιά ή πλημμύρα ή ζημιά που έγινε στο πλαίσιο οποιασδήποτε επιχείρησης των Κρατικών Υπηρεσιών, κατά την έννοια οποιουδήποτε ασφαλιστικού συμβολαίου έναντι πυρκαγιάς ή πλημμύρας ή ζημιάς που προκλήθηκε στο πλαίσιο οποιασδήποτε επιχείρησης.
40.-(1) Ο εργοδότης διευκολύνει εργοδοτούμενο αυτού που είναι μέλος Ομάδας Εξειδικευμένων Εθελοντών να συμμετέχει σε επιχειρήσεις των Κρατικών Υπηρεσιών όταν η Ομάδα του καλείται από Κρατική Υπηρεσία για να επιχειρήσει.
(2) Ο χρόνος συμμετοχής εξειδικευμένου εθελοντή σε επιχείρηση των Κρατικών Υπηρεσιών δύναται να λογίζεται ως χρόνος απασχόλησης στην κύρια εργασία του, με όλα τα εργασιακά δικαιώματα που αυτή συνεπάγεται.
41. Ο προϊστάμενος της Κρατικής Υπηρεσίας δύναται να εκδίδει σχετικές διατάξεις ή/και κανονισμούς, που γνωστοποιούνται σε όλες τις Ομάδες Εξειδικευμένων Εθελοντών που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο της Κρατικής Υπηρεσίας, για την εύρυθμη λειτουργία των Ομάδων Εξειδικευμένων Εθελοντών, την ευταξία και τη χρηστή διοίκηση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, την ενεργοποίηση και εμπλοκή τους σε επεισόδια, τον εξοπλισμό τους και γενικά για οποιοδήποτε άλλο συναφές ζήτημα, καθώς και για σκοπούς εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος Νόμου.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
[Άρθρα 16(3), 19(3) και 33]
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΕΜΒΛΗΜΑ
