ΜΕΡΟΣ ΙΧ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προϋπολογισμός Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης

46.-(1) Ο ετήσιος προϋπολογισμός κάθε Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης για το επόμενο οικονομικό έτος ετοιμάζεται από τον Γενικό Διευθυντή, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου, εγκρίνεται από το οικείο Συμβούλιο και υποβάλλεται προς έγκριση στον Υπουργό, σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που καθορίζει ο Υπουργός.

(2) Ο Υπουργός Οικονομικών δύναται με εγκύκλιό του να καθορίζει οποιεσδήποτε απαιτήσεις σε σχέση με το περιεχόμενο, τη δομή και τα συνημμένα έγγραφα των προϋπολογισμών των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, περιλαμβανομένων των στρατηγικών σχεδίων και των δεικτών απόδοσης.

(3) Ο Υπουργός, μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του προϋπολογισμού του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, τον υποβάλλει στη Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι την 31η Οκτωβρίου του έτους που προηγείται του οικονομικού έτους στο οποίο αναφέρεται.

(4)(α) Εάν ο ετήσιος προϋπολογισμός Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης δεν έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι την έναρξη του οικονομικού έτους στο οποίο αναφέρεται, η Βουλή των Αντιπροσώπων δύναται να εξουσιοδοτήσει τη διενέργεια από το οικείο Συμβούλιο οποιασδήποτε απαιτούμενης δαπάνης για περίοδο που δεν υπερβαίνει κάθε φορά τον έναν (1) μήνα και τους δύο (2) μήνες συνολικά, εφόσον θεωρεί αυτό αναγκαίο για τη συνέχιση των υπηρεσιών που προβλέπονται στον εν λόγω προϋπολογισμό, μέχρι την εκπνοή της εν λόγω περιόδου.

(β) Η αναφερόμενη στην παράγραφο (α) δαπάνη δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό που αναλογεί για την περίοδο εκείνη και το οποίο εγκρίθηκε για την εν λόγω υπηρεσία με τον προϋπολογισμό του προηγούμενου οικονομικού έτους.

(5)(α) Πιστώσεις ενός άρθρου δαπανών του προϋπολογισμού δύναται να μεταφέρονται σε άλλο άρθρο δαπανών, εφόσον παρουσιάζεται αντίστοιχη εξοικονόμηση, σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το είκοσι πέντε τοις εκατόν (25%), κατόπιν εξουσιοδότησης του Συμβουλίου και ενημέρωσης του Υπουργού για τη μεταφορά αυτή.

(β) Η υποβολή συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά την 15η Ιουνίου του τρέχοντος οικονομικού έτους, δεν επιτρέπεται, εκτός σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από την υποβολή αιτιολογημένου αιτήματος από τον Υπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο.

(γ) Το Συμβούλιο δύναται, μέχρι την 31η Ιουλίου του οικονομικού έτους για το οποίο εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός, να υποβάλει στον Υπουργό για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναθεωρημένο προϋπολογισμό, νοουμένου ότι δεν αυξάνεται το συνολικό ποσό των δαπανών, ανεξαρτήτως εάν παρουσιάζονται αυξημένα έσοδα.

(6)(α) Ο Υπουργός Οικονομικών δύναται με εγκύκλιο να καθορίζει περαιτέρω προϋποθέσεις για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

(β) Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου τυγχάνουν εφαρμογής κατ’ αναλογίαν οι διατάξεις του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου και των Κανονισμών που εκδίδονται δυνάμει αυτού.

Μη έγκριση προϋπολογισμού

47. Ο προϋπολογισμός οποιουδήποτε Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης δεν εγκρίνεται, εάν δεν συνάδει με τους κανόνες που προβλέπονται στο άρθρο 99 του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου ή στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής το οποίο καταρτίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 48 του εν λόγω Νόμου.

Ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί προϋπολογισμοί και αντίγραφο στο Γενικό Ελεγκτή

48.-(1) Ο προϋπολογισμός κάθε Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης είναι ισοσκελισμένος ή πλεονασματικός.

(2) Αντίγραφο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού κάθε Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης αποστέλλεται στον Γενικό Ελεγκτή.

Έσοδα προϋπολογισμού

49.-(1) Έσοδα του προϋπολογισμού αποτελούν τα χρηματικά ποσά τα οποία εισπράττονται από κάθε Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους που αναφέρεται στον οικείο προϋπολογισμό αυτών, ανεξαρτήτως της χρονικής περιόδου στην οποία αυτά ανάγονται, και τα οποία προέρχονται από-

(α) τέλη, δικαιώματα ή επιβαρύνσεις που επιβάλλονται από τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου ή οποιουδήποτε άλλου Νόμου ή Κανονισμών που εκδίδονται δυνάμει αυτών:

Νοείται ότι, χρηματικό ποσό το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό ύψους εξήντα τοις εκατόν (60%) επί των τελών, δικαιωμάτων ή επιβαρύνσεων που εισπράττονται αναφορικά με αιτήσεις για άδειες και εγκρίσεις που εκδίδονται από τον οικείο Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης δυνάμει των διατάξεων του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου και του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, καταβάλλεται στις οικείες τοπικές αρχές που αφορούν οι εν λόγω αιτήσεις και το ποσοστό αυτό δύναται να αναθεωρείται με διάταγμα του Υπουργού κάθε πέντε (5) χρόνια·

(β) πρόστιμα ή χρηματικές ποινές που δύναται να επιβληθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου ή οποιουδήποτε άλλου Νόμου ή Κανονισμών που εκδίδονται δυνάμει αυτών.

(γ) μισθώματα, τόκους και άλλα έσοδα από την περιουσία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης.

(δ) οποιαδήποτε άλλα ποσά εισπράττονται από το Συμβούλιο ή υπάλληλο ή εργάτη, για λογαριασμό του Συμβουλίου. και

(ε) δωρεές, κληροδοτήματα ή άλλες χορηγίες.

(2) Την ευθύνη της είσπραξης των εσόδων έχει ο Οικονομικός Διευθυντής του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης και τα έξοδα, τα οποία ανακτώνται με βάση τις διατάξεις του παρόντος Νόμου, αποτελούν μέρος των εσόδων του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης.

(3) Κάθε Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης δύναται να διαγράφει εισπρακτέα έσοδα που δεν μπορούν να εισπραχθούν, βάσει καθορισμένων ορίων, όταν πιστοποιείται γραπτώς από τον Γενικό Διευθυντή και τον Οικονομικό Διευθυντή του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης ότι-

(α) έγιναν συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες ενέργειες για την είσπραξη των καθυστερημένων εσόδων, χωρίς να καταστεί δυνατή η είσπραξη των εσόδων στο χρονικό διάστημα των τελευταίων πέντε (5) ετών. και

(β) το κόστος περαιτέρω ενεργειών για την είσπραξη των εσόδων υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το απαιτούμενο σε κάθε περίπτωση ποσό εσόδων.

(4) Τα όρια διαγραφής που αναφέρονται στο εδάφιο (3) καθορίζονται με Κανονισμούς που εκδίδονται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου.

(5) Ποσά καθυστερήσεων τα οποία δεν μπορούν να εισπραχθούν και υπερβαίνουν τα καθοριζόμενα σε Κανονισμούς οι οποίοι εκδίδονται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου όρια, διαγράφονται, έπειτα από σχετική έγκριση του Υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών.

(6) Τα ετήσια έσοδα που απορρέουν στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης από τα τέλη, τα δικαιώματα ή τις επιβαρύνσεις, μαζί με τυχόν έσοδα αυτού από άλλες πηγές κατά το ίδιο έτος, πρέπει να επαρκούν, κατά το δυνατόν και μόνο να επαρκούν, για την πληρωμή των δαπανών και την αντιμετώπιση των υποχρεώσεών του, οι οποίες κανονικά βαρύνουν τα εισοδήματά του κατά το εν λόγω έτος. Στις δαπάνες και υποχρεώσεις αυτές είναι αναγκαίο όπως περιληφθούν και οι πληρωμές οι οποίες πρόκειται να διενεργηθούν από αυτό κατά το ίδιο έτος αναφορικά με τους τόκους και το κεφάλαιο οποιουδήποτε δανείου συνήφθη από το Συμβούλιο δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου, όπως και τα χρηματικά ποσά που ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης κρίνει πρέπον να διαφυλάξει κατά το έτος αυτό για τον σχηματισμό αποθεματικού κεφαλαίου, για επεκτάσεις, ανανεώσεις, αποσβέσεις, δάνεια και άλλους παρόμοιους σκοπούς.

Δαπάνες προϋπολογισμού

50.-(1) Δαπάνες του προϋπολογισμού αποτελούν οι πληρωμές που πραγματοποιούνται από κάθε Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους στο οποίο αναφέρεται ο προϋπολογισμός, ανεξαρτήτως του χρόνου στον οποίο έχει δημιουργηθεί η υποχρέωση για πληρωμή και οι οποίες αφορούν-

(α) χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων.

(β) μισθούς, τυχόν επιδόματα, αμοιβή ή αντιμισθία και άλλα ωφελήματα των υπαλλήλων ή εργατών που εργοδοτεί ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης.

(γ) δαπάνες προς τρίτους με τους οποίους έχει συνάψει συμβάσεις ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης.

(δ) χρηματικά ποσά που οφείλονται νόμιμα από τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης. και

(ε) δαπάνες που διενεργήθηκαν νόμιμα από τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης με βάση τις διατάξεις του παρόντος Νόμου.

(2) Στις δαπάνες προϋπολογισμού περιλαμβάνονται η αποζημίωση, τα έξοδα παραστάσεως και άλλα επιδόματα του Προέδρου και των υπόλοιπων μελών του Συμβουλίου.

(3) Το Συμβούλιο δεν αποφασίζει ή εξουσιοδοτεί δαπάνη, η οποία δεν έχει εγκριθεί στον ετήσιο προϋπολογισμό ή δεν έχει ειδικά εγκριθεί, σύμφωνα με την παράγραφο (α) του εδαφίου (5) του άρθρου 46.

(4) Το αποθεματικό χρησιμοποιείται μόνο για αναπτυξιακούς σκοπούς και ο Υπουργός Οικονομικών δύναται να καθορίζει με εγκύκλιο το ύψος του αποθεματικού το οποίο δικαιούται να διατηρεί κάθε Συμβούλιο.

Πληρωμή δαπανών

51.-(1) Την ευθύνη για την έγκαιρη πληρωμή των δαπανών του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης έχει ο Γενικός Διευθυντής και ο Οικονομικός Διευθυντής.

(2) Η πληρωμή οποιασδήποτε δαπάνης πραγματοποιείται με την έκδοση επιταγής ή έμβασμα.

(3) Επιταγή που εκδίδεται για την πληρωμή οποιασδήποτε δαπάνης, καθώς και έμβασμα με το οποίο διενεργείται οποιαδήποτε δαπάνη, υπογράφεται από τον Γενικό Διευθυντή και προσυπογράφεται από τον Οικονομικό Διευθυντή.

(4) Ο Υπουργός δύναται, κατόπιν διαβούλευσης με τον Υπουργό Οικονομικών, να ζητήσει από το Συμβούλιο να κατανέμει μέρος της ετήσιας πρόνοιας ενός κονδυλίου του προϋπολογισμού σε κάθε τρίμηνο και, εάν γίνει τέτοια κατανομή, το Συμβούλιο δεν δύναται να δαπανά περισσότερα από το ποσό που κατανέμεται μέσα στο αντίστοιχο τρίμηνο, χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση του Υπουργού.

Κατάθεση χρημάτων

52.-(1) Όλα τα χρηματικά ποσά που ανήκουν στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης, ή εισπράττονται για λογαριασμό του, κατατίθενται πριν από το τέλος, ή τουλάχιστον την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, της ημέρας κατά την οποία έγινε η είσπραξη, σε οποιοδήποτε αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα, όπως καθορίζεται από το οικείο Συμβούλιο.

(2) Κάθε Συμβούλιο δύναται να εξουσιοδοτεί τον Οικονομικό Διευθυντή να διατηρεί στην κατοχή του χρηματικό ποσό, που να μην υπερβαίνει τα χίλια ευρώ (€1.000) ημερησίως, για τις ημερήσιες δαπάνες του οικείου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης.

Απόσυρση χρημάτων

53. Από λογαριασμό του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, σε οποιοδήποτε αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα, δεν αποσύρεται οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, παρά μόνο με επιταγή ή έμβασμα που υπογράφεται και προσυπογράφεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 51.

Εξουσία Υπουργού Οικονομικών

54.-(1) Τηρουμένων των διατάξεων του παρόντος Νόμου, ο Υπουργός Οικονομικών είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση συγκροτημένης οικονομικής διαχείρισης από τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, ασκώντας κατ’ αναλογίαν τις εξουσίες που του παρέχονται από τις διατάξεις του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου.

(2) Τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (1), ο Υπουργός Οικονομικών συνεργάζεται με τον Υπουργό για την άσκηση των εξουσιών που προβλέπονται στο εν λόγω εδάφιο.

Ανάληψη υποχρεώσεων

55.-(1) Σε σχέση με τους κανόνες για τον δανεισμό ή την προσωρινή χρηματοδότηση εκ μέρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης εφαρμόζονται κατ’ αναλογίαν οι ισχύουσες διατάξεις του Μέρους ΧΙΙΙ του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου.

(2) Σε περίπτωση που το Συμβούλιο ζητήσει την έγκριση του Υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών για τη σύναψη δανείου ή την προσωρινή χρηματοδότηση από αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα, το εν λόγω Συμβούλιο υποβάλλει στον Υπουργό την απαραίτητη πληροφόρηση που καταδεικνύει ότι τέτοιες συνδιαλλαγές συνάδουν με τους ισχύοντες κανόνες ανάληψης υποχρεώσεων.

(3) Σε περίπτωση που Συμβούλιο παραβιάζει οποιονδήποτε από τους κανόνες που προβλέπονται στα εδάφια (1) και (2), μέχρι να συμμορφωθεί με αυτούς-

(α) η εξουσία του που αναφέρεται στο εδάφιο (2) να συνάψει δάνειο ή να χρηματοδοτηθεί προσωρινά από αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα, αναστέλλεται. και

(β) ο Υπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών έχουν τη δυνατότητα να μην εγκρίνουν οποιονδήποτε δανεισμό ή προσωρινή χρηματοδότηση από αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα.

Προβλέψεις

56.-(1) Μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, κάθε Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης υποβάλλει στον Υπουργό και στον Υπουργό Οικονομικών προβλέψεις για τις εισπράξεις και τις πληρωμές, με τριμηνιαία ανάλυση για όλο το οικονομικό έτος, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του οικονομικού έτους ή μέχρι το τέλος του μήνα που έπεται του μήνα έγκρισης του προϋπολογισμού.

(2) Κάθε Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης υποβάλλει στον Υπουργό και στον Υπουργό Οικονομικών, σε χρόνο που καθορίζει ο Υπουργός, μηνιαία έκθεση προϋπολογισμού, η οποία περιλαμβάνει-

(α) επικαιροποιημένες προβλέψεις εισπράξεων και πληρωμών για το υπόλοιπο οικονομικό έτος.

(β) τις πραγματικές εισπράξεις και πληρωμές για κάθε έναν από τους προηγούμενους μήνες του οικονομικού έτους. και

(γ) οποιαδήποτε άλλα στοιχεία δύναται να ζητηθούν από τον Υπουργό.

(3) Ο Υπουργός δύναται να καθορίζει τη μορφή, τις διαδικασίες και τις μεθόδους που αφορούν την ετοιμασία και την υποβολή των προβλέψεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (1), και της μηνιαίας έκθεσης προϋπολογισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (2).

Κυρώσεις

57. Σε περίπτωση-

(α) παραβίασης από το Συμβούλιο των κανόνων για δανεισμό ή προσωρινή χρηματοδότηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 ή οποιωνδήποτε άλλων προνοιών του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, το οποίο καταρτίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 48 του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου ή δαπάνης πέραν του ποσού που κατανεμήθηκε σε κάθε τρίμηνο, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (4) του άρθρου 51. ή

(β) πραγματικής δαπάνης από τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης η οποία υπερβαίνει σημαντικά τις προβλέψεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 56. ή

(γ) μη υποβολής από το Συμβούλιο, εντός των χρονικών πλαισίων που θέτει ο Υπουργός, των στοιχείων που προβλέπονται στο άρθρο 56. ή

(δ)μεταφοράς πιστώσεων ενός άρθρου δαπανών του προϋπολογισμού σε άλλο άρθρο δαπανών, στο οποίο παρουσιάζεται αντίστοιχη εξοικονόμηση, σε ποσοστό που υπερβαίνει το προβλεπόμενο ποσοστό ύψους είκοσι πέντε τοις εκατόν (25%),

ο Υπουργός δύναται, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομικών, να-

(i) ζητήσει από το Συμβούλιο να υποβάλει για έγκριση σε αυτόν και στον Υπουργό Οικονομικών σχέδιο δράσης για άρση της υπέρβασης ή επαναφορά της πραγματικής δαπάνης στα επίπεδα των αρχικών προβλέψεων για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο,

(ii) διορίσει οικονομικό διαχειριστή στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ο οποίος να έχει εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις για τα κύρια οικονομικά θέματα, όπως αυτά καθορίζονται από τον Υπουργό, και να ενεργεί ως εκπρόσωπος του Υπουργού, υπό την εποπτεία και τις οδηγίες αυτού,

(iii) απαγορεύει ή περιορίζει την πρόσληψη λειτουργών ή άλλου προσωπικού στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης για συγκεκριμένη χρονική περίοδο,

(iv) εγκρίνει αλλαγή στους συντελεστές των τελών, των δικαιωμάτων και οποιωνδήποτε άλλων μορφών χρεώσεων που επιβάλλονται από το Συμβούλιο, εάν το εν λόγω Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε τέτοια αλλαγή,

(v) αναστέλλει, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, την εξουσία του Συμβουλίου να δαπανά περισσότερα από την εγκεκριμένη πρόνοια του εγκεκριμένου κονδυλίου του προϋπολογισμού με εξοικονομήσεις από άλλο εγκεκριμένο κονδύλι,

(vi) ζητά οποιεσδήποτε πληροφορίες, οικονομικής ή άλλης φύσεως, επιπροσθέτως των απαιτήσεων του παρόντος Νόμου ή οποιουδήποτε άλλου Νόμου, στη βάση προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος.

Εσωτερικός έλεγχος

58.-(1) Κάθε Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης προβαίνει στις απαραίτητες διευθετήσεις για την εφαρμογή και τη λειτουργία συστήματος εσωτερικού ελέγχου για τις δραστηριότητες που είναι υπό την ευθύνη του, κατ’ αναλογίαν των διατάξεων του περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου.

(2) Χωρίς επηρεασμό της γενικότητας του εδαφίου (1), κάθε Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης συστήνει μονάδα εσωτερικού ελέγχου, για την οποία ισχύουν οι ακόλουθες διατάξεις:

(α) Ο επικεφαλής της μονάδας εσωτερικού ελέγχου λογοδοτεί στην Επιτροπή Ελέγχου του οικείου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης για θέματα που αφορούν-

(i) την έγκριση καταστατικού χάρτη λειτουργίας εσωτερικού ελέγχου (internal audit charter)·

(ii) την έγκριση της στρατηγικής ελέγχου και της ετήσιας έκθεσης·

(iii) την έγκριση του ετήσιου προγράμματος ελέγχου με βάση την εκτίμηση κινδύνου·

(iv) τις κοινοποιήσεις από τον επικεφαλής της μονάδας εσωτερικού ελέγχου στην Επιτροπή Ελέγχου για τα αποτελέσματα του εσωτερικού ελέγχου· και

(v) τη διεξαγωγή κατάλληλης έρευνας στη διοίκηση για προσδιορισμό του κατά πόσο υπάρχουν περιορισμοί πλαισίου ή προϋπολογισμού, οι οποίοι εμποδίζουν τη λειτουργία της μονάδας εσωτερικού ελέγχου να ανταποκρίνεται στις ευθύνες της.

(β) Η διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων της μονάδας εσωτερικού ελέγχου δύναται να αναλαμβάνεται από μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό του οικείου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης ή/και από εξειδικευμένα άτομα ή εξειδικευμένους οίκους, εφόσον η μονάδα εσωτερικού ελέγχου προβεί σε αγορά ή μίσθωση υπηρεσιών.

(γ) Η εμπλοκή των ατόμων που στελεχώνουν τη μονάδα εσωτερικού ελέγχου σε οποιαδήποτε άλλα λειτουργικά καθήκοντα, απαγορεύεται.

(3) Ο Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου, ο οποίος διορίζεται δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 3 του περί Εσωτερικού Ελέγχου Νόμου, καθορίζει τα πρότυπα εσωτερικού ελέγχου, τα οποία εφαρμόζει η μονάδα εσωτερικού ελέγχου κατά τη διενέργεια εσωτερικού ελέγχου.

Τήρηση βιβλίων και λογαριασμών και ετοιμασία οικονομικών καταστάσεων

59. Κάθε Συμβούλιο μεριμνά για την τήρηση βιβλίων και καταστάσεων λογαριασμών όσον αφορά όλα τα έσοδα και όλες τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης, καθώς και για την ετοιμασία οικονομικών καταστάσεων με βάση τις λογιστικές αρχές των δεδουλευμένων εσόδων και εξόδων και του ιστορικού κόστους, καθώς και τα Λογιστικά Πρότυπα που καθορίζει ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 79 του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου.

Ετήσιος έλεγχος

60.-(1) Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις καταρτίζονται μετά τη λήξη κάθε οικονομικού έτους και οπωσδήποτε πριν από την 30ή Απριλίου του επόμενου οικονομικού έτους και, αφού πιστοποιηθούν από τον Γενικό Διευθυντή και τον Οικονομικό Διευθυντή, υποβάλλονται για έλεγχο στον Γενικό Ελεγκτή.

(2) Μετά τον έλεγχο, ο Γενικός Ελεγκτής υποβάλλει τους ελεγμένους λογαριασμούς κάθε Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, μαζί με την έκθεσή του, στο οικείο Συμβούλιο, στον Υπουργό και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

(3) Ο Γενικός Διευθυντής μεριμνά για την ανάρτηση των ελεγμένων λογαριασμών και της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή στην ιστοσελίδα του οικείου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης και ο Υπουργός μεριμνά για τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

(4) Μετά τον έλεγχο των λογαριασμών και της δημοσίευσης αυτών στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, αυτοί θεωρούνται κλειστοί και, μετά την εκπvoή ενός (1) μηνός από την ημερομηνία της δημοσίευσης αυτής, κανένας δεν δύναται να τους αμφισβητήσει για οποιονδήποτε λόγο, εκτός μόvo για λόγους ανεντιμότητας ή δόλου ή για την ανάκτηση καθυστερημένων εσόδων.

(5) Τα έξοδα για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων καθορίζονται από τον Γενικό Ελεγκτή και καταβάλλονται από τον οικείο Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Εξουσία Γενικού Ελεγκτή

61.-(1) Για σκοπούς διενέργειας οποιουδήποτε ελέγχου, ο Γενικός Ελεγκτής δύναται να καλεί οποιοδήποτε μέλος του οικείου Συμβουλίου ή υπαλλήλους του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, για να δώσουν πληροφορίες ή επεξηγήσεις ή για να παρουσιάσουν πρακτικό οποιασδήποτε συνεδρίας, βιβλίο, συμβόλαιο, σύμβαση, λογαριασμό, τιμολόγιο ή άλλο έγγραφο αναγκαίο για τη διενέργεια του ελέγχου.

(2) Τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (1), εφαρμόζονται οι διατάξεις του περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στο Γενικό Ελεγκτή και στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νόμου.