ΜΕΡΟΣ VI ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Ποινικό αδίκημα

37. Πρόσωπο το οποίο παραβαίνει τις διατάξεις του παρόντος Νόμου και των Κανονισμών που εκδίδονται δυνάμει αυτού ή/ και που παραλείπει να συμμορφωθεί με υποχρέωση που επιβάλλει ο παρών Νόμος και οι Κανονισμοί που εκδίδονται δυνάμει αυτού είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις είκοσι χιλιάδες ευρώ (€20.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

Απαγόρευση απόπλου

38.-(1) Η αρμόδια αρχή δύναται, με αιτιολογημένη απόφασή της, να απαγορεύσει τον απόπλου αλιευτικού πλοίου, σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι διατάξεις των άρθρων 14, 23, 24 και 26.

(2) Σε περίπτωση που στο πλαίσιο επιθεώρησης που διενεργεί η αρμόδια αρχή, διαπιστώσει παράβαση των διατάξεων που αναφέρονται στο εδάφιο (1), προβαίνει σε βεβαίωση παράβασης, συντάσσει σχετική έκθεση, καλεί τον ιδιοκτήτη του πλοίου σε απολογία και δύναται να απαγορεύσει τον απόπλου του αλιευτικού πλοίου μέχρις ότου βεβαιωθεί ότι έχει αποκατασταθεί η αιτία της μη συμμόρφωσής του και εφόσον συντρέχει περίπτωση, καταβληθεί οποιοδήποτε διοικητικό πρόστιμο ήθελε επιβληθεί κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 39.

(3) Τα έξοδα επιθεώρησης του αλιευτικού πλοίου για βεβαίωση της αποκατάστασης της παράβασης βαρύνουν τον ιδιοκτήτη του αλιευτικού πλοίου και καταβάλλονται πριν από την άρση της απαγόρευσης απόπλου.

(4) Η αρμόδια αρχή, στο πλαίσιο διενέργειας των απαιτούμενων ελέγχων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποφεύγεται η αδικαιολόγητη απαγόρευση απόπλου ή η καθυστέρηση αλιευτικού πλοίου.

(5) Σε περίπτωση αδικαιολόγητης απαγόρευσης απόπλου ή καθυστέρησης, ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού πλοίου δικαιούται αποζημίωση για τυχόν απώλειες ή ζημία που έχει υποστεί.

Νοείται ότι, σε περίπτωση που προβάλλεται ισχυρισμός της αδικαιολόγητης απαγόρευσης απόπλου ή καθυστέρησης, το βάρος της απόδειξης φέρει ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού πλοίου.

Διοικητικό πρόστιμο

39.-(1) Για οποιαδήποτε παράβαση των διατάξεων του παρόντος Νόμου και των δυνάμει αυτού εκδιδόμενων Κανονισμών επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, ανεξάρτητα από το εάν συντρέχει ποινική ή πειθαρχική ευθύνη δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή οποιουδήποτε άλλου Νόμου, μέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ (€ 10.000), ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

(2) Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη αλιευτικού πλοίου με αιτιολογημένη απόφαση του Γενικού Διευθυντή η οποία βεβαιώνει την παράβαση.

(3) Ο Γενικός Διευθυντής, προτού επιβάλει διοικητικό πρόστιμο, ειδοποιεί το επηρεαζόμενο πρόσωπο για την πρόθεσή του να επιβάλει το διοικητικό πρόστιμο, ενημερώνοντάς το για τους λόγους για τους οποίους προτίθεται να ενεργήσει τοιουτοτρόπως και παρέχοντας σε αυτό το δικαίωμα υποβολής παραστάσεων, εντός προθεσμίας πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της ειδοποίησης.

(4) Τα κριτήρια υπολογισμού του ύψους του κατά περίπτωση επιβαλλόμενου δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (2) προστίμου καθορίζονται ενδεικτικά σε οδηγίες του Υφυπουργού, χωρίς αυτό να περιορίζει, μέσα στα πλαίσια των οδηγιών, τη διακριτική ευχέρεια του Γενικού Διευθυντή που βεβαιώνει τη συγκεκριμένη παράβαση, να αποφασίζει ελεύθερα με βάση τα κατά περίπτωση πραγματικά περιστατικά.

(5) Ο Γενικός Διευθυντής κοινοποιεί στον ιδιοκτήτη αλιευτικού πλοίου την περί επιβολής διοικητικού προστίμου απόφασή του και δεν επιτρέπει άρση απαγόρευσης απόπλου, που επιβλήθηκε δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου μέχρις ότου καταβληθεί το διοικητικό πρόστιμο ή κατατεθεί τραπεζική εγγύηση αδειοδοτημένου πιστωτικού ιδρύματος για ίσο ποσό και με όρους που ικανοποιούν το Γενικό Διευθυντή.

Ιεραρχική προσφυγή

40.-(1) Ο ιδιοκτήτης αλιευτικού πλοίου έχει δικαίωμα ιεραρχικής προσφυγής ενώπιον του Υφυπουργού κατά της απόφασης απαγόρευσης απόπλου, ή επιβολής διοικητικού προστίμου, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης, σε περίπτωση παράβασης που βεβαιώνεται σε λιμάνι της Δημοκρατίας ή εξήντα (60) ημερών σε περίπτωση παράβασης που βεβαιώνεται σε λιμάνι της αλλοδαπής.

(2) Η άσκηση ιεραρχικής προσφυγής σύμφωνα με το εδάφιο (1) δεν αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης.

(3) Ο Υφυπουργός εξετάζει την προσφυγή και, αφού ακούσει τους ενδιαφερόμενους ή δώσει ευκαιρία σε αυτούς να εκθέσουν τις απόψεις τους γραπτώς, αποφασίζει επί αυτής, σύμφωνα με το εδάφιο (4) το αργότερο εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών .

(4) Ο Υφυπουργός δύναται να εκδώσει μία (1) από τις ακόλουθες αποφάσεις:

(α) Να επικυρώσει την προσβληθείσα απόφαση·

(β) να ακυρώσει την προσβληθείσα απόφαση·

(γ) να τροποποιήσει την προσβληθείσα απόφαση· ή

(δ) να προβεί σε έκδοση νέας απόφασης σε αντικατάσταση της προσβληθείσας.

(5) Με την απόφαση απαγόρευσης απόπλου ή επιβολής διοικητικού προστίμου, ο ιδιοκτήτης αλιευτικού πλοίου ενημερώνεται δεόντως για το κατά το εδάφιο (1) δικαίωμα ιεραρχικής προσφυγής.

Κανονισμοί

41. Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εκδίδει Κανονισμούς για την καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή για τη ρύθμιση οποιουδήποτε θέματος χρήζει ή είναι δεκτικό καθορισμού δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου οι οποίοι δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας

Έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου

42.-(1) Με την επιφύλαξη του εδαφίου (2), ο παρών Νόμος τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

(2) Χωρίς επηρεασμό των άρθρων 9 και 10, οι διατάξεις του παρόντος Νόμου που αφορούν αλιευτικά πλοία μήκους όχι μικρότερου των δεκαπέντε (15) μέτρων και όχι μεγαλύτερου των είκοσι τεσσάρων (24) μέτρων, τίθενται σε ισχύ μετά την παρέλευση δύο (2) ετών από την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.