ΜΕΡΟΣ ΙΙ Διάθεση στην αγορά βιοκτόνων και βιοκτόνων
Διατάγματα

5. Ο Υπουργός δύναται μετά από σύσταση της Αρμόδιας Αρχής, με διατάγματα που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας -

(α) Να καταρτίζει κατάλογο δραστικών ουσιών ή βασικών ουσιών που μπορούν να χρησιμοποιούνται στα βιοκτόνα, ο οποίος να περιλαμβάνει όλες τις δραστικές ουσίες που έχουν καθορισθεί ως τέτοιες από την Επιτροπή·

(β) να καθορίζει απαιτήσεις προκειμένου να αποτελέσουν οι πιο πάνω ουσίες συστατικά βιοκτόνων·

Απαγόρευση διάθεσης βιοκτόνου στην αγορά

6. Τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 7, η διάθεση στην αγορά για χρήση οποιουδήποτε βιοκτόνου απαγορεύεται, εκτός εάν για το συγκεκριμένο βιοκτόνο έχει χορηγηθεί άδεια από την Αρμόδια Αρχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου.

Εξαιρέσεις

7.-(1) Επιτρέπεται η διάθεση στην αγορά και η χρήση βιοκτόνων περιορισμένου κινδύνου νοουμένου ότι έχουν καταχωρηθεί ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, η οποία συνοδεύεται από φάκελο που έχει αξιολογηθεί από την Αρμόδια Αρχή σύμφωνα με το εδάφιο (2) του άρθρου 9:

Νοείται ότι όλες οι διατάξεις του παρόντος Νόμου σχετικά με την άδεια ισχύουν επίσης και για την καταχώρηση βιοκτόνου περιορισμένου κινδύνου, εκτός εάν ορίζεται άλλως.

(2) Επιτρέπεται η διάθεση στην αγορά και η χρήση βασικών ουσιών ως βιοκτόνων, εφόσον έχουν καθορισθεί ως βασικές ουσίες με διάταγμα του Υπουργού που εκδίδεται με βάση το άρθρο 5.

Αμοιβαία αναγνώριση αδειών

8.-(1) ΄Ανευ επηρεασμού του άρθρου 24, ο κάτοχος άδειας βιοκτόνου που έχει εγκριθεί ή καταχωρηθεί σε κράτος-μέλος, προκειμένου να επιτύχει την αναγνώριση της άδειας αυτής και στη Δημοκρατία, υποβάλλει αίτηση στην Αρμόδια Αρχή, η οποία εγκρίνεται ή καταχωρείται εντός 120 ή αντίστοιχα 60 ημερών από την παραλαβή της σχετικής αίτησης από την Αρμόδια Αρχή, υπό την προϋπόθεση ότι η δραστική ουσία του βιοκτόνου περιέχεται στον κατάλογο που καταρτίζεται δυνάμει του άρθρου 5(α).

(2) Για την αναγνώριση έγκρισης που έχει χορηγηθεί από κράτος μέλος, η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει σύνοψη του φακέλου που απαιτείται σύμφωνα με το εδάφιο (2) του άρθρου 9 καθώς και επικυρωμένο αντίγραφο της πρώτης έγκρισης που έχει χορηγηθεί.

(3) Για την αναγνώριση καταχώρησης βιοκτόνων περιορισμένου κινδύνου, που έχει πραγματοποιηθεί από κράτος-μέλος η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει τα δεδομένα που απαιτούνται βάσει της παραγράφου (α) του εδαφίου (1) του άρθρου 9 εκτός των δεδομένων αποτελεσματικότητας για τα οποία είναι αρκετό να περιλαμβάνεται μια περίληψη.

(4) Η αναγνώριση που αναφέρεται στα εδάφια (2) και (3) δεν επηρεάζει οποιαδήποτε μέτρα που μπορεί να ληφθούν για την προστασία της υγείας των εργαζομένων με βάση τον περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμο.

(5) Εάν, σύμφωνα με το άρθρο 11, η Αρμόδια Αρχή διαπιστώσει ότι-

(α) Το είδος στόχος δεν υπάρχει σε επιβλαβείς ποσότητες·

(β) έχει αποδειχθεί απαράδεκτη ανοχή ή ανθεκτικότητα του οργανισμού στόχου στο βιοκτόνο· ή

(γ) οι σχετικές συνθήκες χρήσεως, όπως οι κλιματικές συνθήκες ή η περίοδος αναπαραγωγής του είδους στόχου, διαφέρουν σημαντικά από τις συνθήκες που επικρατούν στο κράτος-μέλος όπου το εν λόγω βιοκτόνο εγκρίθηκε για πρώτη φορά και ότι, συνεπώς, η δοθείσα έγκριση χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω τροποποίηση ενδέχεται να παρουσιάζει απαράδεκτους κινδύνους για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον,

τότε μπορεί να απαιτήσει την προσαρμογή, στις διαφορετικές συνθήκες, ορισμένων προϋποθέσεων που αναφέρονται στις υποπαραγράφους (v), (vi), (viii), (x) και (xii), της παραγράφου (ε) του εδαφίου (3) του άρθρου 31, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 11 για τη χορήγηση αδείας.

(6) ΄Οταν η Αρμόδια Αρχή θεωρεί ότι ένα βιοκτόνο περιορισμένου κινδύνου, καταχωρημένο από κράτος-μέλος, δεν εμπίπτει στον ορισμό της παραγράφου (β) του εδαφίου (1) του άρθρου 2, μπορεί προσωρινά να αρνηθεί την καταχώρηση του εν λόγω προϊόντος και κοινοποιεί αμέσως τις ανησυχίες του στην Αρμόδια Αρχή του εν λόγω κράτους-μέλους που είναι υπεύθυνη για την εξακρίβωση του φακέλου. Εάν η Αρμόδια Αρχή και η Αρμόδια Αρχή του εν λόγω κράτους-μέλους δεν καταλήξουν σε συμφωνία εντός μέγιστης προθεσμίας 90 ημερών, το θέμα διαβιβάζεται στην Επιτροπή προκειμένου να λάβει απόφαση.

(7) Ανεξάρτητα από τα εδάφια (5) και (6) όταν η Αρμόδια Αρχή κρίνει ότι ένα βιοκτόνο εγκεκριμένο από κράτος-μέλος δεν πληροί τους όρους του εδαφίου (1) του άρθρου 11 και προτίθεται να αρνηθεί την αδειοδότηση ή την καταχώρηση ή να θέσει ορισμένους όρους όσον αφορά την έγκριση, γνωστοποιεί στην Επιτροπή στα κράτη-μέλη και στον αιτούντα την πρόθεσή του αυτή και τους παρέχει επεξηγηματικό έγγραφο που περιλαμβάνει το όνομα του προϊόντος και τις προδιαγραφές του και εκθέτει τους λόγους για τους οποίους προτίθεται να αρνηθεί ή να θέσει περιορισμούς όσον αφορά την έγκριση.

(8) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις του εδαφίου (1) η Αρμόδια Αρχή δύναται να αρνηθεί την αναγνώριση έγκρισης που έχει χορηγηθεί για οποιονδήποτε από τους τύπους προϊόντων 15, 17 και 23 του Παραρτήματος VΙΙ, εφόσον αυτή η άρνηση είναι δικαιολογημένη και δεν θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του σκοπού του παρόντος Νόμου.

(9) Η Αρμόδια Αρχή ενημερώνει την Επιτροπή και τις αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών για κάθε σχετική απόφαση και επισημαίνει τους λόγους της άρνησης αναγνώρισης.

Απαιτήσεις για την χορήγηση άδειας

9.-(1) Η αίτηση έκδοσης άδειας ή ανανέωσης άδειας πρέπει να υποβάλλεται στην Αρμόδια Αρχή από τον υπεύθυνο για την πρώτη διάθεση του βιοκτόνου και να συνοδεύεται από:

(α) Φάκελο ή έγγραφο πρόσβασης για το βιοκτόνο, ο οποίος να πληροί, βάσει των τρεχουσών επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων, τις απαιτήσεις του Παραρτήματος ΙΙ και, όπου προβλέπεται, των σχετικών τμημάτων του Παραρτήματος ΙV·

(β) για κάθε δραστική ουσία του βιοκτόνου, φάκελο ή έγγραφο πρόσβασης, ο οποίος να πληροί, βάσει των τρεχουσών επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων τις απαιτήσεις του Παραρτήματος Ι και, όπου προβλέπεται, των σχετικών τμημάτων του Παραρτήματος ΙΙΙ.

(2) Ανεξάρτητα από την παράγραφο (α) του εδαφίου (1) προκειμένου για βιοκτόνα περιορισμένου κινδύνου η αίτηση καταχώρησης πρέπει να συνοδεύεται από φάκελο με τα ακόλουθα στοιχεία:

(α) Αιτητής-

(i) όνομα και διεύθυνση,

(ii) παρασκευαστές του βιοκτόνου και των δραστικών ουσιών, (ονόματα, διευθύνσεις, συμπεριλαμβανο-μένου του τόπου του παρασκευαστή της δραστικής ουσίας),

(iii) όπου απαιτείται έγγραφο πρόσβασης στα αναγκαία συναφή στοιχεία·

(β) ταυτότητα του βιοκτόνου-

(i) εμπορική ονομασία,

(ii) πλήρης σύνθεση του βιοκτόνου,

(iii) φυσικές και χημικές ιδιότητες όπως αναφέρονται στην παράγραφο (δ) του εδαφίου (1) του άρθρου 11·

(γ) προβλεπόμενες χρήσεις-

(i) τύπος προϊόντος (Παράρτημα VΙΙ) και τομέας χρήσης,

(ii) κατηγορία χρηστών,

(iii) μέθοδος χρήσης·

(δ) στοιχεία αποτελεσματικότητας-

(i) μέθοδοι αναλύσεις·

(ii) ταξινόμηση, συσκευασία και επισήμανση, καθώς σχέδιο ετικέτας, σύμφωνα με το άρθρο 31·

(iii) δελτίο δεδομένων ασφαλείας, που έχει καταρτιστεί σύμφωνα με το άρθρο 32.

(3) Oι φάκελοι που αναφέρονται στο εδάφιο (1) πρέπει να περιλαμβάνουν πλήρη και λεπτομερή περιγραφή των μελετών που έχουν διεξαχθεί και των μεθόδων που έχουν χρησιμοποιηθεί ή σχετική βιβλιογραφική παραπομπή. Oι πληροφορίες που παρέχονται με τους υποβαλλόμενους, σύμφωνα με το εδάφιο (1) φακέλους πρέπει να είναι επαρκείς για την αξιολόγηση των επιπτώσεων και των ιδιοτήτων που αναφέρονται στις παραγράφους (β), (γ) και (δ), του εδαφίου (1), του άρθρου 11 και αυτές υποβάλλονται στην Αρμόδια Αρχή υπό μορφή τεχνικών φακέλων, οι οποίοι περιέχουν τις πληροφορίες και τα αποτελέσματα των μελετών που αναφέρονται στα Παραρτήματα I και II και, όπου προβλέπεται, στα σχετικά μέρη των Παραρτημάτων III και IV.

(4) Δεν απαιτείται η παροχή πληροφοριών, οι οποίες-

(α) δεν είναι απαραίτητες λόγω της φύσεως του βιοκτόνου ή των προτεινόμενων χρήσεών του·

(β) δεν είναι επιστημονικώς αναγκαίο ή τεχνικώς εφικτό να παρασχεθούν:

Νοείται ότι, στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να υποβάλλονται στην Αρμόδια Αρχή και να γίνονται δεκτά τα σχετικά δικαιολογητικά. Τέτοια δικαιολογητικά μπορεί να είναι η ύπαρξη ομαδικής τυποποίησης στην οποία ο αιτητής έχει δικαίωμα πρόσβασης.

(5) Eαν από την αξιολόγηση του φακέλου προκύπτει ότι απαιτούνται περαιτέρω πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων και αποτελεσμάτων από περαιτέρω δοκιμές, προκειμένου να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι του βιοκτόνου, η Αρμόδια Αρχή ζητά από τον αιτούντα να τις υποβάλλει.

(6) Το όνομα της δραστικής ουσίας που περιέχεται στο βιοκτόνο για το οποίο υποβάλλεται η αίτηση πρέπει να είναι εκείνο με το οποίο έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο του Παραρτήματος Ι των περί Επικίνδυνων Ουσιών (Ταξινόμηση, Συσκευασία και Σήμανση Επικίνδυνων Ουσιών και Παρασκευασμάτων) Κανονισμών του 2002 ή, εάν το όνομα δεν περιλαμβάνεται στο Παράρτημα αυτό, το όνομα σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κατάλογο χημικών ουσιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο (EINECS) ή, εάν το όνομα δεν περιέχεται εκεί, το κοινό όνομα κατά τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO). Εάν δεν υπάρχει ούτε το τελευταίο, η ουσία ορίζεται από τη χημική της περιγραφή σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς ενώσεως θεωρητικής και εφηρμοσμένης χημείας (IUPAC).

(7) Κατά τη γενική αρχή, οι δοκιμές που αναφέρονται στο εδάφιο (5) πρέπει να διεξάγονται σύμφωνα με τις μεθόδους του Παραρτήματος V των περί Επικίνδυνων Ουσιών (Ταξινόμηση, Συσκευασία και Σήμανση Επικίνδυνων Ουσιών και Παρασκευασμάτων) Κανονισμών του 2002. Εάν η μέθοδος είναι ακατάλληλη ή δεν περιγράφεται εκεί, οι χρησιμοποιούμενες μέθοδοι πρέπει, όταν είναι δυνατόν, να είναι διεθνώς ανεγνωρισμένες και η χρήση τους πρέπει να αιτιολογείται. Οι δοκιμές διεξάγονται σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Ζώων (Επιστημονικά Πειράματα) Νόμου του 1995 και της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας που στοχεύει σε εναρμόνιση με την Οδηγία 87/18/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 1986, για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων κρατών-μελών σχετικά με την εφαρμογή των αρχών ορθής εργαστηριακής πρακτικής και τον έλεγχο της εφαρμογής τους κατά τις δοκιμές των χημικών ουσιών.

(8) Εφόσον υπάρχουν στοιχεία για δοκιμές, τα οποία προέκυψαν πριν από την έκδοση του παρόντος Νόμου βάσει μεθόδων άλλων από τις προβλεπόμενες στο Παράρτημα V των περί Επικίνδυνων Ουσιών (Ταξινόμηση, Συσκευασία και Σήμανση Επικίνδυνων Ουσιών και Παρασκευασμάτων) Κανονισμών του 2002, η καταλληλότητα αυτών των στοιχείων για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου και η ανάγκη διεξαγωγής νέων δοκιμών σύμφωνα με το εν λόγω Παράρτημα πρέπει να αποφασίζεται ανάλογα με τη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού ληφθεί υπόψη, μεταξύ άλλων, η ανάγκη ελαχιστοποίησης των δοκιμών στα σπονδυλωτά ζώα.

(9) Η Αρμόδια Αρχή μεριμνά για την κατάρτιση φακέλου που αφορά την υποβληθείσα αίτηση. Ο φάκελος πρέπει να περιέχει τουλάχιστον αντίγραφο της αιτήσεως, κατάσταση των διοικητικών αποφάσεων που λαμβάνονται από την Αρμόδια Αρχή σχετικά με την αίτηση και με του φακέλους που έχουν υποβληθεί σύμφωνα με την παράγραφο (1), καθώς και περίληψη των τελευταίων. Κατόπιν σχετικής αιτήσεως, η Αρμόδια Αρχή θέτει στη διάθεση των αρμοδίων αρχών των κρατών-μελών και της Επιτροπής τους φακέλους που προβλέπονται στο παρών εδάφιο· επίσης κατόπιν σχετικής αιτήσεως, τους κοινοποιούν όλες τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την πλήρη κατανόηση των αιτήσεων, και μεριμνά εφόσον απαιτείται, ώστε οι αιτούντες να τους παρέχουν αντίγραφα των τεχνικών εγγράφων που προβλέπονται στο εδάφιο (1).

(10) Η Αρμόδια Αρχή μπορεί να ζητά την παροχή δειγμάτων του παρασκευάσματος και των συστατικών του.

(11) Η χρονική περίοδος της αξιολόγησης του φακέλου που αναφέρεται στο εδάφιο (1) αρχίζει μόνον αφού ο φάκελος καταρτισθεί πλήρως.

Ομαδική τυποποίηση

10.-(1) Η Αρμόδια Αρχή, κατόπιν αιτήσεως ή με δική της πρωτοβουλία, όταν είναι απαραίτητο καταρτίζει ομαδική τυποποίηση και την ανακοινώνει στον αιτητή κατά την χορήγηση άδειας για συγκεκριμένο βιοκτόνο.

(2) Χωρίς επηρεασμό των άρθρων 9 και 24 και εφόσον ο αιτητής έχει δικαίωμα πρόσβασης στην ομαδική τυποποίηση με τη μορφή εγγράφου πρόσβασης, σε περίπτωση που μεταγενέστερη αίτηση για νέο βιοκτόνο βασίζεται σ’ αυτή την ομαδική τυποποίηση, η Αρμόδια Αρχή λαμβάνει απόφαση σχετικά με την αίτηση αυτή εντός 60 ημερών.

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας

11.-(1) Η Αρμόδια Αρχή δεν χορηγεί άδεια για βιοκτόνο, εκτός εάν ικανοποιούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

(α) Οι δραστικές του ουσίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο που αναφέρεται στο άρθρο 5(α)·

(β) βάσει των τρεχουσών επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων και από την εξέταση, σύμφωνα με τις κοινές αρχές για την αξιολόγηση των φακέλων σύμφωνα με το Παράρτημα VIII, του φακέλου που προβλέπεται στο άρθρο 9, αποδεικνύεται ότι, όταν το βιοκτόνο χρησιμοποιείται σύμφωνα με την άδεια και αφού ληφθούν υπόψη όλες οι κανονικές συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ο τρόπος χρήσεως του υλικού στο οποίο έχει εφαρμοσθεί και οι επιπτώσεις από τη χρήση και τη διάθεσή του, το βιοκτόνο-

(i) Είναι επαρκώς αποτελεσματικό,

(ii) δεν έχει απαράδεκτες επιπτώσεις στους οργανισμούς-στόχους, όπως πρόκληση απαράδεκτης ανθεκτικότητας ή διασταυρούμενης ανθεκτικότητας ή περιττής ταλαιπωρίας και πόνου για τα σπονδυλωτά,

(iii) δεν έχει απαράδεκτες άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις, το ίδιο ή εξαιτίας των υπολειμμάτων του, στην υγεία των ανθρώπων ή των ζώων, ή στα υπόγεια ύδατα και τα ύδατα επιφανείας,

(iv) δεν έχει απαράδεκτες επιπτώσεις, το ίδιο ή εξαιτίας των υπολειμμάτων του, στο περιβάλλον, λαμβανομένων ιδίως υπόψη-

(i) της τύχης του και της κατανομής του στο περιβάλλον, ειδικότερα της ρύπανσης των υδάτων επιφανείας (συμπεριλαμβανομένων των υδάτων ποταμοκόλπων και των θαλάσσιων υδάτων), των υπογείων υδάτων και του πόσιμου νερού,

(ii) των επιπτώσεών του σε οργανισμούς -μη στόχους·

(γ) η φύση και η ποσότητα των δραστικών του ουσιών και κατά περίπτωση, των σημαντικών, από τοξικολογική ή οικοτοξικολογική άποψη, προσμείξεων και μορφοτυποποιητικών του ουσιών καθώς και των υπολειμμάτων του με τοξικολογική και περιβαλλοντική σημασία, τα οποία προκύπτουν από εγκεκριμένες χρήσεις, μπορούν να προσδιορίζονται σύμφωνα με τις σχετικές απαιτήσεις των Παραρτημάτων Ι, ΙΙ, ΙΙΙ ή IV·

(δ) οι φυσικές και χημικές του ιδιότητες έχουν προσδιορισθεί και έχουν κριθεί αποδεκτές για την πρέπουσα χρήση, αποθήκευση και μεταφορά του.

(2) Για βιοκτόνο που ταξινομείται σύμφωνα με το εδάφιο (1) του άρθρου 31 ως τοξικό, ως πολύ τοξικό ή ως καρκινογόνο κατηγορίας 1 ή 2, ή ως μεταλλαξιογόνο κατηγορίας 1 ή 2, ή ως τοξικό για την αναπαραγωγή κατηγορίας 1 ή 2, δεν χορηγείται άδεια για εμπορία ή προς χρήση από το ευρύ κοινό·

Εξέταση αιτήσεων και χορήγηση αδειών

12.-(1) Η Αρμόδια Αρχή προβαίνει το ταχύτερο δυνατό στην εξέταση κάθε αίτησης για την χορήγηση άδειας βιοκτόνου. Η διαδικασία για την έκδοση άδειας ολοκληρώνεται όχι αργότερα από 60 ημέρες από την υποβολή έγκυρης αίτησης, που συνοδεύεται από όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η Αρμόδια Αρχή δύναται να παραπέμψει την αίτηση για προκαταρκτική εξέταση-

(α) σε επιτροπή αποτελούμενη από 3 τουλάχιστον πρόσωπα, τα οποία διορίζονται από την Αρμόδια Αρχή· τα πρόσωπα αυτά μπορεί να είναι μέλη της Αρμόδιας Αρχής ή άλλοι επιστήμονες όπως τούτο κρίνεται σκόπιμο, ή

(β) σε οποιοδήποτε άλλο εμπειρογνώμονα,

που έχει υποχρέωση μετά την περάτωση της προκαταρτικής εξέτασης να υποβάλει σχετική έκθεση στην Αρμόδια Αρχή.

(2) Κατά την εξέταση της αίτησης η Αρμόδια Αρχή-

(α) Ελέγχει εάν ο φάκελος που υποβάλλεται είναι σύμφωνος με τις διατάξεις του άρθρου 9 και εξετάζει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έκδοση της άδειας,

(β) δύναται να υποβάλλει το βιοκτόνο, ή οποιαδήποτε από τα συστατικά του, σε έλεγχο που διεξάγεται από το Εργαστήριο Ελέγχου του Τμήματος Γεωργίας, ή από εργαστήριο που ορίζεται για το σκοπό αυτό από την Αρμόδια Αρχή, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι οι μέθοδοι ελέγχου, τις οποίες χρησιμοποίησε ο παρασκευαστής και οι οποίες περιγράφονται στο φάκελο, είναι ικανοποιητικές,

(γ) εφόσον το κρίνει απαραίτητο, δύναται να καλέσει τον αιτητή να συμπληρώσει τον φάκελο όσον αφορά τα αναγκαία στοιχεία· η προθεσμία που προβλέπεται στο εδάφιο (1) αναστέλλεται μέχρι να προσκομιστούν τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία.

(δ) δύναται να αναστείλει την εξέταση της αίτησης για την έκδοση αδείας, εάν διαπιστώσει ότι ενώπιον άλλου κράτους-μέλους εκκρεμεί για εξέταση αίτηση αναφορικά με το βιοκτόνο και να αναμείνει την έκθεση αξιολόγησης του κράτους-μέλους. Η Αρμόδια Αρχή ενημερώνει το πιο πάνω κράτος-μέλος και τον αιτητή για την αναστολή εξέτασης της εν λόγω αίτησης. Σε περίπτωση που η Αρμόδια Αρχή δεν αναστείλει την εξέταση της αίτησης, μόλις ολοκληρώσει την εξέταση της αίτησης και λάβει την σχετική απόφαση, οφείλει να ενημερώσει το κράτος-μέλος, νοουμένου ότι αυτό έχει αναστείλει την εξέταση της ενώπιόν του αίτησης,

(ε) αξιώνει από τον αιτητή να την πληροφορήσει καταπόσον κράτος-μέλος έχει χορηγήσει άδεια για βιοκτόνο για το οποίο έχει επίσης υποβληθεί αίτηση για άδεια στη Δημοκρατία και σε τέτοια περίπτωση, οφείλει να ζητήσει χωρίς καθυστέρηση από την Αρμόδια Αρχή του κράτους-μέλους που εξέδωσε την άδεια να της διαβιβάσει την έκθεση αξιολόγησης που συντάχθηκε από αυτό.

(3) Η Αρμόδια Αρχή μπορεί να αξιώσει από τον αιτητή της άδειας να αποδείξει ότι οι έλεγχοι επί του τελικού προϊόντος έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με τις μεθόδους που περιγράφει ο αιτητής στην αίτηση του.

(4) Η άδεια χορηγείται εγγράφως από την Αρμόδια Αρχή, σε τύπο που καθορίζει η Αρμόδια Αρχή, στον αιτητή, εφόσον έχουν καταβληθεί τα καθορισμένα τέλη έκδοσης της άδειας.

(5) Γνωστοποίηση αναφορικά με την έκδοση της άδειας βιοκτόνου δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με συνοπτική περιγραφή του περιεχομένου της.

Απόρριψη αίτησης

13.-(1) Η Αρμόδια Αρχή δύναται να απορρίψει οποιαδήποτε αίτηση για την χορήγηση άδειας εφόσον μετά από επαλήθευση των πληροφοριακών στοιχείων που αναφέρονται στην αίτηση και στο φάκελο, έχει διαπιστωθεί ότι το βιοκτόνο, υπό κανονικές συνθήκες χρήσης, είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον ή ότι η αποτελεσματικότητα και η θεραπευτική ενέργεια του είναι ανύπαρκτη ή δεν αιτιολογείται επαρκώς από τον αιτητή ή ότι το βιοκτόνο δεν έχει τη δηλωθείσα ποιοτική και ποσοτική σύνθεση:

Νοείται ότι, η Αρμόδια Αρχή δεν δύναται να απορρίψει αίτηση για έκδοση άδειας βιοκτόνου για λόγους που σχετίζονται με την τιμή του.

(2) Η Αρμόδια Αρχή οφείλει να αιτιολογεί επαρκώς και να κοινοποιεί γραπτώς κάθε απόφασή της για απόρριψη αίτησης για έκδοση άδειας βιοκτόνου.

Αναθεώρηση άδειας

14. ΄Αδεια βιοκτόνου μπορεί να αναθεωρείται οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της περιόδου για τη οποία χορηγήθηκε, όταν η Αρμόδια Αρχή πληροφορηθεί σύμφωνα με το άρθρο 26 ή ότι διαπιστώσει άλλως πως ότι δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις του άρθρου 11. Στην περίπτωση αυτή, η Αρμόδια Αρχή μπορεί να ζητήσει από τον κάτοχο της άδειας ή από τον αιτητή στον οποίο έχει χορηγηθεί τροποποίηση της άδειας σύμφωνα με τα άρθρα 15 και 16, να υποβάλει πρόσθετες πληροφορίες, αναγκαίες για την αναθεώρηση. Η άδεια βιοκτόνου μπορεί, όταν κρίνεται αναγκαίο, να παραταθεί μόνο για την περίοδο που απαιτείται για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης αλλά θα παρατείνεται για την περίοδο που απαιτείται για την παροχή των πρόσθετων αυτών πληροφοριών και την ολοκλήρωση της αναθεώρησης.

Ανάκληση άδειας

15.-(1) Η Αρμόδια Αρχή μπορεί να ανακαλέσει την άδεια ενός βιοκτόνου όταν διαπιστώσει ότι -

(α) Η δραστική ουσία δεν περιλαμβάνεται πλέον στον κατάλογο που αναφέρεται στο άρθρο 5(α)·

(β) δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας·

(γ) αποκαλυφθεί ότι η άδεια χορηγήθηκε βάσει πλαστών ή παραπλανητικών στοιχείων·

(2) Η άδεια μπορεί επίσης να ανακαλείται ύστερα από σχετική αίτηση του κατόχου της στην οποία αναφέρονται και οι σχετικοί λόγοι.

(3) Πριν από κάθε ανάκληση άδειας δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1), η Αρμόδια Αρχή επιδίδει στον κάτοχο της άδειας, γραπτή ειδοποίηση για την πρόθεσή της να προβεί στην ανάκληση, στην οποία πρέπει να αναφέρει τους λόγους της ενέργειάς της και να του γνωστοποιεί τα δικαιώματα που του παρέχονται δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (4).

(4) Ο κάτοχος άδειας στον οποίο επιδίδεται ειδοποίηση δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (3), έχει το δικαίωμα να προβεί σε γραπτές παραστάσεις προς την Αρμόδια Αρχή, νοουμένου ότι μέσα σε 7 ημέρες από την επίδοση της ειδοποίησης γνωστοποιεί γραπτώς στην Αρμόδια Αρχή την επιθυμία του να ασκήσει το δικαίωμα αυτό. Οι γραπτές παραστάσεις πρέπει να προσκομιστούν εντός 21 ημερών από τη γνωστοποίηση.

(5) Η Αρμόδια Αρχή εξετάζει τις ανωτέρω παραστάσεις και ακολούθως προβαίνει στην έκδοση απόφασης σχετικά με την ανάκληση άδειας βιοκτόνου.

(6) Η Αρμόδια Αρχή πρέπει να αιτιολογεί επαρκώς και να κοινοποιεί γραπτώς κάθε απόφαση για ανάκληση ή αναστολή της άδειας στον κάτοχο της άδειας βιοκτόνου.

(7) ΄Οταν η άδεια ανακαλείται, η Αρμόδια Αρχή μπορεί να παρέχει στον αιτητή προθεσμία για τη διάθεση ή την αποθήκευση, εμπορία και χρήση των υπαρχόντων αποθεμάτων, η διάρκεια της οποίας εξαρτάται από το λόγο της ανάκλησης, με την επιφύλαξη τυχόν προθεσμίας που παρέχεται με απόφαση που λαμβάνεται δυνάμει των περί Επικίνδυνων Ουσιών (Ταξινόμηση, Συσκευασία και Σήμανση Επικίνδυνων Ουσιών και Παρασκευασμάτων) Κανονισμών του 2002.

(8) Η απόφαση για ανάκληση της άδειας βιοκτόνου δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. ·

Τροποποίηση άδειας

16.-(1) ΄Οταν η Αρμόδια Αρχή το κρίνει αναγκαίο με βάση τις εξελίξεις στις επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις, και προκειμένου να προφυλαχθεί η υγεία και το περιβάλλον, τροποποιεί τους όρους της άδειας, και συγκεκριμένα τον τρόπο χρήσεως ή τις χρησιμοποιημένες ποσότητες του βιοκτόνου.

(2) Επιπρόσθετα από τα διαλαμβανόμενα στο εδάφιο (1), η άδεια δύναται να τροποποιηθεί εάν το ζητήσει ο κάτοχος της, δηλώνοντας τους σχετικούς λόγους και υποβάλλοντας τεκμηριωμένη αίτηση, για τροποποίηση άδειας βιοκτόνου προς την Αρμόδια Αρχή, σε τύπο που καθορίζεται από αυτή, συνοδευόμενη από τα καθορισμένα τέλη.

(3) ΄Οταν η προτεινόμενη τροποποίηση της άδειας αφορά επέκταση των χρήσεων, η Αρμόδια Αρχή τροποποιεί την άδεια για επέκταση των χρήσεων, υπό τον όρο ότι πληρούνται οι απαιτήσεις που καθορίζονται σε διάταγμα που εκδίδεται με βάση το άρθρο 5(β).

(4) ΄Οταν η προτεινόμενη τροποποίηση της άδειας συνεπάγεται αλλαγές στις απαιτήσεις που καθορίζονται με βάση το άρθρο 5(β), η τροποποίηση πραγματοποιείται μόνο μετά από αξιολόγηση της δραστικής ουσίας, σε συνάρτηση με τις προτεινόμενες αλλαγές, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 22.

(5) Οι τροποποιήσεις εγκρίνονται μόνο εφόσον αποδεικνύεται ότι εξακολουθούν να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 11.

΄Οροι επί της άδειας

17.-(1) Κατά την χορήγηση άδειας βιοκτόνου η Αρμόδια Αρχή επιβάλλει οποιουσδήποτε όρους αναφορικά με την ασφαλή και ορθή χρήση του βιοκτόνου, περιλαμβανομένης και της χρήσης στην εργασία.

(2) Για τους σκοπούς του εδαφίου (1), ο όρος «ορθή χρήση» περιλαμβάνει και την ορθολογική εφαρμογή ενός συνδυασμού φυσικών, βιολογικών, χημικών ή άλλων μέτρων, κατά περίπτωση με τα οποία η χρήση των βιοκτόνων περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο.

(3) Τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (1) η Αρμόδια Αρχή μπορεί επίσης να επιβάλλει όρους επί της άδειας για τους οποίους να διασφαλίζεται η τήρηση οποιασδήποτε νομοθετικής διάταξης που αποσκοπεί στην προστασία της υγείας των εμπορευομένων, χρηστών, εργαζομένων και καταναλωτών ή της υγείας των ζώων ή στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και οποιουσδήποτε άλλους όρους σχετικά με την εμπορία και χρήση βιοκτόνου.

Ισχύς άδειας

18. Άνευ επηρεασμού της παραγράφου (1) του άρθρου 15, η άδεια που εκδίδεται από την Αρμόδια Αρχή ισχύει για περίοδο που δεν υπερβαίνει τα 10 έτη από την ημερομηνία της πρώτης ή της νέα προσθήκης της δραστικής ουσίας στον κατάλογο που καταρτίζεται δυνάμει του άρθρου 5(α) για το τυπικό προϊόν και δύναται να ανανεώνεται αφού πρώτα διαπιστώσει ότι εξακολουθούν να πληρούνται οι προϋποθέσεις των εδαφίων (1) και (2) του άρθρου 11.

Ανανέωση της άδειας βιοκτόνου

19.-(1) Για την ανανέωση άδειας, ο κάτοχος της υποβάλλει στην Αρμόδια Αρχή σχετική αίτηση 6 τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήξη της τρέχουσας περιόδου ισχύος της άδειας, νοουμένου ότι εξακολουθούν να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 11.

(2) Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από -

(α) τα πληροφοριακά στοιχεία και έγγραφα που αναφέρονται στο άρθρο 9,

(β) τα τέλη εξέτασης της αίτησης που καθορίζονται με Κανονισμούς δυνάμει της παραγράφου (α) του εδαφίου (2) του άρθρου 44,

(γ) οποιαδήποτε άλλα σχετικά στοιχεία και έγγραφα, τα οποία κρίνοντας ευλόγως απαραίτητα για τον χειρισμό της αίτησης.

(3)  Με την αίτηση για την ανανέωση άδειας καταβάλλονται ταυτόχρονα τα νενομισμένα τέλη ανανέωσης, τα οποία καθορίζονται σε Κανονισμούς που εκδίδονται δυνάμει του παρόντος Νόμου.

Μητρώο βιοκτόνων

20.-(1) Κάθε άδεια βιοκτόνου καταχωρείται σύμφωνα με τον αύξοντα αριθμό της σε μητρώο που ονομάζεται Μητρώο Βιοκτόνων.

(2) Το Μητρώο Βιοκτόνων τηρείται από την Αρμόδια Αρχή σε τύπο και μορφή που καθορίζεται με Κανονισμούς δυνάμει της παραγράφου (γ) του εδαφίου (2) του άρθρου 44.

(3) Αντίγραφο του Μητρώου κοινοποιείται κάθε χρόνο στην Επιτροπή και στις αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών.