Μέρος ΙV Σύμβουλοι Ασφάλειας
Επιφύλαξη

13. Το παρόν Μέρος εφαρμόζεται άνευ επηρεασμού των διατάξεων του περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμου του 1996 έως 2003.

Υποχρεώσεις επιχείρησης

14.-(1) Κάθε επιχείρηση υποχρεούται -

(α) Να ορίσει, το αργότερο μέχρι την ημερομηνία που θα καθοριστεί με διάταγμα του Υπουργού σύμφωνα με το εδάφιο (στ) του άρθρου 21, ένα ή περισσότερους συμβούλους ασφαλείας για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων και να γνωστοποιήσει την ταυτότητα τους, στην αρμόδια αρχή και στον Αστυνομικό Σταθμό της περιοχής. και

(β) να φυλάσσει για πέντε έτη τις αναφορές ασφάλειας του συμβούλου ασφάλειας και να τις θέτει στη διάθεση της αρμόδιας αρχής όποτε αυτή τις ζητήσει.

(2) Από τις διατάξεις του εδαφίου (1) εξαιρούνται οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν εκτελούν, ως κύρια ή επικουρική δραστηριότητα, μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων ή ενέργειες φορτοεκφόρτωσης που συνδέονται με τις εν λόγω μεταφορές, αλλά εκτελούν περιστασιακά εντός της Δημοκρατίας μεταφορές εμπορευμάτων ή ενέργειες φορτοεκφόρτωσης που συνδέονται με τις εν λόγω μεταφορές και παρουσιάζουν ελάχιστο βαθμό κινδύνου ή ρύπανσης.

Καθήκοντα συμβούλου ασφάλειας

15 - (1) Ο σύμβουλος ασφάλειας έχει ως κύρια αποστολή -

(α) Να αναζητεί κάθε μέσο και να προωθεί, υπό την ευθύνη του προϊσταμένου της επιχείρησης που αναφέρεται στο άρθρο 14, κάθε ενέργεια, στα πλαίσια των σχετικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης, ώστε να διασφαλίζονται οι βέλτιστες συνθήκες ασφαλείας,

(β) να εκτελεί τα καθήκοντα που καθορίζονται με Κανονισμούς δυνάμει του εδαφίου (στ) του άρθρου 22.

(2) Τα καθήκοντα του συμβούλου ασφάλειας μπορούν να εκτελούνται επίσης από τον προϊστάμενο της επιχείρησης, από πρόσωπο που ασκεί άλλα καθήκοντα εντός της επιχείρησης ή από πρόσωπο, το οποίο δεν ανήκει στην τελευταία, εφόσον το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι πράγματι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντα του συμβούλου ασφάλειας.

Πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης συμβούλου ασφαλείας

16.-(1) Ο σύμβουλος ασφάλειας πρέπει να κατέχει πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης συμβούλου ασφαλείας, το οποίο εκδίδεται από την αρμόδια αρχή και το υπόδειγμα του οποίου καθορίζεται δυνάμει της παραγράφου (η) του άρθρου 21.

(2) Για την απόκτηση του πιστοποιητικού επαγγελματικής κατάρτισης συμβούλου ασφαλείας, ο υποψήφιος πρέπει να παρακολουθήσει μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης συμβούλου ασφαλείας σε φορέα επαγγελματικής κατάρτισης συμβούλου ασφαλείας και να επιτύχει σε εξετάσεις που διεξάγονται από την αρμόδια αρχή, ή σε περίπτωση που η αρμόδια αρχή δεν αναλάβει απευθείας τη διοργάνωση των εξετάσεων, από εξουσιοδοτημένο από αυτήν εξεταστικό οργανισμό.

(3) Πιστοποιητικά επαγγελματικής κατάρτισης συμβούλου ασφαλείας που εκδίδονται από άλλα κράτη μέλη αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά που εκδίδονται με βάση τον παρόντα Νόμο.

(4) Το πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης συμβούλου ασφαλείας έχει διάρκεια ισχύος πέντε ετών και ανανεώνεται αυτομάτως για πενταετή περίοδο, εάν ο κάτοχος, κατά το τελευταίο έτος πριν τη λήξη του, επιτύχει σε εξετάσεις που διενεργούνται από την αρμόδια αρχή ή από εξουσιοδοτημένο από αυτήν εξεταστικό οργανισμό:

Νοείται ότι η ανανέωση του πιστοποιητικού λογίζεται ότι αρχίζει από την ημερομηνία συμπλήρωσης των απαιτήσεων που αναφέρονται στο παρόν εδάφιο.

Ερμηνεία επιχείρησης

17. Για τους σκοπούς του παρόντος Μέρους, «επιχείρηση» σημαίνει κάθε φυσικό πρόσωπο, ή νομικό πρόσωπο κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, κάθε οργάνωση ή ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, καθώς και κάθε δημόσιο οργανισμό είτε έχει ιδία νομική προσωπικότητα είτε εξαρτάται από αρχή διαθέτουσα νομική προσωπικότητα, που προβαίνει στη μεταφορά και τη φορτοεκφόρτωση επικίνδυνων εμπορευμάτων.