ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ίδρυση Ανοικτού Πανεπιστημίου

3.—(1) Η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύει Ανοικτό Πανεπιστήμιο με διοικητική έδρα τη Λευκωσία και με επωνυμία «Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου».

(2) Το Πανεπιστήμιο εξυπηρετεί τις ανάγκες των Κυπρίων πολιτών και των Κυπρίων αποδήμων, ως επίσης και αλλοδαπών.

(3) Το Πανεπιστήμιο αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και μπορεί-

(α) Να ενάγει και ενάγεται·

(β) να αποδέχεται, αγοράζει και κατέχει περιουσία-

(γ) αφού τηρηθούν οι διατάξεις του παρόντος Νόμου και για εκπλήρωση των σκοπών του:

(i) Να αποκτά με αγορά, μίσθωση, ανταλλαγή, δωρεά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ακίνητη ή κινητή περιουσία·

(ii) να πωλεί, ανταλλάσσει, δωρίζει, εκμισθώνει, εκχωρεί, υποθηκεύει ή επιβαρύνει την περιουσία του ή με οποιοδήποτε τρόπο διαθέτει οποιαδήποτε κινητή ή ακίνητη περιουσία του·

(δ) να εκτελεί κάθε πράξη που ενδεχομένως συνεπάγεται η εκπλήρωση των δυνάμει του παρόντος Νόμου σκοπών του ή που αναλαμβάνεται ή είναι δυνατό να αναληφθεί από ή κατά νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Γλώσσες διδασκαλίας

4.(1) Γλώσσες διδασκαλίας του Πανεπιστημίου είναι οι επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας, δηλαδή η Ελληνική και η Τουρκική.  Διδασκαλία σε άλλη γλώσσα επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που προβλέπονται στα εδάφια (2) και (3) του παρόντος άρθρου.

(2)(α) Το Πανεπιστήμιο δύναται, με απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από εισήγηση της οικείας Σχολής, να προσφέρει ορισμένα από τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και Θεματικές Ενότητες, που προσφέρει σε μια από τις γλώσσες διδασκαλίας του Πανεπιστημίου, και σε άλλες γλώσσες.

(β) Η Σύγκλητος δύναται να λάβει απόφαση, μετά από σχετική εισήγηση της οικείας Σχολής, για παροχή από το Πανεπιστήμιο προπτυχιακού ή/και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών ή/και Θεματικής Ενότητας σε άλλη γλώσσα από τις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας, χωρίς να το προσφέρει σε μια από τις επίσημες γλώσσες.  Ο καθορισμός του προπτυχιακού ή/και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών ή/και της Θεματικής Ενότητας θα εγκρίνεται από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.

(3) Το Πανεπιστήμιο δύναται, με απόφαση της Συγκλήτου, να προσφέρει στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών μέχρι και μια Θεματική Ενότητα σε άλλη γλώσσα από τις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας, η οποία δεν θα υπερβαίνει το ένα δέκατο του συνόλου των πιστωτικών μονάδων του προγράμματος.

(4) Με απόφαση της οικείας Σχολής, διπλωματικές εργασίες ή διατριβές δύνανται να συντάσσονται σε άλλες γλώσσες από τις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας.

(5)  Για τον καθορισμό των προγραμμάτων σπουδών που θα προσφέρονται σε άλλη γλώσσα από τις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας, το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να υποβάλλει στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ολοκληρωμένη εισήγηση, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων την προσφορά και τη ζήτηση, τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, τις δυνατότητες του Πανεπιστημίου για στήριξη των φοιτητών, τον προβλεπόμενο αριθμό φοιτητών, καθώς επίσης και μελέτη βιωσιμότητας του προγράμματος σπουδών και ειδικότερα τον προϋπολογισμό των εσόδων και των εξόδων.

(6)  Για να γίνει εισαγωγή νέων φοιτητών σε κάθε πρόγραμμα σπουδών που προσφέρεται σε άλλη γλώσσα από τις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας, το Πανεπιστήμιο οφείλει, πριν από την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και το αργότερο πριν την 1η Αυγούστου, να υποβάλλει για έγκριση στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού στοιχεία που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του προγράμματος σπουδών και μεταξύ άλλων τον αριθμό φοιτητών και το κόστος λειτουργίας του.

(7)  Οποιαδήποτε απόφαση για εισαγωγή προγραμμάτων σπουδών σε άλλη γλώσσα από τις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας, που συνεπάγεται επιβάρυνση του ετήσιου Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου, υλοποιείται μόνο κατόπιν συμπερίληψης τέτοιας επιβάρυνσης στον ετήσιο Προϋπολογισμό και έγκρισης του ετήσιου Προϋπολογισμού από τα αρμόδια όργανα του Κράτους.

Αποστολή του Πανεπιστημίου

5. Αποστολή του Πανεπιστημίου, με τη μέθοδο της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είναι-

(α) Η παροχή σε όλους ίσων ευκαιριών μάθησης, ανεξάρτητα από ηλικία, τόπο και χρόνο μελέτης· και

(β) η προαγωγή της επιστήμης, της γνώσης, της μάθησης, της έρευνας και της διά βίου εκπαίδευσης.

Στόχοι του Πανεπιστημίου

6. Το Πανεπιστήμιο, με τη μέθοδο της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, έχει ως στόχους-

(α) Την παροχή πτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, με την ανάπτυξη και αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας·

(β) την παροχή ειδικών επιμορφωτικών προγραμμάτων σύντομης διάρκειας· και

(γ) τη συνεχή επιμόρφωση και μετεκπαίδευση των Κυπρίων πολιτών και Κυπρίων αποδήμων, ως επίσης και αλλοδαπών.

Βασική λειτουργική μονάδα

7.—(1) Βασική λειτουργική μονάδα είναι η Θεματική Ενότητα η οποία καλύπτει ένα συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

(2) Η διδακτέα ύλη, η διάρκεια και οι ακαδημαϊκές πιστωτικές μονάδες κάθε Θεματικής Ενότητας καθορίζονται με εσωτερικούς κανονισμούς.

Σχολές

8.—(1) Το Πανεπιστήμιο αποτελείται από τη-

(α) Σχολή Ανθρωπιστικών και. Κοινωνικών Επιστημών·

(β) Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης·

(γ) Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών.

(2)(α) Οι Σχολές προσφέρουν προγράμματα σπουδών που αποτελούνται από συνδυασμούς Θεματικών Ενοτήτων, καθορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου ύστερα από πρόταση της Κοσμητείας και επικυρώνονται από το Συμβούλιο.

(β) Με απόφαση της Συγκλήτου που επικυρώνεται από το Συμβούλιο, μπορεί να δημιουργούνται, καταργούνται, μετονομάζονται ή και να συγχωνεύονται Θεματικές Ενότητες των Σχολών:

Νοείται ότι δεν επιτρέπεται η δημιουργία μιας Θεματικής Ενότητας με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο σε περισσότερες από μια Σχολές.

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος προγραμμάτων σπουδών

9.—(1) Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος για κάθε πρόγραμμα σπουδών ορίζεται από τον Κοσμήτορα εκ περιτροπής, για περίοδο δύο ετών και κατά σειρά βαθμίδας και αρχαιότητας, ένας εκ των μελών του Διδακτικού Προσωπικού:

Νοείται ότι μεταξύ μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού που έχουν την ίδια βαθμίδα και αρχαιότητα, δίδεται προτεραιότητα στα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού:

Νοείται περαιτέρω ότι το μέλος του Διδακτικού Προσωπικού είναι συντονιστής μιας από τις Θεματικές Ενότητες του προγράμματος αυτού.

(2) Τα καθήκοντα του Ακαδημαϊκού Υπευθύνου καθορίζονται με εσωτερικούς κανονισμούς.