ΜΕΡΟΣ ΧΙΙ ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Δυσφήμηση

42. Η δυσφήμηση οποιουδήποτε προσώπου μέσω αδειούχου τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού οργανισμού συνιστά λίβελο και διέπεται από τις διατάξεις του περί Αστικών Αδικημάτων Νόμου και του Ποινικού Κώδικα.

Αντίγραφα προγραμμάτων

43.-(1) Πρόσωπο που θεωρεί ότι έχει θιγεί από το περιεχόμενο προγράμματος αδειούχου τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού οργανισμού δικαιούται, ύστερα από την καταβολή του καθοριζόμενου τέλους, να ζητήσει εγγράφως εντός ενός (1) μηνός από τη μετάδοση του προγράμματος και να λάβει εντός επτά (7) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του αντίγραφο του σχετικού προγράμματος.

(2) O Γενικός Eισαγγελέας της Δημοκρατίας ή πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από αυτόν δικαιούται, χωρίς την καταβολή τέλους, να ζητήσει εγγράφως την άμεση λήψη αντιγράφου οποιουδήποτε προγράμματος για σκοπούς διερέυνησης αδικήματος δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Nόμου.

(3) Tηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (4), κάθε αδειούχος τηλεοπτικός οργανισμός ή αδειούχος παγκύπριος ραδιοφωνικός οργανισμός είναι υποχρεωμένος να διατηρεί και να φυλάσσει αυτούσιο το ψηφιακό αντίγραφο προγράμματος για χρονικό διάστημα σαράντα πέντε (45) ημερών από τη μετάδοσή του και οι τοπικοί ραδιοφωνικοί οργανισμοί και οι μικροί τοπικοί ραδιοφωνικοί οργανισμοί είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν και να φυλάσσουν αυτούσιο το ψηφιακό  αντίγραφο προγράμματος για χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών από τη μετάδοσή του:

Nοείται ότι, σε περίπτωση αναφοράς στην Aρχή ή έναρξης ένδικης διαδικασίας, το ψηφιακό  αντίγραφο του προγράμματος διατηρείται αυτούσιο μέχρι την ημέρα ακρόασης και, σε περίπτωση που χρειαστεί να προσαχθεί ως τεκμήριο στη διαδικασία, μέχρι την ημέρα προσαγωγής του ως τεκμηρίου.

(4) Aνεξάρτητα από τις διατάξεις του εδαφίου (3), η Aρχή δύναται να διατάξει τη διατήρηση και φύλαξη συγκεκριμένου ψηφιακού αντιγράφου προγράμματος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των σαράντα πέντε (45) ή των δεκαπέντε (15) ημερών, ανάλογα, εάν αυτό, κατά την κρίση της, απαιτείται.

(5) Aνεξάρτητα από τις διατάξεις των εδαφίων (1) έως (4), η Aρχή δύναται να ζητήσει αντίγραφο οποιουδήποτε προγράμματος.

Δικαίωμα απάντησης σε τηλεοπτικά προγράμματα

44.-(1) Χωρίς να επηρεάζονται άλλες ισχύουσες αστικές, διοικητικές ή ποινικές διατάξεις, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως της ιθαγένειας ή της χώρας εγγραφής του, του οποίου θίγονται τα νόμιμα συμφέροντα και ιδίως η τιμή και η υπόληψή του δια της αναφοράς εσφαλμένων ή ανακριβών στοιχείων κατά τη διάρκεια του προγράμματος έχει έναντι του τηλεοπτικού οργανισμού το δικαίωμα να απαντήσει ή να προσφύγει σε ισοδύναμα μέτρα θεραπείας.

(2) Η Αρχή μεριμνά ώστε η πραγματική άσκηση του δικαιώματος απάντησης ή του δικαιώματος  σε ισοδύναμα μέτρα θεραπείας, να μην παρεμποδίζεται από την επιβολή αναιτιολογήτων προϋποθέσεων ή  όρων.

(3) Το δικαίωμα απάντησης ή προσφυγής σε ισοδύναμα μέτρα μπορεί να ασκείται έναντι όλων των τηλεοπτικών οργανισμών που υπάγονται στη δικαιοδοσία της Δημοκρατίας

(4) Το αίτημα για απάντηση ή η προσφυγή σε ισοδύναμα μέτρα θεραπείας μπορεί να απορρίπτεται από τον τηλεοπτικό οργανισμό στις εξής περιπτώσεις:

(α) Αν  δεν  συντρέχουν  οι  προϋποθέσεις  του εδαφίου (1)∙ ή

(β) αν η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού  συνεπάγεται τη διάπραξη αξιόποινης πράξης ή επισύρει αστική ευθύνη του τηλεοπτικού οργανισμού ή αντίκειται στα χρηστά ήθη.

(5) Σε περίπτωση απόρριψης από τον τηλεοπτικό οργανισμό του αιτήματος για να απαντήσει ή μη ανταπόκρισης μέσα σε δεκαπέντε μέρες, ο αιτητής δύναται να προσφύγει στην Αρχή για επανεξέταση του αιτήματός του. Αν η Αρχή κρίνει δικαιολογημένο το αίτημα, ζητά από τον τηλεοπτικό οργανισμό, την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

(6) Η απάντηση προβάλλεται ή ανακοινώνεται μέσα σε επτά μέρες από την παραλαβή της ή από τη μέρα που η Αρχή ζητά από τον τηλεοπτικό οργανισμό την εφαρμογή του παρόντος άρθρου. Η απάντηση προβάλλεται ή ανακοινώνεται κατά προτίμηση στο ίδιο πρόγραμμα που έγινε η  σχετική αναφορά. Η υποχρέωση αυτή υπάρχει, ανεξάρτητα από κάθε άλλη τυχόν ευθύνη, αστική ή ποινική, και από το δικαίωμα αποζημίωσης του παθόντος.

(7) Σε περίπτωση μετάδοσης απάντησης οι πάροχοι θα έχουν δικαίωμα περιορισμού της έκτασής της, οσάκις είναι δυσανάλογα μακροσκελής σε σχέση με την αναφορά που την προκάλεσε, χωρίς να θίγεται, σε κάθε περίπτωση, η  ουσία της.

Ισότιμη μεταχείριση πολιτικών κομμάτων και άλλων

45.-(1) Οι αδειούχοι τηλεοπτικοί ή ραδιοφωνικοί οργανισμοί οφείλουν να μεταχειρίζονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις ειδικότερα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία, τα πολιτικά κόμματα, τους υποψήφιους Προέδρους, τους Βουλευτές τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιους τόσο για ανάδειξη των Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και για ανάδειξη των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, τις δημοτικές και κοινοτικές αρχές και τους πολίτες γενικά, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται το δικαίωμα του δημοσιογράφου στην αξιολόγηση των γεγονότων και καταστάσεων σύμφωνα με την ειδησεογραφική τους αξία και σημασία.

Για τους σκοπούς του παρόντος εδαφίου προεκλογική περίοδος σημαίνει περίοδο τριών μηνών πριν από οποιεσδήποτε εκλογές.

(2) Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η αγορά χρόνου σε τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό οργανισμό από οποιοδήποτε πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, η οποία αντίκειται στις πρόνοιες του εδαφίου (1) του παρόντος άρθρου.

Προβολή δημοσκοπήσεων

46.-(1) Απαγορεύεται η προβολή ή η μετάδοση από τους τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς οργανισμούς των αποτελεσμάτων οποιωνδήποτε δημοσκοπήσεων που σχετίζονται με εκλογές επτά μέρες πριν από τη διεξαγωγή οποιωνδήποτε εκλογών.

(2) Εταιρεία που διενεργεί δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιούνται κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου οφείλει πριν από τη δημοσίευση της, να καταθέσει στην Αρχή την ταυτότητα της έρευνας, υπόμνημα σχετικά με τη μεθοδολογία και τη δειγματοληψία που έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημοσκόπηση, αναλυτική κατάσταση του δείγματος πληθυσμού που χρησιμοποιήθηκε γι’ αυτή, καθώς και δείγμα του ερωτηματολογίου της δημοσκόπησης:

Νοείται ότι όλα τα πιο πάνω αναφερόμενα στοιχεία της δημοσκόπησης που κατατίθενται στην Αρχή τυγχάνουν προστασίας ως απολύτως εμπιστευτικές πληροφορίες και βρίσκονται υπό τη φύλαξη του Προέδρου της Αρχής. Κανένα άλλο πρόσωπο δεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά, εκτός αν αποφασιστεί η διεξαγωγή ειδικής έρευνας.

Οικονομικά οργανισμών

47.-(1) Ο ετήσιος ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσεως κάθε αδειούχου τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού οργανισμού δημοσιεύονται σε δύο τουλάχιστο καθημερινές εφημερίδες μέσα σε εννέα μήνες από τη λήξη του οικονομικού έτους.

(2) Αντίγραφο του ισολογισμού και απολογισμού αποστέλλεται μέσα στην ίδια προθεσμία στην Αρχή και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ποινικά αδικήματα

48. [Διαγράφηκε]
Ποινική ευθύνη νομικών προσώπων

49. [Διαγράφηκε]
Έλεγχος τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού οργανισμού

50. Ο κάτοχος άδειας υποχρεούται να επιτρέπει, ύστερα από λογική προειδοποίηση, σε εξουσιοδοτημένα από την Αρχή πρόσωπα την είσοδο στον τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό οργανισμό, να τους παρέχει τις διευκολύνσεις που είναι αναγκαίες για τεχνικό ή άλλο έλεγχο, καθώς και άλλα στοιχεία και πληροφορίες, οποτεδήποτε του ζητείται για σκοπούς εφαρμογής του παρόντος Νόμου.

Κανονισμοί

51.-(1) Για την καλύτερη εφαρμογή του παρόντος Νόμου η Αρχή εκδίδει, με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, Κανονισμούς.

(2) Χωρίς να επηρεάζεται η γενικότητα του εδαφίου (1) οι Κανονισμοί μπορούν να ρυθμίζουν τα πιο κάτω θέματα:

(α) Τον τύπο της αίτησης που υποβάλλεται για την έκδοση άδειας.

(β) Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που απαιτείται να έχει ο αδειούχος τηλεοπτικός ή  ραδιοφωνικός σταθμός, όσον αφορά τους θαλάμους και τους εγκαταστάσεις εκπομπής.

(γ) Την ελάχιστη οργανωτική δομή και στελέχωση του τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού οργανισμού.

(δ) Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν οποιαδήποτε αίτηση για χορήγηση άδειας.

(ε) Την ίση μεταχείριση των πολιτικών κομμάτων ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου, καθώς και των υποψήφιων Προέδρων, Bουλευτών και Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και των δημοτικών, κοινοτικών και κοινωνικών φορέων, χωρίς να επηρεάζεται η δημοσιογραφική ανεξαρτησία και ελευθερία στην ειδησεογραφική αξιολόγηση, διατύπωση και προβολή θεμάτων, γεγονότων και καταστάσεων.

(στ) Τρόπους ελέγχου αδειούχου τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού οργανισμού, όσον αφορά την τήρηση από αυτόν των όρων της άδειας του και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει δυνάμει του παρόντος Νόμου.

(ζ) Κώδικα που να διέπει με λεπτομέρεια τα των διαφημίσεων, ο οποίος ετοιμάζεται από την Αρχή έπειτα από διαβουλεύσεις με το Σύνδεσμο Διαφημιστών.

(η) Τον ελάχιστο αριθμό των ωρών εκπομπής.

(θ) Το ποσό και την εξασφάλιση της πληρωμής του με τραπεζική εγγύηση για εκτέλεση δικαστικής απόφασης που εκδόθηκε κατά του αδειούχου τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού οργανισμού για οποιαδήποτε αιτία.

(ι) Τον τρόπο τήρησης και δημοσίευσης των ισολογισμών και των αποτελεσμάτων χρήσεως οποιουδήποτε τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού οργανισμού, έτσι που να δηλώνονται οι πόροι του οργανσιμού, καθώς επίσης οι διαφημίσεις, τα δάνεια και οι συνεισφορές.

(ια) Tη διασφάλιση της ισότητας σε περίπτωση πολιτικών προγραμμάτων.

(ιβ) Τις αρχές που διέπουν τις εκπομπές, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στον παρόντα Νόμο.

(ιγ) Την επιβολή από την Αρχή τελών και δικαιωμάτων για υπηρεσίες που θα παρέχονται με βάση τις διατάξεις του παρόντος Νόμου.

(ιδ) Την επιβολή χρηματικών ποινών λόγω παράβασης των διατάξεων του παρόντος Νόμου και των Κανονισμών που εκδίδονται με βάση αυτόν, σε περίπτωση που αυτές δεν προβλέπονται στον παρόντα Νόμο.

(ιε) Θέματα κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας που αφορούν τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

(ιστ) Τα προσόντα, την κατάρτιση και τη μόρφωση των δημοσιογράφων και των άλλων φορέων του τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού οργανισμού.

(ιζ) Τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του συντακτικού προσωπικού.

(ιη) Τον καθορισμό των πολιτιστικών και ενημερωτικών προγραμμάτων.

(ιηΑ) τη ρύθμιση των θεμάτων που άπτονται των εκδηλώσεων μείζονος σημασίας και την άσκηση αποκλειστικών δικαιωμάτων από τους τηλεοπτικούς οργανισμούς.

(ιθ) Οποιοδήποτε άλλο θέμα το οποίο χρήζει ή είναι δεκτικό καθορισμού.

(3) Οι Κανονισμοί που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του παρόντος Νόμου θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση μέσα σε τέσσερις το αργότερο μήνες από την έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου.

(4) Σε Κανονισμούς που εκδόθηκαν ή που θεωρείται ότι εκδόθηκαν δυνάμει του παρόντος Νόμου-

(α) ο όρος “αδειούχος σταθμός” αντικαθίσταται με τον όρο “αδειούχος οργανισμός”∙

(β) ο όρος “ελεύθερος τηλεοπτικός σταθμός” αντικαθίσταται με τον όρο “ελεύθερος τηλεοπτικός οργανισμός”∙

(γ) ο όρος “θεματικός σταθμός” αντικαθίσταται με τον όρο “θεματικός τηλεοπτικός ή ραδιοφωνικός οργανισμός”∙

(δ) ο όρος “παγκύπριος σταθμός ή δίκτυο” αντικαθίσταται με τους όρους “τηλεοπτικός οργανισμός” ή “παγκύπριος ραδιοφωνικός οργανισμός”, ανάλογα με την περίπτωση∙

(ε) ο όρος “ραδιοφωνικός σταθμός” αντικαθίσταται με τον όρο “ραδιοφωνικός οργανισμός”∙

(στ) ο όρος “σταθμός” αντικαθίσταται με τον όρο “πάροχος υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων”∙

(η) ο όρος “σταθμός κωδικοποιημένων εκπομπών” αντικαθίσταται με τον όρο “τηλεοπτικός οργανισμός κωδικοποιημένων εκπομών” ή “συνδρομητικός τηλεοπτικός οργανισμός”∙

(ζ) ο όρος «τηλεμπορία» αντικαθίσταται με τον όρο “τηλεπώληση”∙

(θ) ο όρος “τηλεοπτικός σταθμός” αντικαθίσταται με τον όρο “τηλεοπτικός οργανισμός”∙

(ι) ο όρος “τοπικός σταθμός” αντικαθίσταται με τον όρο “τοπικός ραδιοφωνικός οργανισμός”∙

(ια) ο όρος “χρονοθυρίδα ή τηλεμπορικό παράθυρο” αντικαθίσταται με τον όρο “παράθυρο τηλεπώλησης”, στην κατάλληλη γραμματική παραλλαγή και έχουν την έννοια που αποδίδεται στους όρους αυτούς από το άρθρο 2 του παρόντος Νόμου.

Έκτακτη ανάγκη

52.-(1) Σε περίπτωση που κηρύσσεται οποτεδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή προνοείται στο Σύνταγμα ή κατάσταση πολιτικής άμυνας, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Πολιτικής Άμυνας Νόμου, κατά την οποία κρίνεται σκόπιμο για λόγους εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος να θέσει η κυβέρνηση υπό τον έλεγχο της τη μετάδοση μηνυμάτων ή οποιουδήποτε άλλου θέματος μέσω των πομπών τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού οργανισμού, ο Υπουργός μπορεί να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

(α) Να αναλάβει τον έλεγχο του τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού οργανισμού.

(β) Να ορίσει οποιοδήποτε πρόσωπο ως αρμόδιο για τον έλεγχο του τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού οργανισμού ή του εξοπλισμού του.

(γ) Να διατάξει τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό οργανισμό να παραδώσει σε αυτόν όλα τα μηνύματα που δόθηκαν για μετάδοση.

(δ) Να σταματήσει ή να καθυστερήσει τη μετάδοση οποιωνδήποτε τέτοιων μηνυμάτων ή να δώσει οδηγίες σε τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό οργανισμό, ώστε να σταματήσει ή να καθυστερήσει τη μετάδοση τους ή να τα παραδώσει σε αυτόν.

(ε) Να διατάξει τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό οργανισμό να συμμορφωθεί προς όλες τις οδηγίες τις οποίες ο Υπουργός κρίνει σκόπιμο να δώσει σχετικά με τη μετάδοση μηνυμάτων.

(2) Σε περίπτωση εφαρμογής του εδαφίου (1) του παρόντος άρθρου, ο τηλεοπτικός ή ραδιοφωνικός οργανισμός δικαιούται να λάβει από την Κυβέρνηση-

(α) Αποζημίωση για οποιαδήποτε ζημιά υφίσταται η περιουσία του τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού οργανισμού που οφείλεται άμεσα στην άσκηση των πιο πάνω εξουσιών˙

(β) οποιαδήποτε έξοδα τα οποία, λαμβανομένης υπόψη της φύσης της έκτακτης ανάγκης, έχει αναπόφευκτα υποστεί ο τηλεοπτικός ή ραδιοφωνικός οργανισμός λόγω της άσκησης των πιο πάνω προβλεπόμενων εξουσιών.

Μετάδοση ειδικών μηνυμάτων

53. -(1) Οποτεδήποτε κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το Σύνταγμα ή κατάσταση πολιτικής άμυνας, σύμφωνα με τον περί Πολιτικής Άμυνας Νόμο, ο τηλεοπτικός ή ραδιοφωνικός οργανισμός οφείλει να μεταδίδει με δικά του έξοδα, οποτεδήποτε του ζητηθεί αυτό από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, οποιαδήποτε ανακοίνωση ή μήνυμα ή εικόνα.

Για τους σκοπούς του παρόντος εδαφίου ο όρος “εξουσιοδοτημένο πρόσωπο” σημαίνει οποιοδήποτε που έχει εξουσιοδοτηθεί προς τούτο από τον Υπουργό με γραπτή γνωστοποίηση προς το τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό οργανισμό και περιλαμβάνει αξιωματικό της αστυνομίας όχι κατώτερο του βαθμού του Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας.

(2) Το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί από καιρό σε καιρό να ζητά από το τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό οργανισμό με γραπτή γνωστοποίηση του προς αυτόν να αποφεύγει σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο χρόνο να μεταδίδει ή να στέλλει τα μηνύματα που καθορίζονται στη γνωστοποίηση.

(3) Ο τηλεοπτικός ή ραδιοφωνικός οργανισμός έχει τη διακριτική ευχέρεια να ανακοινώσει ή να αποφύγει να ανακοινώσει ότι έχει δοθεί ή τροποποιηθεί ή αποσυρθεί τέτοια γνωστοποίηση.

Δωρεάν κάλυψη γεγονότων γενικού ενδιαφέροντος

54. [Διαγράφηκε]