ΜΕΡΟΣ VIII ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Υπουργικές οδηγίες

55.-(1) Το παρόν άρθρο ισχύει αναφορικά με κάθε αρμοδιότητα του συμβουλίου που ασκείται δυνάμει οποιασδήποτε από τις διατάξεις του παρόντος Νόμου.

(2) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις του παρόντος Νόμου, αν ο Υπουργός θεωρεί ότι το αποτέλεσμα ή ένα από τα αποτελέσματα οποιασδήποτε πράξης ή παράλειψης ή σκοπούμενης πράξης ή παράλειψης του Συμβουλίου αντίκειται ή θα αντίκειται στο δημόσιο συμφέρον, μετά από διαβουλεύσεις με το Συμβούλιο, έχει διακριτική εξουσία να απευθύνει στο Συμβούλιο τέτοιες οδηγίες σχετικές με τις πράξεις ή παραλείψεις του Συμβουλίου τις οποίες κρίνει αναγκαίες ή σκόπιμες για να παρεμποδίσει το αποτέλεσμα ή ανάλογα με την περίπτωση, για να παρεμποδίσει ή να μειώσει τη ζημιά που συνεπάγεται για το δημόσιο συμφέρον, το δε Συμβούλιο έχει καθήκον να συμμορφώνεται με κάθε τέτοια οδηγία:

Νοείται ότι καμιά διάταξη του παρόντος εδαφίου δεν μπορεί να ερμηνεύεται ότι επιτρέπει ή επιβάλλει στο Συμβούλιο την υποχρέωση να πράξει ή παραλείψει οτιδήποτε κατά παράβαση οποιασδήποτε διάταξης του παρόντος Νόμου.

Διαιτησία

56.-(1) Αν ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του παρόντος Νόμου ή σε σχέση με αυτήν αναφυεί μεταξύ του Συμβουλίου και οποιουδήποτε παραγωγού, εξαγωγέα ή άλλου προσώπου με το οποίο το Συμβούλιο έχει εμπορικές ή άλλες σχέσεις οποιαδήποτε διαφορά μη διοικητικής φύσης, η διαφορά αυτή μπορεί να υποβληθεί απ’ οποιοδήποτε μέρος αυτής στη διαιτησία μονομελούς διαιτητικού δικαστηρίου το οποίο διορίζεται κατόπιν συμφωνίας των μερών της διαφοράς ή αν δεν επιτυγχάνεται τέτοια συμφωνία, κατόπιν αίτησης οποιουδήποτε μέρους της διαφοράς, από το επαρχιακό δικαστήριο της επαρχίας όπου διαμένει ο παραγωγός ή το άλλο αυτό πρόσωπο.

(2) Ο διαιτητής μπορεί να εκδώσει τέτοια απόφαση αναφορικά με τη διαφορά την οποία θα θεωρήσει δίκαιη.

(3) Η ακρόαση της υπόθεσης που υποβάλλεται κατά τα άνω σε διαιτησία διεξάγεται, και η σχετική απόφαση εκδίδεται, στη Δημοκρατία σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον σ’ αυτή δίκαιο, περιλαμβανομένου του περί Διαιτησίας Νόμου.

Διάλυση και εκκαθάριση του Συμβουλίου

57.-(1) Aν, κατόπιν διαβουλεύσεων που διεξάγονται όπως αναφέρεται στο εδάφιο (2), ο Υπουργός το θεωρεί σκόπιμο, μπορεί με διάταγμα του να προβεί στη διάλυση του Συμβουλίου. Κατόπιν αυτού το Συμβούλιο κωλύεται να ασκήσει οποιαδήποτε από τις αρμοδιότητες που του χορηγούνται δυνάμει του παρόντος Νόμου, εκτός από εκείνες που δυνατό να είναι αναγκαίες για την ομαλή και λυσιτελή διάλυση του Συμβουλίου.

(2) Οι απαιτούμενες διαβουλεύσεις πριν από την έκδοση του διατάγματος δυνάμει του εδαφίου (1) διεξάγονται μεταξύ του Υπουργού και του Συμβουλίου ή οποιωνδήποτε οργανισμών που κατά τη γνώμη του Υπουργού εκπροσωπούν σε ουσιαστικό βαθμό τα συμφέροντα με βάση τα οποία διορίζονται τα μέλη του Συμβουλίου.

(3) Στο διάταγμα που εκδίδεται δυνάμει του παρόντος άρθρου ο Υπουργός διαλαμβάνει τέτοιες πρόνοιες που θεωρεί αναγκαίες για-

(α) Την εκκαθάριση των υποθέσεων του Συμβουλίου~

(β) την επιβολή και έισπραξη τελών για την αντιμετώπιση των υποχρεώσεων του Συμβουλίου, καθώς και των δαπανών εκκαθάρισης, στο μέτρο που οι υποχρεώσεις και δαπάνες αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από τα κεφάλαια ή άλλα στοιχεία του ενεργητικού του Συμβουλίου~

(γ) τη διάθεση πλεονάζοντων κεφαλαίων ή άλλων στοιχείων του ενεργητικού για τους σκοπούς που καθορίζονται στο διάταγμα, με την προϋπόθεση ότι οι σκοποί αυτοί σχετίζονται με την παραγωγή, εμπορία και εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών για τις οποίες το Συμβούλιο λειτουργούσε πριν από τη διάλυση του.

(4) Διάταγμα που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος άρθρου, κατά το μέρος αυτού που διέπει τα καθοριζόμενα στο εδάφιο (3) ζητήματα, υπόκειται σε τροποποίηση ή κατάργηση με μεταγενέστερο διάταγμα του Υπουργού που εκδίδει δυνάμει του παρόντος άρθρου.

(5) Διάταγμα που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος άρθρου υπόκειται σε ακύρωση με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τροποποίηση κτλ. του Παραρτήματος

58. Ο Υπουργός μπορεί κατά καιρούς, και αφού προηγουμένως διαβουλευθεί με το Συμβούλιο, με διάταγμα του που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, να τροποποιεί ή αντικαθιστά το συνημμένο στον παρόντα Νόμο Παράρτημα.

Κανονισμοί..

59. Το Συμβούλιο έχει εξουσία, με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει Κανονισμούς για την καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου και για τη ρύθμιση οποιουδήποτε θέματος το οποίο απαιτεί ή επιδέχεται ρύθμιση δυνάμει των διατάξεων αυτού.

Μεταβατικές διατάξεις

60. Για τους σκοπούς της πρώτης εφαρμογής των προνοιών του παρόντος Νόμου σε σχέση με την εσοδεία που πρόκειται να εξαχθεί αμέσως μετά την έναρξη της ισχύος του οποιεσδήποτε προθεσμίες που αναφέρονται σ’ αυτόν ή ο καθορισμός των τελών, καθώς και άλλων θεμάτων τα οποία χρήζουν καθορισμού με βάση τον παρόντα Νόμο μπορούν να συντμηθούν ή να παραταθούν ανάλογα ή να καθοριστούν κατά την κρίση του Συμβουλίου, για να μην επηρεαστεί η ομαλή και έγκαιρη εξαγωγή των επιτραπέζιων σταφυλιών.

Έναρξη ισχύος του παρόντος Νόμου

61. Η ισχύς του παρόντος Νόμου αρχίζει σε ημερομηνία που θα καθορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο με γνωστοποίηση του που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας:

Νοείται ότι ο Υπουργός μπορεί να προβεί στους δυνάμει του άρθρου 5 διορισμούς στο Συμβούλιο μετά από την ψήφιση του παρόντος Νόμου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος αυτού.