Συνοπτικός τίτλος

1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Προστασίας της Ονομασίας Κυπριακών Οίνων Νόμος.

Ερμηνεία

2. Στο Νόμο αυτό, εκτός αν προκύπτει διαφορετικά από το κείμενο-

“Κυπριακός οίνος” σημαίνει οποιοδήποτε οίνο που παράγεται στη Δημοκρατία από το χυμό σταφυλιού που καλλιεργείται σε αυτή.

“οινόπνευμα” σημαίνει οινοπνευματώδη ποτά που παράγονται από το χυμό των σταφυλιών.

“οίνος” σημαίνει το προϊόν από την οινοπνευματώδη ζύμωση του χυμού σταφυλιών.

Ονομασίες Κυπριακών οίνων

3. Κανένα πρόσωπο δεν πωλεί, εκθέτει προς πώληση ή διαφορετικά διαθέτει οποιοδήποτε Κυπριακό οίνο στη Δημοκρατία ή εξάγει ή αποπειράται να εξαγάγει οποιοδήποτε τέτοιο οίνο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα με την ονομασία οποιασδήποτε κατηγορίας οίνου που ορίζεται στη πρώτη στήλη του Παραρτήματος του Νόμου αυτού εκτός αν ο οίνος αυτός ανταποκρίνεται στην περιγραφή και πληρεί τους όρους που εκτίθενται στη δεύτερη στήλη του πιο πάνω Παραρτήματος απέναντι από την κατηγορία αυτή:

Νοείται ότι κανένας Κυπριακός οίνος δεν θεωρείται ότι έχει παύσει να ανταποκρίνεται σε τέτοια περιγραφή και να πληρεί τέτοιους όρους μόνο λόγω του ότι έχει αναμειχθεί με άλλο οίνο, χυμό σταφυλιών ή οινόπνευμα σε ποσότητα που δεν υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό σε όγκο του άλλου αυτού οίνου.

Ονομασία σημάτων για εξαγωγή

4.-(1) Κανένα πρόσωπο δεν εξάγει ή αποπειράται να εξαγάγει οποιοδήποτε Κυπριακό οίνο σε οποιαδήποτε ξένη χώρα που κηρύσσεται από το Υπουργικό Συμβούλιο με ειδοποίηση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας ως χώρα στην οποία εφαρμόζεται το άρθρο αυτό εκτός αν το δοχείο που περιλαμβάνει τον οίνο αυτό φέρει σήμα (το οποίο στο εξής στο άρθρο αυτό καλείται “το σήμα ονομασίας”) που περιγράφει την ονομασία της κατηγορίας του οίνου αυτού όπως εκτίθεται στην πρώτη στήλη του Παραρτήματος του Νόμου αυτού.

(2) Το σήμα ονομασίας δυνατό να απεικονίζεται με αυτοκόλλητη επιγραφή, σχέδιο ή αποτύπωση με σφραγίδα από λάστιχο, η οποία τίθεται, επισυνάπτεται, επικολλάται ή προσκολλάται επί του δοχείου που περιέχει τον Κυπριακό οίνο που πρόκειται να εξαχθεί.

Αδικήματα

5. Πρόσωπο το οποίο-

(α) ενεργεί κατά παράβαση οποιασδήποτε από τις διατάξεις του άρθρου 3 ή 4 του Νόμου αυτού

(β) ψεύτικα χρησιμοποιεί, σε σχέση με οποιοδήποτε οίνο, οποιαδήποτε ονομασία, σημείο, σήμα, ή άλλη ένδειξη, άμεσα ή έμμεσα, που έχει ως αποτέλεσμα ή που δίνει την εντύπωση, ότι ο οίνος υπάγεται σε μια από τις κατηγορίες που καθορίζονται στην πρώτη στήλη του Παραρτήματος του Νόμου αυτού,

υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις τετρακόσιες πενήντα λίρες ή και στις δύο αυτές ποινές και το Δικαστήριο που εκδικάζει το αδίκημα δύναται να διατάξει όπως κατασχεθεί οποιοσδήποτε οίνος αναφορικά με τον οποίο έχει διαπραχθεί το αδίκημα.

Εξουσία έκδοσης Κανονισμών

6. Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εκδίδει κανονισμούς που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας-

(α) που προνοούν για το διορισμό επιθεωρητών για να ελέγχουν οποιοδήποτε Κυπριακό οίνο και οποιοδήποτε χώρο όπου οποιοσδήποτε τέτοιος οίνος πωλείται ή εκτίθεται προς πώληση στη Δημοκρατία ή από τον οποίο σκοπεύεται να εξαχθεί οποιοσδήποτε τέτοιος οίνος από τη Δημοκρατία και οι οποίοι καθορίζουν τις εξουσίες των επιθεωρητών αυτών σε σχέση με αυτούς, περιλαμβανομένης εξουσίας να κατάσχουν οποιοδήποτε τέτοιο οίνο που πωλήθηκε ή εκτέθηκε προς πώληση ή προορίζεται για εξαγωγή, κατά παράβαση των διατάξεων του Νόμου αυτού

(β) που προνοούν για τον έλεγχο και δειγματοληψία Κυπριακών οίνων που εκτίθενται προς πώληση ή προορίζονται για εξαγωγή με οποιαδήποτε από τις ονομασίες που ορίζονται στην πρώτη στήλη του Παραρτήματος του Νόμου αυτού

(γ) γενικά που εξουσιοδοτούν τη λήψη τέτοιων μέτρων όπως δυνατό να είναι αναγκαία για την καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου αυτού

(δ) που προνοούν για ποινή με πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις εκατόν είκοσι πέντε λίρες, λόγω οποιασδήποτε παράβασης των κανονισμών αυτών ή λόγω οποιασδήποτε παρακώλυσης οποιουδήποτε επιθεωρητή διορισμένου δυνάμει αυτών.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Ονομασία κατηγορίας Κυπριακού οίνου Περιγραφή και όροι
Α. Κυπριακός Ξηρός Οίνος: Κόκκινος, άσπρος ή “Κοκκινέλι” (ροδόχρους) οίνος δύναμης σε οινόπνευμα 11 προς 17 τοις εκατό χωρίς την πρόσθεση οποιουδήποτε οινοπνεύματος μετά τη ζύμωση.
Β. Κυπριακός Ημι-Ξηρός Οίνος: Κόκκινος, άσπρος ή “Κοκκινέλι” (ροδόχρους) οίνος γλυκύτητας από 0.5 έως 1.5 βαθμών Baume και δύναμης σε οινόπνευμα πάνω από 15 τοις εκατό.
Γ. Κυπριακός Γλυκός Οίνος: Κόκκινος, άσπρος ή ροδόχρους οίνος γλυκύτητας από 1.5 έως 12 βαθμών Baume και δύναμης σε οινόπνευμα 15 έως 23 τοις εκατό.
Δ. Κυπριακή Κουμανταρία: Ειδικός οίνος που παράγεται από υπερώριμα ή ημιξηραμένα σταφύλια (“raisins passerilles”) που καλλιεργούνται στη Δημοκρατία, γλυκύτητας 6 βαθμών Baume και άνω και δύναμης σε οινόπνευμα 13 έως 20 τοις εκατό και που έχει την ιδιαιτερότητα, χαρακτήρα και ειδικό άρωμα αυτού του ξεχωριστού οίνου.
Ε. Κυπριακός Μοσχάτος Οίνος:

Οίνος που παράγεται από μοσχάτα σταφύλια, κόκκινος ή άσπρος, που έχει τη μοσχάτη γεύση, ξηρός, ημι-ξηρός ή γλυκός ως ακολούθως:-

(α) ξηρός, δύναμης σε οινόπνευμα 11 προς 17 τοις εκατό χωρίς την πρόσθεση οινοπνεύματος μετά τη ζύμωση.

(β) ημι-ξηρός, γλυκύτητας 0.5 έως 1.5 Baume και δύναμης σε οινόπνευμα πάνω από 15 τοις εκατό.

(γ) γλυκός, γλυκύτητας 1.5 έως 12 Baume και δύναμης σε οινόπνευμα 15 έως 23 τοις εκατό.

Στ. Κυπριακό Σέρρυ: Αναμειγμένος ξηρός ή ελαφρά γλυκός λευκός οίνος ο οποίος έχει υποβληθεί σε δεύτερη βραδεία ζύμωση από Μυκόδερμα Βίνη (sherry Flor) ενισχυμένος με καλό κονιάκ ή οινόπνευμα και που ωρίμασε κατάλληλα σε βαρέλια για τουλάχιστο δύο έτη.
Ζ. Κυπριακό Μιστέλλα: Αζύμωτος χυμός σταφυλιού ενισχυμένος με τη πρόσθεση οινοπνεύματος γλυκύτητας πάνω από 6 βαθμούς Baume και δύναμης σε οινόπνευμα 14 έως 20 τοις εκατό.