Εξουσίες παρέμβασης και καθήκοντα του Εφόρου

40.-(1) Κάθε Ταμείο είναι υπόχρεο να διατηρεί υγιείς διοικητικές και λογιστικές διαδικασίες, καθώς και κατάλληλους εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου, οι οποίοι να ορίζονται από τους κανόνες λειτουργίας του Ταμείου.

(2) Ο Έφορος δύναται -

(α) να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο, το ύψος του οποίου δεν δύναται να υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες εκατόν είκοσι πέντε ευρώ (€5.125) είτε κατά των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής, είτε κατά της χρηματοδοτούσας επιχείρησης, προκειμένου να αποφευχθεί ή να αρθεί οποιαδήποτε δυσλειτουργία, η οποία θίγει τα συμφέροντα των μελών και των δικαιούχων·

(β) να περιορίζει ή να απαγορεύει την ελεύθερη διάθεση των στοιχείων ενεργητικού του Ταμείου, ιδίως όταν –

(i) το Ταμείο δεν έχει συστήσει επαρκή τεχνικά αποθεματικά, όσον αφορά το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία ενεργητικού για να καλύψει τα τεχνικά αποθεματικά, ή/και

(ii) το Ταμείο δεν κατέχει τα ρυθμιστικά ίδια κεφάλαια.

(3) Ο Έφορος δύναται, προκειμένου να διαφυλάσσει τα συμφέροντα των μελών και των δικαιούχων, να μεταβιβάζει ολικώς ή μερικώς, τις νόμιμες εξουσίες της Διαχειριστικής Επιτροπής Ταμείου που είναι εγκατεστημένο στη Δημοκρατία, σε ειδικό αντιπρόσωπο κατάλληλο να τις ασκήσει.

(4)(α) Ο Έφορος δύναται να απαγορεύει ή να περιορίζει τις δραστηριότητες Ταμείου, ιδίως εάν-

(i) το Ταμείο δεν προστατεύει επαρκώς τα συμφέροντα των μελών και των δικαιούχων·

(ii) το Ταμείο δεν πληροί πλέον τους όρους λειτουργίας·

(iii) το Ταμείο αθετεί σοβαρά τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει των εφαρμοστέων κανόνων∙ ή/και

(iv) το Ταμείο δεν τηρεί τις απαιτήσεις, σε περίπτωση διασυνοριακής δραστηριότητας, όσον αφορά την κοινωνική και εργατική νομοθεσία του κράτους μέλους υποδοχής, στον τομέα των συνταξιοδοτικών παροχών.

(β) Οποιαδήποτε απόφαση για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων Ταμείου περιλαμβάνει ένα λεπτομερές σκεπτικό, είναι δικαιολογημένη και κοινοποιείται στο οικείο Ταμείο και στην ΕΑΑΕΣ.

(5) Οι διοικητικές εκτελεστές πράξεις που εκδίδονται σε σχέση με Ταμείο ή Διαχειριστική Επιτροπή ή χρηματοδοτούσα επιχείρηση κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή Κανονισμών ή οδηγιών, υπόκεινται σε προσφυγή στο Aνώτατο Δικαστήριο δυνάμει του Άρθρου 146 του Συντάγματος.

(6) O Έφορος, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, προβαίνει σε επιτόπιους ελέγχους στις εγκαταστάσεις του Ταμείου και εφόσον είναι απαραίτητο, ελέγχει τις αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί σε τρίτους, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον οι σχετικές εργασίες ασκούνται σύμφωνα με τους εποπτικούς κανόνες.