Διδακτικό ερευνητικό προσωπικό.

32.-(1)  Στο πανεπιστήμιο υπηρετεί διδακτικό ερευνητικό προσωπικό στον τομέα διδασκαλίας και έρευνας, τα μέλη του οποίου πρέπει να είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σε θέμα συναφές με το αντικείμενο της διδασκαλίας τους και ανάλογης πείρας.

(2)(α) Η αναφερόμενη στο εδάφιο (1) του άρθρου αυτού προϋπόθεση κατοχής διδακτορικού τίτλου για κατάληψη θέσης διδακτικού ερευνητικού προσωπικού δεν ισχύει προκειμένου περί γνωστικών αντικειμένων εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποία δεν είναι δυνατή ή δε συνηθίζεται η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.

(β) Για τους σκοπούς του παρόντος εδαφίου, <εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας γνωστικά αντικείμενα> μπορούν να θεωρηθούν οι τέχνες, καλές, εικαστικές και εφαρμοσμένες, η αρχιτεκτονική, η μουσική και ο χορός.  Στις περιπτώσεις αυτές τα προσόντα που μπορούν να υποκαθιστούν το διδακτορικό τίτλο για την εκλογή ή προαγωγή σε θέσεις διδακτικού ερευνητικού προσωπικού είναι:

i. καταληκτικός τίτλος Master ανάλογα με την περίπτωση,

ii. πορτοφόλιο στο οποίο να περιέχονται έργα που έχουν τύχει διακεκριμένης αναγνώρισης ή/και διακρίσεων,

iii. επαγγελματικά επιτεύγματα που περιλαμβάνουν έργα που έχουν τύχει διακεκριμένης αναγνώρισης ή/και διακρίσεων

iv. ακαδημαϊκή δραστηριότητα και δημοσιεύσεις:

Νοείται ότι για τη θέση Αναπληρωτή Καθηγητή απαιτείται, επιπρόσθετα με τα πιο πάνω και ακαδημαϊκή εμπειρία τουλάχιστον επτά ετών και για τη θέση του Καθηγητή, επιπρόσθετα με τα πιο πάνω και ακαδημαϊκή εμπειρία τουλάχιστον έντεκα ετών.

(3)  Τα προσόντα των μελών του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού, ο τρόπος επιλογής τους και οι όροι υπηρεσίας και ανέλιξής τους καθορίζονται στον Καταστατικό Χάρτη του πανεπιστημίου και είναι αντίστοιχα με τα διεθνή πρότυπα και τα ισχύοντα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

(4)  Τα μέλη του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού -

(α) απασχολούνται πάνω σε πλήρη βάση στη διδασκαλία, στην έρευνα και σε άλλα συναφή θέματα της ακαδημαϊκής κοινότητας

(β) έχουν ως πρωταρχική αρμοδιότητα και κύρια ευθύνη την εφαρμογή, ανάπτυξη και αναθεώρηση των προγραμμάτων σπουδών, τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας και την καθοδήγηση των φοιτητών· και

(γ) προβαίνουν ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες που συμβάλουν στην επιστημονική ενημέρωση της κοινωνίας.

(5)  Το διδακτικό ερευνητικό προσωπικό διαβαθμίζεται ιεραρχικά σε καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές, επίκουρους καθηγητές και λέκτορες.