ΔΕΚΑΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
(Άρθρο 43)
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ
ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ
Απόδοση του Φ.Π.Α., τιμολόγια Φ.Π.Α. και καταβολή του Φ.Π.Α.
1.—(1) Κανονισμοί δυνάμει της παρούσας παραγράφου μπορούν να απαιτούν την τήρηση λογαριασμών και την υποβολή φορολογικών δηλώσεων σε τύπο και με τρόπο που μπορεί να καθορίζονται στους Κανονισμούς και μπορούν να απαιτούν από τα υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα που παραδίδουν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες σε τέτοιες περιπτώσεις ή προς πρόσωπα, που μπορεί να καθορίζονται στους Κανονισμούς, να παραδίδουν στα πρόσωπα προς τα οποία πραγματοποιείται η συναλλαγή τιμολόγια (γνωστά ως "τιμολόγια Φ.Π.Α.") που περιέχουν δηλώσεις τέτοιων στοιχείων της συναλλαγής που μπορεί να καθορίζονται στους Κανονισμούς και των προσώπων από και προς τα οποία παραδίδονται τα αγαθά ή παρέχονται οι υπηρεσίες και που περιέχουν ένδειξη που μπορεί να απαιτείται από Κανονισμούς για το κατά πόσο είναι επιβλητέος Φ.Π.Α. επί της συναλλαγής δυνάμει του παρόντος Νόμου και στοιχεία οποιουδήποτε Φ.Π.Α. που είναι επιβλητέος τοιουτοτρόπως που μπορεί να καθορίζονται στους Κανονισμούς:
(2)Οι Κανονισμοί μπορούν, όταν απαιτούν να παραδοθεί τιμολόγιο Φ.Π.Α. σε σχέση με οποιαδήποτε περιγραφή συναλλαγής, να απαιτούν να παραδίδεται μέσα σε καθορισμένο χρόνο ύστερα από το χρονικό σημείο κατά το οποίο θεωρείται ότι λαμβάνει χώρα η συναλλαγή, ή σε τέτοιο χρόνο πριν από το χρονικό σημείο κατά το οποίο θεωρείται ότι πραγματοποιείται η συναλλαγή που μπορεί να απαιτείται από τους Κανονισμούς και μπορούν να επιτρέπουν να εκδοθεί τιμολόγιο σε χρόνο μεταγενέστερο από εκείνο που απαιτείται από τους Κανονισμούς όταν εκδίδεται σύμφωνα με γενικές ή ειδικές οδηγίες που εκδίδονται από τον Έφορο.
(3)Κανονισμοί δυνάμει της παρούσας παραγράφου μπορούν να προβλέπουν ειδικές ρυθμίσεις για τέτοιες φορολογητέες παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών από λιανοπωλητές που μπορεί να καθορίζονται από ή με βάση τους Κανονισμούς και, ιδιαίτερα—
(α) Να επιτρέπουν να καθορίζεται η αξία η οποία λαμβάνεται ως η αξία των συναλλαγών σε οποιαδήποτε καθορισμένη φορολογική περίοδο ή μέρος της, τηρουμένων οποιωνδήποτε περιορισμών, με μέθοδο που περιγράφεται σε οποιαδήποτε γνωστοποίηση του Εφόρου που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα σύμφωνα με τους Κανονισμούς ή που μπορεί να συμφωνείται με τον Έφορο· και
(β) να καθορίζουν την αναλογία των συναλλαγών που αποδίδεται σεοποιαδήποτε περιγραφή συναλλαγών και
(γ) να αναπροσαρμόζουν εκείνη την αξία και αναλογία για περιόδους που αποτελούνται από δύο ή περισσότερες καθορισμένες φορολογικές περιόδους ή μέρη τους.
(4)Κανονισμοί δυνάμει της παρούσας παραγράφου μπορούν να προβλέπουν, στις περιπτώσεις και τηρουμένων των όρων που καθορίζονται από ή με βάση τους Κανονισμούς, ότι ο Φ.Π.Α. σε σχέση με συναλλαγή μπορεί να αποδίδεται και να καταβάλλεται με αναφορά στο χρόνο που λαμβάνεται η αντιπαροχή για τη συναλλαγή· και οποιοιδήποτε τέτοιοι Κανονισμοί μπορούν να προβαίνουν σε τροποποιήσεις των διατάξεων του παρόντος Νόμου (περιλαμβανομένων ιδιαίτερα, αλλά χωρίς επηρεασμό της γενικότητας της εξουσίας, των διατάξεων για το χρόνο που, και τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες, επιτρέπεται έκπτωση του φόρου εισροών) τις οποίες το Υπουργικό Συμβούλιο κρίνει αναγκαίες ή σκόπιμες.
(5)Κανονισμοί δυνάμει της παρούσας παραγράφου μπορούν να προβλέπουν ότι, σε περιπτώσεις και υπό όρους που καθορίζονται από ή με βάση τους Κανονισμούς, ο Φ.Π.Α. σε σχέση με οποιαδήποτε παράδοση αγαθών υποκειμένων σε φόρο κατανάλωσης από υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο μπορεί να αποδίδεται και να καταβάλλεται κατά το χρόνο τελωνισμού τους ή σε μεταγενέστερο χρόνο και με άλλο τρόπο που μπορεί να επιτρέψει ο Έφορος.
(6)Κανονισμοί δυνάμει της παρούσας παραγράφου μπορούν να προβλέπουν—
(α) Ότι Φ.Π.Α. επιβλητέος σε μια καθορισμένη φορολογική περίοδο θεωρείται ως επιβλητέος σε άλλη τέτοια περίοδο· και
(β) τον τρόπο που γίνονται καταχωρήσεις στους λογαριασμούς για σκοπούς αναπροσαρμογής, είτε για τη διόρθωση λαθών είτε για άλλους λόγους· και
(γ) για τη διενέργεια αναπροσαρμογών σε σχέση με καταχωρήσεις που γίνονται στους λογαριασμούς για το σκοπό που αναφέρεται στην παράγραφο (β) πιο πάνω.
(7)Κανονισμοί δυνάμει της παρούσας παραγράφου μπορούν να προβλέπουν διαφορετικά για διαφορετικές καταστάσεις και μπορούν να προβλέπουν διαφορετικές ημερομηνίες ως έναρξη των καθορισμένων φορολογικών περιόδων των εφαρμοστέων σε διαφορετικά πρόσωπα.
(8)Οι διατάξεις των Κανονισμών που εκδίδονται δυνάμει της παρούσας παραγράφου που αφορούν περιπτώσεις στις οποίες αγαθά θεωρούνται ότι παραδόθηκαν από υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο δυνάμει της παραγράφου 5 του Δεύτερου Παραρτήματος μπορούν να απαιτούν να αποδίδεται και να καταβάλλεται ο Φ.Π.Α. ο επιβλητέος επί της παράδοσης, και να παρέχονται στοιχεία γι' αυτόν, από άλλο πρόσωπο και με τέτοιο τρόπο που μπορεί να καθορίζονται στους Κανονισμούς.
(9)Όταν, κατά το τέλος καθορισμένης φορολογικής περιόδου, το ποσό του οφειλόμενου Φ.Π.Α. από οποιοδήποτε πρόσωπο ή το ποσό οποιουδήποτε πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.Α. θα ήταν λιγότερο από μία λίρα, εκείνο το ποσό θεωρείται ως μηδέν.
Προσαγωγή τιμολογίων Φ.Π.Α. από ηλεκτρονικό υπολογιστή
2.—(1) Για τους σκοπούς εφαρμογής οποιασδήποτε διάταξης του παρόντος Νόμου, ή που ισχύει με βάση τον παρόντα Νόμο, η οποία σχετίζεται με τιμολόγια Φ.Π.Α., πρόσωπο θεωρείται ότι εκδίδει ή ότι παραδίδει σε άλλο πρόσωπο, τιμολόγιο Φ.Π.Α. αν τα απαιτούμενα στοιχεία καταχωρούνται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και διαβιβάζονται με ηλεκτρονικά μέσα και χωρίς την παράδοση οποιουδήποτε εγγράφου.
(2) Δε θεωρείται συμμόρφωση προς διάταξη που σχετίζεται με τιμολόγια Φ.Π.Α. η προσαγωγή μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή οποιουδήποτε υλικού άλλου εκτός από έγγραφο, ή η παράδοση τέτοιου υλικού που παράγεται με τον τρόπο αυτό ή η διαβίβαση που αναφέρεται στην υποπαράγραφο (1) πιο πάνω, εκτός αν το πρόσωπο που παράγει ή παραδίδει το υλικό ή προβαίνει στη διαβίβαση και, στην περίπτωση παραδοθέντος υλικού ή διαβίβασης, το πρόσωπο που το λαμβάνει—
(α) Έχει δώσει στον Έφορο τουλάχιστον ένα μήνα προηγουμένως, ειδοποίηση γραπτή ότι προτίθεται να παράγει ή να παραδίδει τέτοιο υλικό ή να προβαίνει σε τέτοια διαβίβαση ή, ανάλογα με την περίπτωση, να παραλαμβάνει τέτοιο υλικό ή διαβιβάσεις· και
(β) συμμορφώνεται με απαιτήσεις που καθορίζονται στους Κανονισμούς ή που μπορεί να επιβάλλει ο Έφορος από καιρό σε καιρό στην περίπτωσή του.
Εξουσία απαίτησης εγγύησης και προσαγωγής απόδειξης
3.—(1)Ο Έφορος δύναται να απαιτεί, ως όρο για να επιτρέψει ή να επιστρέψει οποιοδήποτε φόρο εισροών σε οποιοδήποτε πρόσωπο, την προσαγωγή εγγράφων που σχετίζονται με το Φ.Π.Α. τα οποία μπορεί να έχουν παραδοθεί σε αυτό το πρόσωπο και δύναται, αν το κρίνει απαραίτητο για την προστασία των δημόσιων εσόδων, να απαιτεί, ως όρο για να δέχεται οποιοδήποτε πιστωτικό υπόλοιπο Φ.Π.Α., την παροχή εγγύησης για το ποσό της πληρωμής που κρίνει κατάλληλη.
(2) Χωρίς επηρεασμό της εξουσίας του δυνάμει του άρθρου 37(7), όταν ο Έφορος το κρίνει αναγκαίο για την προστασία των δημόσιων εσόδων δύναται να απαιτεί από υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο, ως όρο για να παραδίδει αγαθά ή να παρέχει υπηρεσίες αυτό το πρόσωπο με φορολογητέα συναλλαγή, να παράσχει εγγύηση ή περαιτέρω εγγύηση, τόσου ποσού και με τρόπο που δύναται να καθορίσει, για την καταβολή οποιουδήποτε Φ.Π.Α. που είναι ή μπορεί να καταστεί οφειλόμενος από αυτό.
Ανάκτηση του Φ.Π.Α.
4.—(1)Φ.Π.Α. οφειλόμενος από οποιοδήποτε πρόσωπο είναι εισπρακτέος ως χρέος οφειλόμενο στη Δημοκρατία και οποιαδήποτε διαδικασία στο δικαστήριο για είσπραξη του χρέους ασκείται στο όνομα του Εφόρου.
(2)Όταν τιμολόγιο δείχνει ότι λαμβάνει χώρα παράδοση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών με Φ.Π.Α. επιβλητέο επί αυτής, είναι εισπρακτέο από το πρόσωπο που εξέδωσε το τιμολόγιο ποσό ίσο προς εκείνο που παρουσιάζεται στο τιμολόγιο ως Φ.Π.Α. ή αν δεν παρουσιάζεται Φ.Π.Α. χωριστά, προς τόσο μέρος του συνολικού ποσού που παρουσιάζεται ως πληρωτέο όσο λαμβάνεται ότι αντιπροσωπεύει Φ.Π.Α. επί της συναλλαγής.
(3)Η υποπαράγραφος (2) πιο πάνω εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το αν—
(α) Το τιμολόγιο είναι τιμολόγιο Φ.Π.Α. που εκδίδεται σύμφωνα με τηνπαράγραφο 1(1) πιο πάνω· ή
(β) η συναλλαγή που εμφαίνεται στο τιμολόγιο πραγματικά λαμβάνει ή έχει λάβει χώρα ή το ποσό που παρουσιάζεται ως Φ.Π.Α. ή οποιοδήποτε ποσό Φ.Π.Α., είναι ή ήταν επιβλητέο επί της συναλλαγής· ή
(γ) το πρόσωπο που εκδίδει το τιμολόγιο είναι υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο, ή όχι·
και οποιοδήποτε ποσό εισπρακτέο από πρόσωπο δυνάμει της υποπαραγράφου (2), αν είναι εν πάση περιπτώσει Φ.Π.Α., είναι εισπρακτέο ως Φ.Π.Α. και διαφορετικά είναι εισπρακτέο ως χρέος οφειλόμενο στη Δημοκρατία.
(4)Αν οποιοδήποτε πρόσωπο αρνείται ή αμελεί να καταβάλει οποιοδήποτε Φ.Π.Α οφειλόμενο από αυτό ή οποιοδήποτε ποσό εισπρακτέο ωσάν να ήταν Φ.Π.Α οφειλόμενος από αυτό, τότε κινητά αγαθά και ακίνητη ιδιοκτησία τέτοιου προσώπου υπόκεινται σε δήμευση προς ικανοποίηση του χρέους προς τη Δημοκρατία.
(5)Αναφορικά με τη διαδικασία της δήμευσης και τον τρόπο διάθεσης των αγαθών ή της ακίνητης ιδιοκτησίας που δημεύονται δυνάμει της υποπαραγράφου (4) πιο πάνω, καθώς και για την επιβολή και ανάκτηση εξόδων, επιβαρύνσεων και δικαιωμάτων σε σχέση με οτιδήποτε που πραγματοποιείται για τους σκοπούς της προηγούμενης υποπαραγράφου, το Υπουργικό Συμβούλιο εκδίδει σχετικούς Κανονισμούς:
(6) Οι προηγούμενες διατάξεις της παρούσας παραγράφου ισχύουν ως εάν οποιοδήποτε ποσό που απαιτείται ως εγγύηση δυνάμει του άρθρου 37(7) να ήταν εισπρακτέο ως Φ.Π.Α. οφειλόμενος από το πρόσωπο που απαιτείται να την παράσχει.
Καθήκον τήρησης αρχείων
5.—(1) Κάθε υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο τηρεί αρχεία που δυνατό να απαιτούν Κανονισμοί που εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο.
(2) Κανονισμοί δυνάμει της υποπαραγράφου (1) πιο πάνω μπορούν να προβλέπουν διαφορετικά για διαφορετικές περιπτώσεις και μπορούν να διατυπωθούν με αναφορά σε αρχεία που δυνατό να καθορίζονται σε γνωστοποίηση του Εφόρου που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας δυνάμει των εν λόγω Κανονισμών.
(3) Οι Κανονισμοί που αναφέρονται στην πιο πάνω υποπαράγραφο μπορούν να απαιτούν όπως οποιαδήποτε έγγραφα που τηρούνται δυνάμει της παρούσας παραγράφου θα διατηρούνται για περίοδο που δεν υπερβαίνει τα επτά έτη.
(4) Η δυνάμει της παρούσας παραγράφου υποχρέωση διατήρησης αρχείων μπορεί να εκπληρωθεί με τη διατήρηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτά με μέσα που μπορεί να εγκρίνει ο Έφορος· και όταν οι εν λόγω πληροφορίες διατηρούνται με αυτόν τον τρόπο, αντίτυπο οποιουδήποτε εγγράφου που αποτελεί μέρος των αρχείων, τηρουμένης της υποπαραγράφου (5) πιο κάτω, είναι δεκτό ως απόδειξη σε οποιαδήποτε διαδικασία, είτε πολιτική είτε ποινική, κατά την ίδια έκταση όπως τα ίδια τα αρχεία.
(5) Ο Έφορος δύναται να επιβάλλει, ως όρο για να εγκρίνει δυνάμει της υποπαραγράφου (4) πιο πάνω οποιαδήποτε μέσα διατήρησης πληροφοριών που περιέχονται σε οποιαδήποτε έγγραφα, εύλογες απαιτήσεις που κρίνει απαραίτητες για να εξασφαλίζεται ότι οι πληροφορίες θα καθίστανται αμέσως διαθέσιμες σε αυτόν ως να είχαν διατηρηθεί τα ίδια τα αρχεία.
(6) Δήλωση που περιέχεται σε έγγραφο που παράγεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή δεν είναι δεκτή ως απόδειξη σε πολιτική ή ποινική διαδικασία παρά μόνο σύμφωνα με τα άρθρα 5Α και 5Β του περί Αποδείξεως Νόμου.
(7) Κάθε πρόσωπο, άλλο από υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο, που παραδίδει αγαθά ή παρέχει υπηρεσίες στα πλαίσια ή για προώθηση οποιασδήποτε επιχείρησης που ασκείται από αυτό, διατηρεί για περίοδο επτά ετών—
(α) Οποιαδήποτε τιμολόγια και αποδείξεις είσπραξης που εκδίδονται προς αυτό σε σχέση με συναλλαγές προς αυτό για τους σκοπούς της επιχείρησής του· και
(β) οποιαδήποτε τιμολόγια και αποδείξεις είσπραξης εκδίδει το ίδιο το πρόσωπο σε σχέση με τις συναλλαγές του.
Παροχή πληροφοριών και προσαγωγή εγγράφων
6.—(1) Κανονισμοί που εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο δύνανται να προβλέπουν ότι τα υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα απαιτείται να γνωστοποιούν στον Έφορο οποιεσδήποτε λεπτομέρειες αλλαγών που αφορούν τα ίδια τα πρόσωπα ή που αφορούν οποιαδήποτε επιχείρηση που ασκείται από αυτά, τις οποίες ο Έφορος κρίνει αναγκαίες για σκοπούς ενημέρωσης του Μητρώου Φ.Π.Α.
(2)Κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται (υπό οποιαδήποτε ιδιότητα) στην παράδοση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών μέσα στα πλαίσια ή για προώθηση επιχείρησης ή προς το οποίο πραγματοποιείται τέτοια συναλλαγή και κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται (υπό οποιαδήποτε ιδιότητα) στην εισαγωγή αγαθών στη Δημοκρατία μέσα στα πλαίσια ή για προώθηση επιχείρησης—
(α) Παρέχει στον Έφορο, μέσα σε τόσο χρόνο και με τέτοιο τρόπο που μπορεί εύλογα να απαιτήσει, τέτοιες πληροφορίες που σχετίζονται με τα αγαθά ή τις υπηρεσίες ή με τη συναλλαγή ή την εισαγωγή, τις οποίες μπορεί εύλογα ο Έφορος να καθορίσει· και
(β) οφείλει, ύστερα από αξίωση εξουσιοδοτημένου προσώπου, να προσαγάγει ή να μεριμνήσει ώστε να προσαχθούν για επιθεώρηση από το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο—
(i) στην κύρια έδρα της επιχείρησης του προσώπου προς το οποίο υποβλήθηκε η αξίωση ή σε κάποιο άλλο τόπο που μπορεί εύλογα να απαιτήσει το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, και
(ii) σε τέτοιο χρόνο που μπορεί εύλογα να απαιτήσει το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο,
οποιαδήποτε έγγραφα που σχετίζονται με τα αγαθά ή υπηρεσίες ή τη συναλλαγή ή εισαγωγή.
(3)Εάν, δυνάμει της υποπαραγράφου (2) πιο πάνω, εξουσιοδοτημένο πρόσωπο έχει εξουσία να αξιώνει την προσαγωγή οποιωνδήποτε εγγράφων από οποιοδήποτε πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται η εν λόγω υποπαράγραφος, το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο έχει παρόμοια εξουσία να αξιώνει την προσαγωγή των εν λόγω εγγράφων από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που κρίνει το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο ότι τα κατέχει· εάν όμως οποιοδήποτε τέτοιο άλλο πρόσωπο διεκδικεί δικαίωμα επίσχεσης επί οποιουδήποτε εγγράφου που προσάγεται από αυτό, η προσαγωγή γίνεται χωρίς βλάβη του δικαιώματος επίσχεσης.
(4)Για τους σκοπούς της παρούσας παραγράφου, τα έγγραφα που σχετίζονται με παράδοση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή με την εισαγωγή αγαθών στη Δημοκρατία, λογίζονται ότι περιλαμβάνουν και οποιοδήποτε λογαριασμό κερδοζημιών και ισολογισμό που αφορά την επιχείρηση στα πλαίσια της οποίας τα αγαθά παραδίδονται ή οι υπηρεσίες παρέχονται ή τα αγαθά εισάγονται.
(5)Το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο δύναται να λαμβάνει αντίτυπα ή να αντιγράφει αποσπάσματα οποιουδήποτε εγγράφου που προσάγεται δυνάμει της υποπαραγράφου (2) ή (3) πιο πάνω.
(6)Αν το κρίνει αναγκαίο, το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο μπορεί να παραλάβει σε εύλογο χρόνο και να κατακρατήσει για εύλογη περίοδο οποιοδήποτε έγγραφο που προσάγεται δυνάμει της υποπαραγράφου (2) ή (3) πιο πάνω και, αν του ζητηθεί, εκδίδει απόδειξη παραλαβής των εγγράφων· και όταν διεκδικείται δικαίωμα επίσχεσης επί εγγράφου που προσάγεται δυνάμει της υποπαραγράφου (3) πιο πάνω, η παραλαβή του εγγράφου δυνάμει της παρούσας υποπαραγράφου δε θεωρείται ότι παραβιάζει το δικαίωμα επίσχεσης.
(7)Όταν έγγραφο που παραλήφθηκε από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο δυνάμει της παραγράφου (6) πιο πάνω ζητείται εύλογα για την ομαλή διεξαγωγή της επιχείρησης, το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο παραδίδει, μέσα σε εύλογο χρόνο, αντίτυπο του εγγράφου, χωρίς οποιαδήποτε χρηματική επιβάρυνση, στο πρόσωπο το οποίο το προσήγαγε ή μερίμνησε να προσαχθεί.
(8)Όταν οποιαδήποτε έγγραφα που παραλήφθηκαν δυνάμει των εξουσιών που παρέχει η παρούσα παράγραφος έχουν απωλεσθεί ή καταστραφεί, ο Έφορος αποζημιώνει τον ιδιοκτήτη τους για οποιεσδήποτε δαπάνες που εύλογα υφίσταται για την αντικατάσταση ή επιδιόρθωση των εγγράφων.
(9)Ο Έφορος δύναται να απαιτήσει από οποιαδήποτε κρατική αρχή ή αρχή τοπικής διοίκησης ή οργανισμό δημόσιου δικαίου να του παράσχει πληροφορίες που δυνατό να είναι αναγκαίες για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου.
(10)Κάθε υπάλληλος κρατικής αρχής, αρχής τοπικής διοίκησης ή οργανισμού δημόσιου δικαίου που έχει υπό τη φύλαξή του μητρώα, βιβλία, αρχεία ή άλλα έγγραφα των οποίων η εξέταση δυνατό να βοηθήσει στην εφαρμογή του παρόντος Νόμου, οφείλει να επιτρέπει σε οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο να τα εξετάζει και να λαμβάνει αντίτυπα ή να αντιγράφει αποσπάσματά τους, χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τέλους ή δικαιώματος.
Εξουσία λήψης δειγμάτων
7.—(1)Κάθε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, αν το κρίνει αναγκαίο για την προστασία των δημόσιων εσόδων, δύναται σε οποιοδήποτε χρόνο, να λαμβάνει, από τα αγαθά που είναι στην κατοχή προσώπου που παραδίδει αγαθά, τέτοια δείγματα που δυνατό να απαιτήσει το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με σκοπό να καθορίσει με ποιο τρόπο τα αγαθά ή τα υλικά από τα οποία κατασκευάστηκαν έπρεπε να τύχουν χειρισμού για τους σκοπούς του Φ.Π.Α.
(2)Οποιοδήποτε δείγμα που λαμβάνεται δυνάμει της παρούσας παραγράφου διατίθεται με τον τρόπο που καθορίζει ο Έφορος.
(3)Όταν λαμβάνεται δείγμα δυνάμει της παρούσας παραγράφου από τα αγαθά που βρίσκονται στην κατοχή οποιουδήποτε προσώπου και δεν επιστρέφεται σε αυτό μέσα σε εύλογο χρόνο και σε καλή κατάσταση, ο Έφορος αποζημιώνει το εν λόγω πρόσωπο με ποσό ίσο προς το κόστος του δείγματος με το οποίο έχει επιβαρυνθεί.
Είσοδος και έρευνα υποστατικών και προσώπων
8.—(1)Για τους σκοπούς άσκησης οποιωνδήποτε εξουσιών που παρέχονται δυνάμει του παρόντος Νόμου, εξουσιοδοτημένο πρόσωπο δύναται σε οποιοδήποτε εύλογο χρόνο να εισέρχεται σε υποστατικά, εξαιρουμένων των κατοικιών, που χρησιμοποιούνται σε σχέση με την άσκηση επιχείρησης.
(2)Όταν εξουσιοδοτημένο πρόσωπο έχει εύλογη αιτία να πιστεύει ότι υποστατικά χρησιμοποιούνται σε σχέση με φορολογητέες παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών, δύναται σε οποιοδήποτε εύλογο χρόνο να εισέρχεται και να επιθεωρεί τα εν λόγω υποστατικά, εξαιρουμένων των κατοικιών και να επιθεωρεί οποιαδήποτε αγαθά και έγγραφα που ευρίσκονται σε αυτά.
(3)Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη εξουσία που παρέχεται από τον παρόντα Νόμο, εάν υπάρχει εύλογη αιτία να πιστεύεται ότι διαπράττεται, έχει διαπραχθεί ή πρόκειται να διαπραχθεί αδίκημα σχετικό με το Φ.Π.Α. σε οποιαδήποτε υποστατικά ή ότι θα ανευρεθεί εκεί απόδειξη διάπραξης τέτοιου αδικήματος, τότε οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο δύναται να εισέλθει στα εν λόγω υποστατικά, εξαιρουμένων των κατοικιών, και να τα ερευνήσει.
(4)Χωρίς επηρεασμό των διατάξεων της προηγούμενης υποπαραγράφου ήοποιασδήποτε άλλης εξουσίας που παρέχεται από τον παρόντα Νόμο, ότανδικαστής ικανοποιείται με γραπτή ένορκη δήλωση εξουσιοδοτημένου προσώπου ότι υπάρχει εύλογη αιτία να πιστεύεται ότι διαπράττεται, έχει διαπραχθεί ή πρόκειται να διαπραχθεί αδίκημα σχετικό με το Φ.Π.Α. σε οποιαδήποτε υποστατικά ή ότι θα ανευρεθεί εκεί απόδειξη διάπραξης τέτοιου αδικήματος,τότε ο δικαστής δύναται να εκδώσει ένταλμα το οποίο να εξουσιοδοτεί τοπρόσωπο αυτό ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που κατονομάζεται στοένταλμα να εισέλθει και να ερευνήσει τα υποστατικά που κατονομάζονται στοένταλμα έρευνας.
(5)Κάθε ένταλμα έρευνας φέρει την υπογραφή του δικαστή που το εκδίδει,την ημερομηνία και ώρα εκδόσεως, καθώς επίσης και βεβαίωση του δικαστή ότιέχει εύλογα ικανοποιηθεί για την ύπαρξη ανάγκης εκδόσεως του εντάλματος.
(6)Οποιοδήποτε πρόσωπο που εισέρχεται σε υποστατικά δυνάμει των υποπαραγράφων (3) και (4) πιο πάνω δύναται—
(α) Να κατάσχει και να μετακινήσει οποιαδήποτε έγγραφα ή άλλα αντικείμενα που βρίσκονται στα υποστατικά, για τα οποία έχει εύλογη αιτία να πιστεύει ότι δυνατό να χρησιμεύσουν ως αποδεικτικά στοιχεία για τους σκοπούς οποιασδήποτε δικαστικής διαδικασίας· και
(β) να ερευνήσει ή να μεριμνήσει την έρευνα οποιουδήποτε προσώπουπου βρίσκεται στα υποστατικά για το οποίο έχει εύλογη αιτία ναπιστεύει ότι έχει στην κατοχή του οποιαδήποτε τέτοια έγγραφα ή άλλα αντικείμενα:
Νοείται ότι η έρευνα οποιασδήποτε γυναίκας ή κορασίδας διενεργείται απόγυναίκα.
(7)Πρόσωπο που έχει εξουσία με βάση την παρούσα παράγραφο να εισέλθει σε υποστατικά, δύναται να χρησιμοποιήσει τόση βία όση είναι εύλογα αναγκαία για την άσκηση της εξουσίας αυτής.
Διάταγμα πρόσβασης σε καταχωρημένες πληροφορίες
9.—(1) Όταν δικαστής, ύστερα από αίτηση εξουσιοδοτημένου προσώπου,ικανοποιείται ότι υπάρχει εύλογη αιτία να πιστεύεται ότι—
(α) Αδίκημα σε σχέση με το Φ.Π.Α. διαπράττεται, έχει διαπραχθεί ή πρόκειται να διαπραχθεί, και
(β) οποιεσδήποτε καταχωρημένες πληροφορίες (περιλαμβανομένουοποιουδήποτε εγγράφου οποιασδήποτε φύσεως) οι οποίες μπορεί ναχρησιμεύσουν ως αποδεικτικά στοιχεία για τους σκοπούς οποιασδήποτε διαδικασίας σε σχέση με το εν λόγω αδίκημα, είναι στην κατοχή οποιουδήποτε προσώπου,τότε μπορεί να εκδώσει διάταγμα δυνάμει της παρούσας παραγράφου.
(2) Το διάταγμα δυνάμει της παρούσας παραγράφου συνιστά διαταγή όπωςτο πρόσωπο το οποίο ο δικαστής κρίνει ότι έχει στην κατοχή του καταχωρημένες πληροφορίες στις οποίες αφορά η αίτηση—
(α) Παραχωρήσει πρόσβαση σε αυτές σε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, και
(β) επιτρέψει σε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο να παραλάβει και να κατακρατήσει οποιεσδήποτε από αυτές θεωρεί εύλογα αναγκαίες,
σε χρόνο όχι μεταγενέστερο από το τέλος της περιόδου 7 ημερών που αρχίζειτην ημερομηνία του διατάγματος ή από το τέλος τέτοιας μεγαλύτερης περιόδουπου δυνατό να καθορίζει το διάταγμα.
(3) Η αναφορά της υποπαραγράφου (2)(α) πιο πάνω σε παραχώρηση σε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο πρόσβασης σε καταχωρημένες πληροφορίες με τις οποίες σχετίζεται η αίτηση, περιλαμβάνει αναφορά σε παραχώρηση άδειας στο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο να λάβει αντίτυπα ή να αντιγράψει αποσπάσματα αυτών.
(4) Εάν οι καταχωρημένες πληροφορίες αποτελούνται από πληροφορίες που περιέχονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, το διάταγμα δυνάμει της παρούσας παραγράφου ισχύει ως διαταγή για να προσαχθούν οι πληροφορίες σε τύπο που είναι ορατός και ευανάγνωστος και, αν το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο επιθυμεί να τις μετακινήσει, σε τύπο που μπορεί να μετακινηθεί.
(5) Η παρούσα παράγραφος δεν επηρεάζει τις παραγράφους 6 και 8 πιο πάνω.
(6) Χωρίς επηρεασμό των προηγούμενων διατάξεων της παρούσας παραγράφου, κάθε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο έχει εξουσία, αν έχει εύλογη αιτία να πιστεύει ότι διαπράττεται ή έχει διαπραχθεί ή πρόκειται να διαπραχθεί αδίκημα που προνοείται στο άρθρο 46 ή 47, να απαιτήσει από οποιοδήποτε πρόσωπο που εύλογα πιστεύεται ότι είναι ενήμερο των γεγονότων ή περιστατικών του αδικήματος, να παραστεί στο γραφείο του ή σε οποιοδήποτε άλλο εύλογο μέρος για να εξεταστεί και να ληφθεί κατάθεση από αυτό σε σχέση με το αδίκημα και σε τέτοια περίπτωση εφαρμόζονται, τηρουμένων των αναλογιών, οι διατάξεις του εδαφίου (2) του άρθρου 5 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου.
Απόδειξη με πιστοποιητικό, κ.λ.π.
10.—(1) Πιστοποιητικό του Εφόρου που βεβαιώνει ότι—
(α) Κάποιο πρόσωπο ήταν ή δεν ήταν, σε οποιαδήποτε ημερομηνία, εγγεγραμμένο δυνάμει του παρόντος Νόμου· ή
(β) οποιαδήποτε φορολογική δήλωση που απαιτείται από ή με βάση τον παρόντα Νόμο δεν έχει υποβληθεί ή δεν έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε ημερομηνία· ή
(γ) οποιοσδήποτε Φ.Π.Α. που εμφαίνεται ως οφειλόμενος σε οποιαδήποτε φορολογική δήλωση που υποβλήθηκε ή βεβαίωση φόρου που εκδόθηκε ή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που λήφθηκε δυνάμει του παρόντος Νόμου, δεν έχει καταβληθεί· ή
(δ) οποιαδήποτε χρηματική επιβάρυνση ή πρόσθετος φόρος που επιβλήθηκε από τον Έφορο δυνάμει του παρόντος Νόμου δεν έχει καταβληθεί,
αποτελεί επαρκή απόδειξη του γεγονότος που βεβαιώνει, μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.
(2) Φωτογραφία οποιουδήποτε εγγράφου που προσκομίζεται στον Έφορο για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου και η οποία πιστοποιείται από τον ίδιο ότι συνιστά φωτογραφία του εν λόγω εγγράφου είναι δεκτή ως απόδειξη σε οποιαδήποτε διαδικασία, είτε πολιτική είτε ποινική, στην ίδια έκταση όπως το ίδιο το έγγραφο.
(3) Οποιοδήποτε έγγραφο που φέρεται ως πιστοποιητικό δυνάμει της υποπαραγράφου (1) ή (2) πιο πάνω, θεωρείται ότι αποτελεί τέτοιο πιστοποιητικό μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.
Διαγραφή χρεών
10. Το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να εκδώσει Κανονισμούς με βάση τους οποίους να καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να διαγράψει χρέη προς τον Έφορο που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή του παρόντος Νόμου και τα οποία, λόγω των περιστάσεων του οφειλέτη, δεν μπορούν να εισπραχθούν.