Περιορισμοί στην έκδοση αδειών

19.-(1) Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη διάταξη του παρόντος Νόμου, δεν παρέχεται άδεια σε εταιρεία, είτε σε ομόρρυθμη είτε σε ετερόρρυθμη εταιρεία είτε σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, όπως προνοείται στις παραγράφους (α), (β) και (γ) του εδαφίου (1) του άρθρου 16, που στο παρόν άρθρο αναφέρονται ως η “εταιρεία”, εκτός αν πληρούνται οι πιο κάτω προϋποθέσεις:

(α) Σε περίπτωση που εγγεγραμμένος ή νόμιμα δικαιούχος κάτοχος μετοχών αδειούχου εταιρείας είναι άλλη εταιρεία ή άλλες εταιρείες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στη Δημοκρατία ή σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγγεγραμμένος ή νόμιμα δικαιούχος μετοχών σε αυτή ή αυτές τις εταιρείες είναι άλλη ή άλλες εταιρείες, το σύνολο των μετοχών της τελευταίας ή των τελευταίων άλλων εταιρειών πρέπει να ανήκει σε φυσικά πρόσωπα και ο αριθμός των μετοχών, που κάθε φυσικό πρόσωπο θα κατέχει στην άλλη ή άλλες εταιρείες καθορίζεται από τις πρόνοιες του εδαφίου (2) του παρόντος άρθρου:

Νοείται ότι σε περίπτωση που εγγεγραμμένος ή νόμιμα δικαιούχος κάτοχος μετοχών αδειούχου εταιρείας είναι άλλη δημόσια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ή σε Χρηματιστήριο Αξιών κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλες δημόσιες εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ή σε Χρηματιστήριο Αξιών κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγγεγραμμένος ή νόμιμα δικαιούχος μετοχών σε αυτή ή αυτές τις εταιρείες είναι άλλη εταιρεία ή άλλες εταιρείες δεν είναι αναγκαίο το σύνολο των μετοχών της τελευταίας ή των τελευταίων άλλων εταιρειών να ανήκει σε φυσικά πρόσωπα:

Νοείται περαιτέρω ότι στην αναφερόμενη στην πιο πάνω επιφύλαξη περίπτωση η τελευταία ή οι τελευταίες εταιρείες δεν μπορεί να κατέχουν ή να ελέγχουν άμεσα ή έμμεσα η καθεμιά, ποσοστό πέραν του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ή στο Χρηματιστήριο Αξιών κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημόσιας εταιρείας που είναι νόμιμα δικαιούχος κάτοχος μετοχών αδειούχου εταιρείας.

(β) Κανένας μέτοχος δεν μπορεί να ελέγχει περισσότερο από το 25% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

(γ) Το σύνολο των μετοχών εταιρείας που ανήκουν σε πρόσωπα που είναι συγγενείς μεταξύ τους μέχρι δεύτερου βαθμού ή είναι σύζυγοι δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

(δ) Αλλοδαπός μπορεί να αποκτήσει, με άδεια του Υπουργικού Συμβουλίου, μετοχές εταιρείας που να μην υπερβαίνουν το 5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.

(δ1) Πολίτης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εταιρεία που γράφτηκε και απέκτησε νομική προσωπικότητα σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να ελέγχει περισσότερο από το 25% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της αδειούχου εταιρείας. [Σ.Σ.: Το παρόν εδάφιο σύμφωνα με το άρθρο 5(3) του τροποποιητικού Νόμου 78(I)/2001, καταργείται με την προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση].

(ε) Το μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας που μπορεί να ανήκει σε αλλοδαπούς δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25% του συνολικού μετοχικού της κεφαλαίου.

(ε1) Το συνολικό ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου αδειούχου εταιρείας που μπορεί να ανήκει σε πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εταιρείες που γράφτηκαν και απέκτησαν νομική προσωπικότητα σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 49%. [Σ.Σ.: Το παρόν εδάφιο σύμφωνα με το άρθρο 5(3) του τροποποιητικού Νόμου 78(I)/2001, καταργείται με την προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση].

(στ) Άδεια για ραδιοφωνικό σταθμό μικρής τοπικής κάλυψης παρέχεται σε εταιρεία ανεξάρτητα από τη μετοχική της σύνθεση.

(2)(α) Καμιά άλλη εταιρεία που είναι μέτοχος άλλης εταιρείας δεν μπορεί να κατέχει ή ελέγχει άμεσα ή έμμεσα ποσοστό περισσότερο από το 25% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

(β) Σε περίπτωση που μέτοχοι της εταιρείας είναι περισσότερες από μια άλλη εταιρεία, αυτές οι άλλες εταιρείες δεν μπορούν να κατέχουν συνολικά ή να ελέγχουν άμεσα ή έμμεσα ποσοστό περισσότερο από το 74% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

(γ) Φυσικό πρόσωπο που είναι μέτοχος άλλης εταιρείας η οποία είναι μέτοχος της εταιρείας, δεν μπορεί να κατέχει ή να είναι νόμιμα δικαιούχος κάτοχος μετοχών σε ποσοστό περισσότερο από 10% στην άλλη εταιρεία.

(δ) Σε περίπτωση που μέτοχοι της εταιρείας είναι περισσότεροι από μια άλλη εταιρεία κανένα πρόσωπο που είναι μέτοχος σε περισσότερες από μια άλλη εταιρεία, δεν μπορεί να είναι μέτοχος ή να ελέγχει μετοχές ή να είναι νόμιμα δικαιούχος κάτοχος μετοχών σε τέτοιες άλλες εταιρείες, το ποσοστό των οποίων συνολικά συμποσούται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των μετοχών της εταιρείας.

(ε) Καμιά άλλη εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη ή νόμιμα δικαιούχος κάτοχος μετοχών ή που ελέγχει άμεσα ή έμμεσα ποσοστό μεγαλύτερο από 25% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, δεν μπορεί να είναι μέτοχος της εταιρείας, αν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων της εταιρείας και της άλλης εταιρείας είναι ουσιαστικά τα ίδια ή έχουν πλειοψηφία πέραν του 50% των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και της άλλης εταιρείας.

(ζ) Σε περίπτωση που μέτοχοι της εταιρείας είναι άλλες εταιρείες πέραν της μίας, καμιά άλλη εταιρεία δεν μπορεί να είναι μέτοχος της εταιρείας, αν το διοικητικό συμβούλιο οποιασδήποτε άλλης εταιρείας ή αν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των άλλων εταιρειών είναι ουσιαστικά τα ίδια ή έχουν πλειοψηφία πέραν του 50% των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ή οποιασδήποτε από τις άλλες εταιρείες που είναι μέτοχος της εταιρείας.

(η) Το σύνολο των μετοχών άλλης ή άλλων εταιρειών που ανήκουν σε πρόσωπα που είναι συγγενείς μεταξύ τους μέχρι δεύτερου βαθμού ή είναι σύζυγοι δεν μπορεί να είναι περισσότερο από το 25% του συνολικού αριθμού ή αξίας, ως ήθελε είναι η περίπτωση των μετοχών που η άλλη ή που συνολικά οι άλλες εταιρείες έχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

(θ) Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου, κάθε άλλη εταιρεία, που μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, θα θεωρείται ως ιθύνουσα, θυγατρική, εξηρτημένη ή συνδεδεμένη εταιρεία, αν οι μετοχές κάθε τέτοιας άλλης εταιρείας κατέχονται ή ελέγχονται από μετόχους άλλης εταιρείας ή από την εταιρεία ή αν οι νόμιμοι δικαιούχοι κατέχουν ή ελέγχουν ποσοστό περισσότερο από 51% σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που είναι μέτοχος της εταιρείας.

(3) Άδεια δε χορηγείται-

(α) Σε φυσικό πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί για αδίκημα ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητας ή το οποίο πάσχει από διανοητική ασθένεια~

(β) σε εταιρεία στην οποία μέτοχος που ελέγχει περισσότερο από το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της είναι ένα από τα αναφερόμενα στην παράγραφο (α) του παρόντος εδαφίου πρόσωπα.

(4)(α) Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη διάταξη του παρόντος Νόμου, δε χορηγείται άδεια για ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού σε φυσικό πρόσωπο ή σε εταιρεία που κατέχει ή ελέγχει με οποιοδήποτε τρόπο-

(i) Ποσοστό μετοχών μεγαλύτερο του 5% σε εκδοτικό οίκο, εφημερίδα ή περιοδικό˙

(ii) ποσοστό μεγαλύτερο του 5% σε τηλεοπτικό σταθμό με παγκύπρια εμβέλεια.

(β) Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη διάταξη του παρόντος Νόμου, δε χορηγείται άδεια για ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού σε εταιρεία η οποία κατέχει ή ελέγχει με οποιοδήποτε τρόπο-

(i) ποσοστό μετοχών μεγαλύτερο του 5% σε εκδοτικό οίκο, εφημερίδα ή περιοδικό˙

(ii) ποσοστό μεγαλύτερο του 5% σε ραδιοφωνικό σταθμό με παγκύπρια εμβέλεια.

(γ) Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη διάταξη του παρόντος Νόμου, δε χορηγείται άδεια για ίδρυση τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού σε εταιρεία της οποίας οι μέτοχοι κατέχουν ή ελέγχουν με οποιοδήποτε τρόπο-

(i) ποσοστό μετοχών μεγαλύτερο του 5% σε εκδοτικό οίκο, εφημερίδα ή περιοδικό˙

(ii) ποσοστό μεγαλύτερο του 5% σε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό με παγκύπρια εμβέλεια, αντίστοιχα.

(δ) Για τους σκοπούς του παρόντος εδαφίου στο ποσοστό των μετοχών συνυπολογίζεται το ποσοστό μετοχών που κατέχουν πρόσωπα που είναι συγγενείς μεταξύ τους μέχρι δεύτερου βαθμού ή είναι σύζυγοι.

(5) Οι μέτοχοι εταιρείας, καθώς και οι νόμιμοι δικαιούχοι μετοχών, οι οποίοι κατέχουν μετοχές εταιρείας μέσω εντολοδόχων, στην οποία παραχωρείται άδεια ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού υποβάλλουν ένορκη δήλωση για τις μετοχές που κατέχουν αναφορικά με την αποκλειστική κυριότητα τους πάνω σ’ αυτές.

(6) Φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο παραβαίνει οποιαδήποτε διάταξη του παρόντος άρθρου είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια ή σε χρηματική ποινή μέχρι πενήντα χιλιάδες λίρες ή και στις δύο ποινές.

(7) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις του παρόντος ή οποιουδήποτε άλλου Νόμου, οι διατάξεις του παρόντος άρθρου τυγχάνουν εφαρμογής και για αδειούχο εταιρεία της οποίας τίτλοι εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.