ΜΕΡΟΣ Ι ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ
3

3. Σε οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία που είναι διάδικος το παιδί ή με οποιοδήποτε τρόπο επηρεάζεται το παιδί ή τα συμφέροντά του ή οπουδήποτε αλλού προβλέπεται από νόμο, το Δικαστήριο δύναται αυτεπάγγελτα ή κατόπιν αίτησης –

(α) του Επιτρόπου, ή

(β) του παιδιού που είναι διάδικος ή επηρεάζεται, αυτοπροσώπως ή

(γ) του Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ή

(δ) γονέα ή προσώπου που έχει τη γονική μέριμνα,

αφού προηγουμένως λάβει υπόψη του τυχόν ενστάσεις που υποβληθούν και αφού ακούσει και λάβει υπόψη τις απόψεις του επηρεαζόμενου παιδιού, ανάλογα με την ηλικία, ωριμότητα και τη δυνατότητα αντίληψής του, τις απόψεις των διαδίκων και τις απόψεις του προσώπου που έχει τη γονική μέριμνα του παιδιού, και εφόσον κρίνει ότι εξυπηρετείται το συμφέρον του παιδιού, να διορίσει με διάταγμα τον Επίτροπο ως αντιπρόσωπο του παιδιού με σκοπό την εκπροσώπηση του παιδιού και των συμφερόντων του στη συγκεκριμένη δικαστική διαδικασία και την καταχώρηση ή υποβολή από τον Επίτροπο εγγράφων προτάσεων, όπου αυτό ενδείκνυται.

4

4.-(1) Τηρουμένης της παραγράφου (5) του παρόντος Κανονισμού, αίτηση  για διορισμό του Επιτρόπου ως αντιπροσώπου παιδιού σε δικαστική διαδικασία γίνεται γραπτώς δια κλήσεως σύμφωνα με τον Τύπο του Παραρτήματος. Η αίτηση καταχωρείται στη Γραμματεία του Δικαστηρίου και πρέπει να φέρει την υπογραφή του αιτητή ή δικηγόρου που τον εκπροσωπεί και να συνοδεύεται από ένα αντίγραφο για κάθε διάδικο της δικαστικής διαδικασίας και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

(2) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις της παραγράφου (1), και προς εξυπηρέτηση του συμφέροντος του παιδιού, σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατεπείγοντος ή λόγω άλλων ειδικών περιστάσεων, η αίτηση δύναται να γίνεται και μονομερώς και το Δικαστήριο δύναται να εκδίδει προσωρινό διάταγμα διορισμού του Επιτρόπου και στη συνέχεια να διατάξει την ειδοποίηση όλων των διαδίκων για να μπορέσουν να ενστούν εναντίον του προσωρινού διατάγματος. Σε περίπτωση ένστασης, το Δικαστήριο, αφού ακούσει όλους τους διαδίκους δύναται να ακυρώσει, τροποποιήσει ή επικυρώσει το προσωρινό διάταγμα διορισμού.

(3) Σε κάθε περίπτωση η αίτηση υποστηρίζεται από ένορκο δήλωση του αιτητή ή δεόντως εξουσιοδοτημένου προσώπου και περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

(α) το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του παιδιού και των προσώπων που έχουν τη γονική του ευθύνη εφόσον είναι σε γνώση του αιτητή,

(β) τις οικογενειακές και προσωπικές συνθήκες του παιδιού που είναι σε γνώση του αιτητή,

(γ) την ηλικία, το βαθμό ωριμότητας και τη δυνατότητα αντίληψης του παιδιού, κατά την εκτίμηση του αιτητή ή που είναι σε γνώση του αιτητή,

(δ) τους λόγους επί των οποίων βασίζεται η αίτηση και επιτάσσουν την εκπροσώπηση του παιδιού και των συμφερόντων του στη δικαστική διαδικασία από τον Επίτροπο.

(4) Ταυτόχρονα με την καταχώρηση της αίτησης, η Γραμματεία ορίζει ημερομηνία πρώτης εμφάνισης ενώπιον του Δικαστηρίου το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών και επιδίδει το ταχύτερο δυνατόν πιστοποιημένο αντίγραφο της αίτησης στους διαδίκους, στα πρόσωπα που έχουν τη γονική ευθύνη του παιδιού, στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στον Επίτροπο, αν δεν είναι αυτός ο αιτητής, και σε κάθε πρόσωπο το οποίο κατά την κρίση του Δικαστηρίου δυνατό να επηρεαστεί από τον αιτούμενο διορισμό.

(5) Οποιοδήποτε πρόσωπο, στο οποίο επιδόθηκε η αίτηση, επιθυμεί να ενστεί, οφείλει να καταχωρήσει την ένστασή του στη Γραμματεία εντός δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία επίδοσης σε αυτό της αίτησης.

(6) Σε περίπτωση που η αίτηση υποβάλλεται αυτοπροσώπως από το επηρεαζόμενο παιδί, δεν απαιτείται η αίτηση να γίνει γραπτώς, αλλά μπορεί να γίνει και με προφορικό αίτημα του παιδιού προς τη Γραμματεία.

(7) Ταυτόχρονα με την υποβολή προφορικού αιτήματος από το παιδί, σύμφωνα με την παράγραφο (6) ανωτέρω, η Γραμματεία ορίζει ημερομηνία πρώτης εμφάνισης ενώπιον του Δικαστηρίου το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών και αποστέλλει σχετική γραπτή ειδοποίηση το ταχύτερο δυνατόν στους διαδίκους, στα πρόσωπα που έχουν τη γονική ευθύνη του παιδιού, στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στον Επίτροπο και σε κάθε πρόσωπο το οποίο κατά την κρίση του Δικαστηρίου δυνατό να επηρεαστεί από τον αιτούμενο διορισμό.