ΜΕΡΟΣ VIΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Επιθεωρητές

26.-(1) Η αρμόδια αρχή δύναται, με γνωστοποίησή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, να ορίζει λειτουργούς του Υπουργείου ως επιθεωρητές για σκοπούς επιθεώρησης και ελέγχου της εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος Νόμου και των προνοιών των Κανονισμών.

(2) Ο επιθεωρητής έχει τα ακόλουθα καθήκοντα και αρμοδιότητες:

(α) Επιθεωρεί τα ασθενοφόρα του προσώπου που υποβάλλει αίτηση για εγγραφή στο Μητρώο δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 14 ή του εγγεγραμμένου παροχέα υπηρεσιών ασθενοφόρου, ώστε να διασφαλίζει ότι πληρούν τις απαιτήσεις, προδιαγραφές και τον εξοπλισμό που καθορίζεται στο Πρότυπο CYS 1789:2020 για κάθε τύπο ασθενοφόρου οχήματος.

(β) υποβάλλει εισηγήσεις και εκθέσεις στην αρμόδια αρχή και τη συμβουλεύει για θέματα χορήγησης, διαφοροποίησης, ακύρωσης ή αναστολής πιστοποιητικού εγγραφής.

(γ) επισκέπτεται και ασκεί ετήσιο έλεγχο ή άλλον έκτακτο έλεγχο κριθεί αναγκαίος σε ασθενοφόρα, για να διαπιστώσει κατά πόσο ο εγγεγραμμένος παροχέας υπηρεσιών ασθενοφόρου συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του παρόντος Νόμου και των Κανονισμών και τηρεί τους όρους του πιστοποιητικού εγγραφής. και

(δ) αναφέρει στην αρμόδια αρχή κάθε περίπτωση κατά την οποία διάταξη του παρόντος Νόμου ή/και πρόνοια των Κανονισμών ή όρος του πιστοποιητικού εγγραφής, το οποίο έχει εκδοθεί δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου, δεν έχει τηρηθεί ή δεν τηρείται και τη συμβουλεύει για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τα οποία δύναται να περιλαμβάνουν αναστολή του πιστοποιητικού εγγραφής ή του πιστοποιητικού καταλληλότητας και κατηγοριοποίησης τύπου ασθενοφόρου οχήματος.

(3) Επιθεωρητής ο οποίος, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, λαμβάνει γνώση πληροφορίας ή στοιχείου, δεν τα αποκαλύπτει σε τρίτους, εκτός μόνο για σκοπούς εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή των προνοιών των Κανονισμών ή στο πλαίσιο δικαστικής διαδικασίας.

Εξουσίες εισόδου και επιθεώρησης

27.-(1) Ο Επιθεωρητής δύναται, κατά πάντα εύλογο χρόνο και αφού επιδείξει το αποδεικτικό της ιδιότητάς του, να ασκεί τις ακόλουθες εξουσίες:

(α) Να ελέγχει, για σκοπούς διαπίστωσης της διάπραξης αδικήματος κατά τα προβλεπόμενα στον παρόντα Νόμο, όχημα για το οποίο έχει εύλογη υποψία ότι χρησιμοποιείται ως ασθενοφόρο κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή των προνοιών των Κανονισμών∙

(β) να ελέγχει εγγεγραμμένο ασθενοφόρο όχημα, με σκοπό την άσκηση ετήσιου ή έκτακτου ελέγχου ή επιθεώρησης, για να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι διατάξεις του παρόντος Νόμου ή/και οι πρόνοιες των Κανονισμών ή/και οι όροι του πιστοποιητικού εγγραφής∙ και

(γ) να απαιτεί από τον εγγεγραμμένο παροχέα υπηρεσιών ασθενοφόρου τη διενέργεια επιτόπιου δοκιμαστικού ελέγχου της λειτουργίας συσκευής ή εξοπλισμού που απαιτείται να υπάρχει ή διατίθεται στο εγγεγραμμένο ασθενοφόρο όχημα δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή/και των προνοιών των Κανονισμών ή/και των όρων του πιστοποιητικού εγγραφής και, σε περίπτωση που διαπιστώνεται βλάβη ή κακή λειτουργία του, να απαιτεί την άμεση αντικατάσταση ή επιδιόρθωσή του.

(2) Επιθεωρητής ο οποίος ασκεί καθήκοντα και αρμοδιότητες για σκοπούς εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή/και των προνοιών των Κανονισμών δύναται να συνοδεύεται από άλλα πρόσωπα και να έχει μαζί του τέτοιο εξοπλισμό, όπως αυτός κρίνει αναγκαίο και, σε περίπτωση που εύλογα πιστεύει ότι έχει διαπραχθεί αδίκημα κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή/και των προνοιών των Κανονισμών, έχει εξουσία να κατάσχει και συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία που εύλογα πιστεύει ότι θα χρειαστούν σε ποινική δίωξη για το αδίκημα αυτό.

(3) Ο εγγεγραμμένος παροχέας υπηρεσιών ασθενοφόρου στον οποίο διεξάγεται έλεγχος και επιθεώρηση δυνάμει του παρόντος άρθρου, μεριμνά, ώστε να παρέχεται κάθε δυνατή διευκόλυνση στον επιθεωρητή για την ταχεία και απρόσκοπτη διεκπεραίωση της επιθεώρησης.