7.-(1) Τηρουμένων των διατάξεων του περί Εταιρειών Νόμου, το Ινστιτούτο διοικείται και ενεργεί μέσω των μελών του διοικητικού συμβούλιου που ασκούν όλες τις εξουσίες της εταιρείας όπως προβλέπεται στο καταστατικό της και ενεργεί μέσω αυτού.
(2) Το διοικητικό συμβούλιο διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του Υπουργού και απαρτίζεται από εννέα (9) μέλη, περιλαμβανομένου του προέδρου του, ως ακολούθως:
(α) Ένα (1) πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, με εμπειρία στη διοίκηση οργανισμών ή υπηρεσιών υγείας ή/και με αποδεδειγμένη γνώση και κατανόηση του τομέα της ογκολογίας, της οργάνωσης ογκολογικών υπηρεσιών και των αναγκών των ογκολογικών ασθενών, ως πρόεδρο, ο οποίος υποδεικνύεται από τον Υπουργό·
(β) δύο (2) εκπρόσωπους του Υπουργείου·
(γ) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών·
(δ) δύο (2) ιατρούς, με εξειδίκευση στον τομέα των ευρύτερων ογκολογικών υπηρεσιών, οι οποίοι υποδεικνύονται από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο:
(ε) έναν (1) εκπρόσωπο των ασθενών, ο οποίος υποδεικνύεται από την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου·
(στ) έναν (1) ακαδημαϊκό με εμπειρία στην έρευνα για τον καρκίνο, ο οποίος υποδεικνύεται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων με εκ περιτροπής εκπροσώπηση·
(ζ) έναν (1) εκπρόσωπο της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.
(3) Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εκλέγουν μεταξύ τους τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου.
(4) Η θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου είναι τριετής, με τη δυνατότητα επαναδιορισμού τους για μια ακόμα θητεία:
(5)(α) Στις συνεδρίες δύναται να παρακάθονται ο εκτελεστικός διευθυντής ή/και άλλο προσωπικό του Ινστιτούτου χωρίς δικαίωμα ψήφου.
(β) Οι αποφάσεις του Ινστιτούτου λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών του και, σε περίπτωση ισοψηφίας, ο πρόεδρος, ή, σε περίπτωση απουσίας του, ο αντιπρόεδρος, έχει δεύτερη ή νικώσα ψήφο.
(6) Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου εκπροσωπεί το Ινστιτούτο σε όλες τις σχέσεις του με τρίτους, εξώδικα και δικαστικά, υπογράφει εκ μέρους του Ινστιτούτου κάθε σύμβαση που συνάπτεται από το Ινστιτούτο, συγκαλεί τις συνεδρίες και προεδρεύει των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου, καταρτίζει και κοινοποιεί την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου και υπογράφει τα πρακτικά, αφού εγκριθούν από το διοικητικό συμβούλιο.
(7) Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του προέδρου, ο αντιπρόεδρος ασκεί τις προβλεπόμενες στις διατάξεις του παρόντος Νόμου και στις πρόνοιες των δυνάμει αυτού εκδιδόμενων Κανονισμών εξουσίες και καθήκοντα του προέδρου.
8.-(1) Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, προβαίνουν σε δήλωση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τυχόν συμφέρον τους σε επιχειρήσεις των οποίων οι δραστηριότητες είναι συναφείς με τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου.
(2)(α) Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος ή μέλος του διοικητικού συμβουλίου απέχει και δεν παρίσταται κατά τη διάρκεια συνεδρίας στη συζήτηση ή/και στη διαδικασία λήψης απόφασης επί θέματος για το οποίο έχει ο ίδιος ή συγγενικό του πρόσωπο μέχρι και τον τέταρτο (4ο) βαθμό συγγένειας άμεσο ή έμμεσο συμφέρον.
(β) Τα αναφερόμενα στο παρόν εδάφιο πρόσωπα δεν έχουν την εξουσία να υπογράψουν συμφωνία, διευθέτηση, σύμβαση ή έγγραφο δυνάμενο να κινήσει διαδικασίες συναλλαγής ή δραστηριότητες που αφορούν στο θέμα για το οποίο έχουν δηλώσει συμφέρον.
(3)(α) Σε περίπτωση κατά την οποία ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος ή μέλος του διοικητικού συμβουλίου έχει άμεσο ή έμμεσο συμφέρον επί θέματος το οποίο πρόκειται να συζητηθεί ή/και για το οποίο πρόκειται να ληφθεί απόφαση, γνωστοποιεί τη φύση του εν λόγω συμφέροντος σε συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου και δεν μετέχει σε συζητήσεις ή/και στη λήψη απόφασης για το συγκεκριμένο θέμα.
(β) Η γνωστοποίηση του συμφέροντος καταγράφεται στα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου.
(4) Πρόσωπο το οποίο παραλείπει να δηλώσει άμεσο ή έμμεσο συμφέρον του ιδίου ή συγγενικού του προσώπου μέχρι και τετάρτου βαθμού συγγένειας ή/και προβαίνει σε ψευδή δήλωση κατά παράβαση των διατάξεων των εδαφίων (1), (2) και (3), είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες ευρώ (€40.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.
9.-(1) Η θέση του προέδρου, του αντιπροέδρου ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου κενούται σε περίπτωση-
(α) θανάτου του·
(β) παραίτησής του·
(γ) τερματισμού των υπηρεσιών του από το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τα προβλεπόμενα στο εδάφιο (2).
(2) Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται με απόφασή του, η οποία δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, να τερματίσει τις υπηρεσίες του προέδρου, του αντιπροέδρου ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου-
(α) λόγω καταδίκης του για ποινικό αδίκημα, το οποίο ενέχει έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα·
(β) λόγω επιβολής σε αυτό ποινής φυλάκισης για την τέλεση ποινικού αδικήματος·
(γ) λόγω ασθένειας, αναπηρίας ή πνευματικής ή σωματικής ανικανότητας, η οποία τον καθιστά ανίκανο να εκπληρώνει επαρκώς τις αρμοδιότητες, τις εξουσίες ή τα καθήκοντά του για το υπόλοιπο της θητείας του:
(δ) έπειτα από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου, σε περίπτωση αδικαιολόγητης αποχής από την άσκηση των καθηκόντων του ή μετά από αδικαιολόγητη απουσία του από τις συνεδρίες του διοικητικού συμβουλίου για τρεις (3) συνεχείς φορές·
(ε) λόγω ανάκλησης της εξουσίας αντιπροσώπευσης μέλους του διοικητικού συμβουλίου από τον αντιπροσωπευόμενό του κατά τα προβλεπόμενα στο εδάφιο (2) του άρθρου 7·
(στ) λόγω κήρυξής του σε πτώχευση·
(ζ) λόγω κατάχρησης της θέσης του·
(η) λόγω μη εκπλήρωσης των οφειλών του προς το δημόσιο μέχρι και το έτος που προηγείται του αμέσως προηγούμενου έτους διορισμού του· και
(θ) για οποιονδήποτε άλλο λόγο, έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
(3) Για τους σκοπούς της παραγράφου (η) του εδαφίου (2), «οφειλές προς το δημόσιο» σημαίνει τα ποσά που οφείλονται προς υπουργείο ή τμήμα ή ανεξάρτητη υπηρεσία ή άλλο ειδικό ταμείο του κράτους, τα οποία θεωρούνται τελικά ή βεβαιωμένα ποσά, αναφορικά με τα οποία έχουν εξαντληθεί οι διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες για τον καθορισμό τους.
10.-(1) Σε περίπτωση κατά την οποία η θέση του προέδρου, του αντιπροέδρου ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου κενούται πριν από τη λήξη της θητείας του, το Υπουργικό Συμβούλιο προβαίνει στον διορισμό νέου μέλους, για το υπόλοιπο της θητείας του διοικητικού συμβουλίου, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 7.
(2) Σε περίπτωση κατά την οποία η κενωθείσα θέση είναι αυτή του προέδρου ή του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου, το διοικητικό συμβούλιο προβαίνει στην εκλογή νέου προέδρου ή αντιπροέδρου, αναλόγως της περίπτωσης, μετά από τον διορισμό του νέου μέλους από το Υπουργικό Συμβούλιο.