ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΝΟΜΟ
Ποινικά αδικήματα για παραβίαση δικαιωμάτων που παρέχονται δυνάμει του παρόντος Νόμου σε σχέση με συλλήψεις.

33. Μέλος της Αστυνομίας που παραβιάζει το δικαίωμα ενημέρωσης των δικονομικών δικαιωμάτων του υπόπτου ή του κατηγορουμένου που αναφέρεται στο εδάφιο (1) του άρθρου 3 ή που παραλείπει ή αμελεί ή δεν τηρεί υποχρέωση που θέτει το άρθρο 26, σε περίπτωση που η ιατρική εξέταση σχετίζεται με τη μεταχείριση του συλληφθέντος κατά τη σύλληψη και/ή την κράτησή του, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και υπόκειται, σε περίπτωση καταδίκης του, σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις χίλιες λίρες ή και στις δύο αυτές ποινές.

Πειθαρχικά αδικήματα, διαδικασίες και ποινές.

34.-  (1)  Τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 33, μέλος της Αστυνομίας ή του προσωπικού της φυλακής ή υπεύθυνος κρατητηρίου, ανάλογα με την περίπτωση, που δεν τηρεί υποχρέωσή του δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή παραβιάζει δικαίωμα που παρέχεται δυνάμει αυτού ή παραλείπει να συμμορφωθεί προς οποιαδήποτε διάταξή του είναι ένοχο πειθαρχικού αδικήματος.

(2)  Σε σχέση με πειθαρχικά αδικήματα δυνάμει του εδαφίου (1) εφαρμόζονται οι πειθαρχικές διαδικασίες που προβλέπονται στον εκάστοτε σε ισχύ οικείο νόμο και τους κανονισμούς που εκδίδονται με βάση αυτόν.

Ποινική ευθύνη δυνάμει του περί της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (Κυρωτικού) Νόμου.

35.   Οι διατάξεις των άρθρων 33 και 34 δεν επηρεάζουν ή περιορίζουν με οποιοδήποτε τρόπο την ποινική ευθύνη και τιμωρία που προβλέπεται στον περί της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (Κυρωτικό) Νόμο για υποβολή σε βασανιστήρια ή σε σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία και, σε περίπτωση που η παραβίαση δικαιώματος από υπεύθυνο κρατητηρίου ή άλλο μέλος της Αστυνομίας ή του προσωπικού της φυλακής συνιστά υποβολή σε βασανιστήρια ή σε σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία, σύμφωνα με την έννοια και κατά παράβαση του υπό αναφορά νόμου, ο υπεύθυνος κρατητηρίου ή άλλο μέλος της Αστυνομίας ή του προσωπικού της φυλακής είναι ένοχος ποινικού αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκεινται σε τιμωρία κατά τα διαλαμβανόμενα στον υπό αναφορά Νόμο.

Αγώγιμο δικαίωμα σε αποζημιώσεις.

36. -(1)  Πρόσωπο του οποίου παραβιάζεται δικαίωμα που του παρέχει ο παρών Νόμος έχει αγώγιμο δικαίωμα σε αποζημιώσεις για την παραβίαση αυτή εναντίον του κράτους και του μέλους της Αστυνομίας ή του προσωπικού της φυλακής ή υπευθύνου του κρατητηρίου που ευθύνεται για την παραβίαση του δικαιώματός του και δικαιούται για την παραβίαση δίκαιη αποζημίωση, ανεξάρτητα από το κατά πόσο έχει υποστεί οποιαδήποτε πραγματική βλάβη ή ζημιά ή χρηματική ή άλλη απώλεια ως αποτέλεσμα αυτής.

(2)  Πρόσωπο που έχει αγώγιμο δικαίωμα δυνάμει του εδαφίου (1) δεν παρεμποδίζεται από το να διεκδικήσει αποζημιώσεις ή άλλη θεραπεία για την παραβίαση στη βάση αγώγιμου δικαιώματος που του παρέχεται ή αναγνωρίζεται δυνάμει οποιουδήποτε άλλου νόμου ή και να διεκδικήσει ταυτόχρονα θεραπεία στη βάση του αγώγιμου δικαιώματος του πιο πάνω εδαφίου και οποιουδήποτε άλλου αγώγιμου δικαιώματος.

Έκταση εφαρμογής του παρόντος Νόμου.

37.  Ο παρών Νόμος εφαρμόζεται επίσης:

(α) όταν η σύλληψη γίνεται από πρόσωπο άλλο από μέλος της Αστυνομίας το οποίο  είναι ειδικά εξουσιοδοτημένο με νόμο να ασκεί εξουσίες σύλληψης προσώπων,

(β) σε κρατούμενο σύμφωνα με την έννοια του άρθρου 2 ο οποίος συνελήφθη από πρόσωπο που αναφέρεται στην παράγραφο (α) και σε συγγενικά αυτού πρόσωπα,

(γ) τηρουμένων των αναλογιών, σε πρόσωπο που ενώ αρχικά δεν είναι ύποπτος ή κατηγορούμενος, κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του από την Αστυνομία Κύπρου ή άλλο αρμόδιο πρόσωπο, καθίσταται ύποπτος ή κατηγορούμενος,

(δ) τηρουμένων των αναλογιών, σε οποιοδήποτε πρόσωπο καλείται από τον ανακριτή ως ύποπτος ή κατηγορούμενος για την τέλεση αξιόποινης πράξης, με σκοπό την ανάκριση και τη λήψη κατάθεσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου.

Ευάλωτα πρόσωπα

38.(1) Κατά την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες ύποπτου ή κατηγορούμενου προσώπου που είναι ευάλωτο πρόσωπο.

(2)  Για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου, «ευάλωτο πρόσωπο» θεωρείται ύποπτος ή κατηγορούμενος που δεν είναι σε θέση να κατανοήσει ή να συμμετάσχει ουσιαστικά στην ποινική διαδικασία λόγω της ηλικίας, της διανοητικής ή της σωματικής του κατάστασης ή λόγω αναπηρίας.

Ρήτρα μη υποβάθμισης δικαιωμάτων και δικονομικών εγγυήσεων

39.  Η εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου δεν περιορίζει και επιτρέπει απόκλιση από τα δικαιώματα και τις δικονομικές εγγυήσεις που κατοχυρώνονται από-

(α) Το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος  κυρώθηκε από τον περί της Συνθήκης της Λισσαβόνας για την τροποποίηση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης περί Ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Κυρωτικό) Νόμο·

(β) την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, η οποία κυρώθηκε από τον περί της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως διά την προάσπισην των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Κυρωτικό) Νόμο του 1962,

(γ) άλλες διατάξεις του διεθνούς ή ημεδαπού δικαίου που παρέχουν σε ύποπτο ή κατηγορούμενο ευρύτερα δικαιώματα από αυτά που παρέχει ο παρών Νόμος.