ΜΕΡΟΣ ΙV ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Περιορισμοί στη διεξαγωγή άλλων δραστηριοτήτων

13. Οι δραστηριότητες του ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος, εκτός από την έκδοση ηλεκτρονικού χρήματος, περιορίζονται -

(α) Στην παροχή χρηματοπιστωτικών και μη χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, οι οποίες συνδέονται στενά με την έκδοση ηλεκτρονικού χρήματος, όπως η διαχείριση ηλεκτρονικού χρήματος με την εκτέλεση λειτουργικών και άλλων βοηθητικών εργασιών που σχετίζονται με την έκδοσή του, καθώς και η έκδοση και διαχείριση άλλων μέσων πληρωμής, με εξαίρεση οποιαδήποτε πιστοδοτική δραστηριότητα· και

(β) στην αποθήκευση στοιχείων στο ηλεκτρονικό υπόθεμα - μέσο εκ μέρους άλλων επιχειρήσεων ή δημοσίων αρχών.

Απαγορεύεται η αποδοχή καταθέσεων και η διεξαγωγή άλλων παρεμφερών δραστηριοτήτων

14.-(1) Τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 13, απαγορεύεται σε ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος να αποδέχεται καταθέσεις ή να ασκεί τραπεζικές εργασίες ή άλλες εργασίες που είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με τραπεζικές εργασίες ή σχετίζονται στενά με αυτές:

Νοείται ότι, η είσπραξη ποσών κατά την έννοια που αποδίδεται στον όρο «ηλεκτρονικό χρήμα» στο άρθρο 2, δεν συνιστά εργασίες αποδοχής καταθέσεων ή άλλων επιστρεπτέων κεφαλαίων, αν τα εισπραττόμενα ποσά ανταλλάσσονται αμέσως με ηλεκτρονικό χρήμα.

(2) Απαγορεύεται σε ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος να κατέχει οποιοδήποτε δικαίωμα συμμετοχής σε άλλες εταιρείες, εκτός αν οι εταιρείες αυτές εκτελούν λειτουργικές ή άλλες βοηθητικές εργασίες που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό χρήμα, το οποίο εκδίδεται ή διανέμεται από το εν λόγω ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος.

Περιορισμοί στη μέγιστη αξία ηλεκτρονικού χρήματος που είναι δυνατόν να αποθηκευτεί

15. Εκτός αν η Κεντρική Τράπεζα ορίσει διαφορετικά, απαγορεύεται η μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα του ηλεκτρονικού μέσου που παραχωρείται για αποθήκευση του ηλεκτρονικού χρήματος να υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες λίρες (ΛΚ£3000) ή το ισότιμο ποσό σε ευρώ.

Διαφάνεια στις χρεώσεις

16. Κάθε ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, καθώς και κάθε ίδρυμα που εκδίδει ηλεκτρονικό χρήμα δυνάμει άδειας που του χορηγήθηκε από κράτος μέλος κατά τις διατάξεις του άρθρου 10, παρέχει στον κομιστή, λεπτομέρειες για τυχόν χρεώσεις ή ανάκτηση εξόδων που σχετίζονται με την έκδοση ή εξαργύρωση του ηλεκτρονικού χρήματος ή για οποιεσδήποτε αλλαγές που επιβάλλει σε τέτοιες χρεώσεις ή τέτοια έξοδα.

Όροι συναλλαγής και εξαργύρωση

17.-(1) Τηρουμένων των διατάξεων του παρόντος Νόμου, οποιαδήποτε συναλλαγή σε ηλεκτρονικό χρήμα διέπεται από τις πρόνοιες της σύμβασης που συνάπτεται μεταξύ του εκδίδοντος ιδρύματος και του κομιστή.

(2) Η σύμβαση που αναφέρεται στο εδάφιο (1), ορίζει σαφώς τους όρους, υπό τους οποίους ο εκδότης εξαργυρώνει το ηλεκτρονικό χρήμα όταν ο κομιστής το ζητήσει. Στη σύμβαση καθορίζεται το ελάχιστο όριο εξαργύρωσης:

Νοείται ότι, το όριο αυτό δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει τα δέκα ευρώ (Є 10) ή το ισότιμο ποσό σε κυπριακές λίρες.

(3) Ο κομιστής ηλεκτρονικού χρήματος δικαιούται, κατά την περίοδο ισχύος του χρήματος αυτού, να ζητήσει την εξαργύρωσή του στην ονομαστική αξία σε κέρματα και χαρτονομίσματα ή με μεταφορά σε τραπεζικό λογαριασμό χωρίς άλλα τέλη από τα απολύτως αναγκαία για την εκτέλεση της συγκεκριμένης πράξης.