Παραβάσεις και επιβολή διοικητικού προστίμου

25.-(1) Ο Αρχιεπιθεωρητής δύναται να επιβάλει σε οποιοδήποτε πρόσωπο διοικητικό πρόστιμο, ανάλογα με τη φύση, τη βαρύτητα και τη διάρκεια της παράβασης και ανεξάρτητα από το αν συντρέχει περίπτωση ποινικής ευθύνης δυνάμει του παρόντος Νόμου και/ ή Κανονισμών που εκδίδονται δυνάμει αυτού ή άλλης νομοθεσίας, λόγω παράβασης διατάξεων του Κανονισμού REACH, του Κανονισμού CLP, του Κανονισμού PIC και/ ή των δυνάμει αυτού εκδιδόμενων Κανονισμών, αναφορικά με την οποία δύναται να επιβληθούν διοικητικά πρόστιμα που δεν υπερβαίνουν τις είκοσι χιλιάδες ευρώ (€20.000), σύμφωνα με Κανονισμούς που εκδίδονται δυνάμει των διατάξεων της παραγράφου (δ) του εδαφίου (2) του άρθρου 4.

(2) Κατά την επιβολή του διοικητικού προστίμου, ο Αρχιεπιθεωρητής δύναται, αν το θεωρήσει σκόπιμο, να λάβει υπόψη του οποιαδήποτε ανάληψη δέσμευσης που παρέχεται έναντι του από τον παραβάτη ή εκ μέρους του παραβάτη, αναφορικά με τη γενόμενη παράβαση και την προοπτική άρσης ή αποκατάστασης αυτής.

(3) Τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται αθροίζονται όταν πρόκειται για πολλαπλές παραβάσεις αναφορικά με την ίδια χημική ουσία, μείγμα, αντικείμενο και/ ή ενδιάμεσο προϊόν, ανάλογα με την περίπτωση.

(4) Ο Αρχιεπιθεωρητής, πριν επιβάλει διοικητικό πρόστιμο, ειδοποιεί το επηρεαζόμενο πρόσωπο για την πρόθεση του αυτή, ενημερώνοντας το για τους λόγους για τους οποίους προτίθεται να πράξει τούτο και παρέχοντας σε αυτό το δικαίωμα υποβολής παραστάσεων εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της ειδοποίησης.

(5) Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται με γραπτή αιτιολογημένη απόφαση του Αρχιεπιθεωρητή που κοινοποιείται στο επηρεαζόμενο πρόσωπο και στην οποία -

(α) καθορίζεται η παράβαση, και

(β) περιλαμβάνονται πληροφορίες αναφορικά με-

(i) το δικαίωμα του επηρεαζομένου προσώπου να ασκήσει ιεραρχική προσφυγή στον Υπουργό σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26, και

(ii) το δικαίωμα του επηρεαζομένου προσώπου να προσβάλει την απόφαση με προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο, σύμφωνα με το Άρθρο 146 του Συντάγματος και την προθεσμία, εντός της οποίας αυτή δύναται να ασκηθεί.

(6) Η απόφαση για επιβολή διοικητικού προστίμου καθίσταται εκτελεστή με την κοινοποίησή της στο επηρεαζόμενο πρόσωπο.

(7) Κατά της απόφασης για επιβολή διοικητικού προστίμου, επιτρέπεται η άσκηση ιεραρχικής προσφυγής ενώπιον του Υπουργού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26.

(8) Σε περίπτωση άρνησης ή/και παράλειψης καταβολής των, δυνάμει των παρόντων Κανονισμών, επιβαλλόμενων από τον Αρχιεπιθεωρητή διοικητικών προστίμων, λαμβάνονται δικαστικά μέτρα και το οφειλόμενο ποσό εισπράττεται ως αστικό χρέος οφειλόμενο προς τη Δημοκρατία.

(9) Σε περίπτωση που το διοικητικό πρόστιμο που επιβλήθηκε προσβλήθηκε επιτυχώς ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου οι διατάξεις της παραγράφου (8) δεν εφαρμόζονται και οποιοδήποτε καταβληθέν διοικητικό πρόστιμο επιστρέφεται στο πρόσωπο που το είχε καταβάλει.