Αναγνώριση συνταγών που έχουν εκδοθεί σε άλλο κράτος μέλος.

32.-(1) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις του περί Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων Νόμου και άνευ επηρεασμού του περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου του 1977, επιτρέπεται η εκτέλεση συνταγών που έχουν εκδοθεί σε άλλο κράτος μέλος:

Νοείται ότι, τα φάρμακα που περιέχει η συνταγή πρέπει να καλύπτονται από άδεια κυκλοφορίας που έχει εκδοθεί σύμφωνα με τον περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) Νόμο, ή σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 726/2004.

(2) Απαγορεύεται η επιβολή οποιωνδήποτε περιορισμών στην αναγνώριση συνταγών για φάρμακα ή ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, εκτός εάν οι περιορισμοί αυτοί:

(α) περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία και αναλογικά προς τη διαφύλαξη της ανθρώπινης υγείας και δεν εισάγουν διακρίσεις·

(β) βασίζονται σε θεμιτές και αιτιολογημένες αμφιβολίες ως προς τη γνησιότητα, το περιεχόμενο ή τη δυνατότητα κατανόησης μιας συγκεκριμένης συνταγής.

(3) Η αναγνώριση των συνταγών αυτού του είδους δεν θίγει τις διατάξεις του περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου και των δυνάμει αυτού εκδοθέντων Κανονισμών ή των Διαταγμάτων που εκδίδονται δυνάμει του περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) Νόμου, όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται.

(4) Η αναγνώριση των συνταγών δεν θίγει το δικαίωμα του φαρμακοποιού, να αρνηθεί, για λόγους δεοντολογίας, τη χορήγηση φαρμάκου για το οποίο η συνταγή έχει εκδοθεί σε άλλο κράτος μέλος, στο οποίο ο φαρμακοποιός θα είχε δικαίωμα να αρνηθεί τη χορήγησή του, εάν η συνταγή είχε εκδοθεί στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(5) Η Αρμόδια Αρχή λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, επιπρόσθετα της αναγνώρισης της συνταγής, για να διασφαλίσει τη συνέχεια της θεραπείας όταν μια συνταγή εκδίδεται στο κράτος μέλος της θεραπείας και αφορά φάρμακα ή ιατροτεχνολογικά βοηθήματα διατιθέμενα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και όταν η χορήγηση ζητείται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.