Ανταγωνιστικός διάλογος

28.-(1) Για ιδιαίτερα πολύπλοκες συμβάσεις, αν οι αναθέτουσες αρχές ή οι αναθέτοντες φορείς θεωρούν πως η χρησιμοποίηση της κλειστής διαδικασίας ή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με δημοσίευση προκήρυξης της σύμβασης δεν θα τους παράσχει τη δυνατότητα ανάθεσης της σύμβασης, δύνανται να κάνουν χρήση του ανταγωνιστικού διαλόγου σύμφωνα με το παρόν άρθρο:

Νοείται ότι, για τους σκοπούς της προσφυγής στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, μια σύμβαση θεωρείται «ιδιαίτερα πολύπλοκη», εφόσον οι αναθέτουσες αρχές ή οι αναθέτοντες φορείς:

(α) Δεν είναι αντικειμενικά σε θέση να καθορίσουν, σύμφωνα με τις παραγράφους (β) , (γ) ή (δ) του εδαφίου (3) του άρθρου 18, τα τεχνικά μέσα τα οποία θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τους στόχους τους και/ή

(β) δεν είναι αντικειμενικά σε θέση να προσδιορίσουν τη νομική και/ή χρηματοοικονομική οργάνωση ενός σχεδίου.

(2) Όταν οι αναθέτουσες αρχές ή οι αναθέτοντες φορείς προσφεύγουν στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, η ανάθεση της σύμβασης πραγματοποιείται αποκλειστικά με βάση το κριτήριο ανάθεσης της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς.

(3) Οι αναθέτουσες αρχές ή οι αναθέτοντες φορείς δημοσιεύουν προκήρυξη της σύμβασης στην οποία γνωστοποιούν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους, τις οποίες ορίζουν στην εν λόγω προκήρυξη και/ή σε ένα περιγραφικό έγγραφο.

(4)(α) αναθέτουσες αρχές ή οι αναθέτοντες φορείς προβαίνουν σε διάλογο με τους υποψηφίους που επελέγησαν σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των άρθρων 39 έως 47, σκοπός του οποίου είναι ο εντοπισμός και ο ορισμός των πλέον κατάλληλων μέσων για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου αυτού, δύνανται να συζητούν με τους επιλεγέντες υποψηφίους όλες τις πτυχές της σύμβασης.

(β) Κατά το διάλογο, οι αναθέτουσες αρχές ή οι αναθέτοντες φορείς εξασφαλίζουν την ίση μεταχείριση όλων των προσφερόντων. Ειδικότερα, δεν παρέχουν, κατά τρόπο που να εισάγει διακρίσεις, πληροφορίες οι οποίες ενδέχεται να ευνοήσουν ορισμένους προσφέροντες σε σχέση με άλλους.

(γ) Οι αναθέτουσες αρχές ή οι αναθέτοντες φορείς δεν δύνανται να αποκαλύπτουν στους λοιπούς συμμετέχοντες τις προτεινόμενες λύσεις ή άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες που έχουν διαβιβασθεί από υποψήφιο συμμετέχοντα στο διάλογο, χωρίς τη συναίνεσή του.

(5) Οι αναθέτουσες αρχές ή οι αναθέτοντες φορείς δύνανται να προβλέπουν ότι η διαδικασία θα διεξάγεται σε διαδοχικές φάσεις, ώστε να μειώνεται ο αριθμός των υπό εξέταση λύσεων κατά τη φάση του διαλόγου, με εφαρμογή των κριτηρίων που αναφέρονται στην προκήρυξη της σύμβασης ή στο περιγραφικό έγγραφο για προσδιορισμό της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς. Η χρήση της δυνατότητας αυτής αναγράφεται στην προκήρυξη της σύμβασης ή στο περιγραφικό έγγραφο.

(6) Οι αναθέτουσες αρχές ή οι αναθέτοντες φορείς συνεχίζουν το διάλογο μέχρι που να είναι σε θέση να προσδιορίσουν, εν ανάγκη μετά από σύγκριση, τη λύση ή τις λύσεις, που ανταποκρίνονται ενδεχομένως στις ανάγκες τους.

(7)(α) Αφού κηρύξουν τη λήξη του διαλόγου και ενημερώσουν σχετικά τους συμμετέχοντες, οι αναθέτουσες αρχές ή οι αναθέτοντες φορείς ζητούν από αυτούς να υποβάλουν την τελική τους προσφορά, βάσει της λύσης ή των λύσεων που υποβλήθηκαν και προσδιορίστηκαν κατά τη διάρκεια του διαλόγου. Οι προσφορές αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα και απαραίτητα στοιχεία για την υλοποίηση του σχεδίου.

(β) Κατόπιν αιτήματος της αναθέτουσας αρχής ή του αναθέτοντος φορέα οι προσφορές αυτές δύνανται να αποσαφηνίζονται, να διευκρινίζονται και να τελειοποιούνται. Εντούτοις, οι εν λόγω αποσαφηνίσεις, διευκρινίσεις, τελειοποιήσεις ή συμπληρωματικές πληροφορίες, δεν δύνανται να έχουν ως αποτέλεσμα την τροποποίηση των βασικών στοιχείων της προσφοράς ή της πρόσκλησης υποβολής προσφορών, των οποίων η μεταβολή ενδέχεται να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό ή να εισάξει διακρίσεις.

8(α) Οι αναθέτουσες αρχές ή οι αναθέτοντες φορείς αξιολογούν τις προσφορές που υποβλήθηκαν, βάσει των κριτηρίων ανάθεσης που έχουν καθορισθεί στην προκήρυξη της σύμβασης ή στο περιγραφικό έγγραφο, και επιλέγουν την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά σύμφωνα με το άρθρο 48.

(β) Κατόπιν αιτήματος της αναθέτουσας αρχής ή του αναθέτοντος φορέα, ο υποψήφιος που εκρίθη ότι υπέβαλε την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά δύναται να κληθεί να διευκρινίσει ορισμένες πτυχές της προσφοράς του ή να επιβεβαιώσει τις δεσμεύσεις που περιέχονται στην προσφορά, υπό τον όρο ότι αυτό δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την μεταβολή ουσιωδών στοιχείων της προσφοράς ή της πρόσκλησης υποβολής προσφορών, τη στρέβλωση του ανταγωνισμού ή την εισαγωγή διακρίσεων.

(9) Οι αναθέτουσες αρχές ή οι αναθέτοντες φορείς δύνανται να προβλέπουν βραβεία ή την καταβολή ποσών στους συμμετέχοντες στο διάλογο.