Ανταγωνιστικός διάλογος

31.-(1) Σε περίπτωση ιδιαίτερα πολύπλοκων συμβάσεων, οι αναθέτουσες αρχές δύνανται να προσφεύγουν στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, εφόσον κρίνουν ότι η χρησιμοποίηση της ανοικτής ή της κλειστής διαδικασίας δεν επιτρέπει την ανάθεση της σύμβασης. Στην περίπτωση αυτή, η ανάθεση της δημόσιας σύμβασης πραγματοποιείται αποκλειστικά βάσει του κριτηρίου της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς:

Νοείται ότι, για το σκοπό της προσφυγής στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, μια δημόσια σύμβαση θεωρείται «ιδιαίτερα πολύπλοκη», εφόσον οι αναθέτουσες αρχές-

(α) Δεν είναι αντικειμενικά σε θέση να καθορίσουν, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων (β) ή (γ) ή (δ) του εδαφίου (3) του άρθρου 25, τα τεχνικά μέσα τα οποία θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τους στόχους τους, ή / και

(β) δεν είναι αντικειμενικά σε θέση να προσδιορίσουν την νομική ή/και χρηματοοικονομική οργάνωση ενός σχεδίου.

(2) Οι αναθέτουσες αρχές δημοσιεύουν προκήρυξη διαγωνισμού στην οποία γνωστοποιούν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους, προσδιορίζοντάς τις στην προκήρυξη ή/και σε περιγραφικό έγγραφο.

(3) Οι αναθέτουσες αρχές προβαίνουν, με τους υποψήφιους που επιλέγησαν σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 50 έως 58, σε διάλογο, σκοπός του οποίου είναι η διερεύνηση και ο προσδιορισμός των μέσων που δύνανται να ικανοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες τους. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαλόγου, δύνανται να συζητούν με τους επιλεγέντες υποψήφιους για όλες τις πτυχές της σύμβασης:

Νοείται ότι, κατά τη διάρκεια του διαλόγου, οι αναθέτουσες αρχές εξασφαλίζουν την ίση μεταχείριση όλων των υποψηφίων και, ειδικότερα, δεν παρέχουν, κατά τρόπο που να δημιουργεί διακρίσεις, πληροφορίες που ενδέχεται να ευνοούν ορισμένους υποψήφιους σε σχέση με άλλους:

Νοείται, περαιτέρω, ότι, οι αναθέτουσες αρχές δε δύνανται να αποκαλύπτουν στους λοιπούς συμμετέχοντες τις προτεινόμενες λύσεις ή άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες που έχουν διαβιβασθεί από υποψήφιο συμμετέχοντα στο διάλογο χωρίς τη συγκατάθεσή του.

(4) Οι αναθέτουσες αρχές δύνανται να προβλέπουν ότι η διαδικασία διεξάγεται σε διαδοχικές φάσεις ούτως ώστε να μειώνεται ο αριθμός των υπό εξέταση λύσεων κατά τη φάση του διαλόγου με την εφαρμογή των κριτηρίων ανάθεσης που αναφέρονται στην προκήρυξη του διαγωνισμού ή στο περιγραφικό έγγραφο. Η προσφυγή στη δυνατότητα αυτή αναγράφεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού ή στο περιγραφικό έγγραφο.

(5) Οι αναθέτουσες αρχές συνεχίζουν το διάλογο μέχρι που να είναι σε θέση να προσδιορίσουν, μετά από σύγκριση εν ανάγκη, την ή τις λύσεις, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

(6)(α) Αφού κηρύξουν τη λήξη του διαλόγου και ενημερώσουν σχετικά τους συμμετέχοντες, οι αναθέτουσες αρχές τους καλούν να υποβάλουν την τελική προσφορά τους, βάσει της ή των λύσεων που υποβλήθηκαν και προσδιορίστηκαν κατά τη διάρκεια του διαλόγου. Οι προσφορές αυτές πρέπει να περιέχουν όλα τα απαιτούμενα και αναγκαία στοιχεία για την εκτέλεση του σχεδίου.

(β) Κατόπιν αιτήσεως της αναθέτουσας αρχής, οι προσφορές αυτές δύνανται να διασαφηνίζονται, να διευκρινίζονται και να προσαρμόζονται:

Νοείται ότι, οι διασαφηνίσεις ή οι διευκρινίσεις ή οι προσαρμογές ή οι συμπληρώσεις αυτές δεν δύνανται να έχουν ως αποτέλεσμα την τροποποίηση των βασικών στοιχείων της προσφοράς ή της πρόσκλησης προς υποβολή προσφορών, η μεταβολή των οποίων θα μπορούσε να προκαλέσει στρέβλωση του ανταγωνισμού ή να επιφέρει διακρίσεις.

(7) Οι αναθέτουσες αρχές αξιολογούν τις προσφορές, όπως τις υπέβαλαν οι προσφέροντες, βάσει των κριτηρίων ανάθεσης που έχουν καθορισθεί στην προκήρυξη του διαγωνισμού ή στο περιγραφικό έγγραφο και επιλέγουν την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά σύμφωνα με το άρθρο 59. Ο προσφέρων που έχει κριθεί ότι υπέβαλε την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά δύναται να καλείται κατ' αίτηση της αναθέτουσας αρχής να διευκρινίσει πτυχές της προσφοράς του ή να επιβεβαιώσει τις δεσμεύσεις που αυτή περιέχει, υπό τον όρο ότι αυτό δεν έχει ως αποτέλεσμα να τροποποιούνται ουσιώδη στοιχεία της προσφοράς ή της πρόσκλησης προς υποβολή προσφορών, να στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός ή να προκαλούνται διακρίσεις.

(8) Οι αναθέτουσες αρχές δύνανται να προβλέπουν την απονομή βραβείων ή την καταβολή ποσών στους συμμετέχοντες στο διάλογο.